Καταργούνται πλήθος διατάξεων για ταξινόμηση αυτοκινήτων από το εξωτερικό

14:27 6/4/2012 - Πηγή: AutoBlog

Η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι καταργεί μια σειρά  περιττών διατυπώσεων σχετικά με την ταξινόμηση αυτοκινήτων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ . Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, κατέθεσε την πρόταση του, μέσα στην εβδομάδα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστική διοικητική απλούστευση, με συνολική εξοικονόμηση τουλάχιστον 1.5 δθς. ευρώ τον χρόνο για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τις αρχές ταξινόμησης.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ, υποχρεούνται να μεταφέρουν περίπου 3,5 εκατ. οχήματα σε άλλο κράτος μέλος και να τα ταξινομήσουν

σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να είναι μια απλή διαδικασία ταξινόμησης στην ενιαία αγορά εξακολουθεί να είναι μια δυσκίνητη και χρονοβόρα διοικητική διαδικασία λόγω της ποικιλομορφίας των κανόνων και των διαφόρων αλληλοσυγκρουόμενων απαιτήσεων. Κατά μέσο όρο, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται 5 εβδομάδες, ενώ το κόστος εκτιμάται σε 400 ευρώ για κάθε πολίτη και επιχείρηση.

Οι διοικητικές διατυπώσεις για την εντός της ΕΕ επαναταξινόμηση των αυτοκινήτων, των ημιφορτηγών, των λεωφορείων και των φορτηγών θα απλουστευθούν σε μεγάλο βαθμό, π.χ. όταν κάποιος μετακομίζει από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη και όταν αγοράζει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από άλλη χώρα της ΕΕ. Θα είναι επίσης αδύνατον να ταξινομηθεί κλεμμένο αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων θα εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά, διότι θα μπορούν να μεταφέρουν αυτοκίνητα σε άλλη χώρα της ΕΕ κατά τη διάρκεια των περιόδων διακοπών χωρίς επαναταξινόμηση. Αυτό θα είναι καλό για τους τουρίστες, καθώς αναμένεται ότι η ενοικίαση αυτοκινήτου θα γίνει φτηνότερη, όταν εγκριθεί η σημερινή πρόταση.

Όταν η πρόταση εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα υπάρξουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:


Διαβάστε Περισσότερα »

Keywords
Τυχαία Θέματα