Η Μέρκελ προειδοποιεί την Ε.Ε. για τους δύσκολους στόχους εκπομπών CO2

Με τις Γερμανικές εκλογές να είναι λιγότερο από δύο εβδομάδες μακριά, η Καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε την Πέμπτη την Ε.Ε. πως η επιβολή πολύ σκληρών περιβαλλοντικών στόχων στους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων πολυτελείας, μπορεί να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Η Μέρκελ, που σε αυτό το σημείο στην προεκλογική

της εκστρατεία χαρακτηρίζεται ως φαβορί για την νίκη, μπλόκαρε τον Ιούνιο μία συμφωνία που θα ανάγκαζε τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων τους μέχρι το 2020.

Η Ευρώπη πρέπει να μάθει πως δεν είμαστε μία απομονωμένη ήπειρος αλλά πρέπει να επιτύχουμε ενάντια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα σύνορά μας, να πιέσουμε για ανοιχτό και ελεύθερο εμπόδιο και την ίδια στιγμή να μην επιβαρύνουμε την βιομηχανία μας με εμπόδια που άλλες ήπειροι δεν βάζουν στις δικές τους. Είμαι πεπεισμένη πως η ηλεκτρική κινητικότητα θα διαδραματίσει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον.

Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές της Μέρκελ βρήκαν σύμφωνο στον επικεφαλής της VDA, μίας ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών που περιλαμβάνει εταιρίες όπως η BMW, η Mercedes-Benz και η Audi.

Οι δικηγόροι και οι γραφειοκράτες πρέπει να ακούσουν τους μηχανικούς με την τεχνογνωσία τους. Η βιομηχανία αυτοκινήτου δεν πρέπει να γίνει πιόνι στα χέρια των πολιτικών να την πετάνε από γραφείο σε γραφείο στις Βρυξέλλες.

Διπλωμάτες λένε αυτό που είναι ηλίου φαεινότερο. Πως η Γερμανία δηλαδή, θέλει να καθυστερήσει την Ευρωπαϊκή συμφωνία για αυστηρότερα όρια στις εκπομπές CO2 νέων αυτοκινήτων για μετά τις εκλογές. Άλλες πηγές βέβαια, λένε πως η Γερμανία θέλει να απορρίψει εντελώς την συμφωνία και όχι μόνο να την καθυστερήσει.

Η βιομηχανία αυτοκινήτου προσφέρει το ένα τρίτο της συνολικής εθνικής δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη και άρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλάει εκ μέρους τους. Η Μέρκελ παίνεψε επίσης τους Γερμανούς κατασκευαστές για το γεγονός πως συνδυάζουν την κλασική μηχανική και μηχανολογία με την τρέχουσα τάση προς έναν ψηφιακό κόσμο.

[Πηγή: Reuters]

Keywords
Τυχαία Θέματα