Η Γερμανία θέλει να απαγορεύσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030

Όλο και περισσότερες είναι εκείνες οι χώρες που θέλουν από το 2030 και μετά να μην κυκλοφορούν νέα αυτοκίνητα στους δρόμους τους με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η Ολλανδία θέλει την απαγόρευση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου από το 2025, ενώ αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ώστε έως το 2050 να μην επιτρέπουν να κυκλοφορούν νέα

αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου στους δρόμους τους.

14 χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αγγλία και η Νορβηγία, δημιούργησαν μια συμμαχία, την ZEV, (Zero Emission Vehicle Alliance) η οποία θέλει να απαγορεύσει τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης να κινούνται στους δρόμους τους. Στην συμμαχία συμμετέχουν και Πολιτείες των Η.Π.Α, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Καλιφόρνια, του Κονέκτικατ, του Μέριλαντ, της Μασαχουσέτης, της Νέας Υόρκης, του Όρεγκον, του Rhode Island και του Βερμόντ, όπως και το Κεμπέκ του Καναδά.

Στόχος είναι να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των οχημάτων έως και 40 τοις εκατό, συμβάλλοντας στο να τεθεί ένα τέλος στην κλιματική αλλαγή. Η Toyota έχει ανακοινώσει πως θέλει να καταργήσει τους βενζινοκινητήρες μέχρι το 2050, αλλά μήπως κάτι πρέπει να γίνει και με τα μεγάλα φορτηγά-πλοία;

Η συμμαχία θέλει τους πολίτες να στραφούν σε υβριδικά αρχικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα αργότερα ενώ σημαντικό στόχος της καμπάνιας είναι να πείσουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τα μαζικά μέσα μεταφοράς, όπου αυτό είναι δυνατόν. Σημαντική βοήθεια θα δοθεί από τα νέα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς που θα διαθέτουν στο μέλλον τα αστικά κέντρα, εκεί όπου σύμφωνα με έρευνες, το 75% των ανθρώπων κινείται με το δικό του αυτοκίνητο. Και η Σκωτία θέλει έως το 2050 να κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της, με την Shell να προβλέπει πως τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης σχεδόν θα εξαφανιστούν το 2070.

Στη Γερμανία πρόσφατα, η Bundesrat (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) πέρασε μια πρόταση που προτείνει την απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου από το 2030 και μετά. Αυτό σημαίνει πως οι Γερμανοί θα πρέπει σε 14 χρόνια από σήμερα, να αγοράζουν μονάχα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Άρα μιλάμε είτε για ηλεκτρικά, είτε για αυτοκίνητα με κινητήρες υδρογόνου.

Η Bundesrat μάλιστα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να εφαρμόσει την απόφαση αυτή σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση, ενώ επιθυμεί η Κομισιόν να αναθεωρήσει την φορολογική της πολιτική, έτσι ώστε να δώσει περισσότερα φορολογικά κίνητρα στους πολίτες της Ευρώπης για την αγορά αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά και να προχωρήσει στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Για την ιστορία, αρκεί να αναφέρω πως σύμφωνα με τις ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στη Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο, το 56,2% των πωλήσεων ήταν με κινητήρες βενζίνης, το 45,3% με κινητήρες πετρελαίου και μόλις το 2,1% αντιστοιχούσαν οι πωλήσεις υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα