Η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται δραματικά σε ψυχρές θερμοκρασίες

18:31 5/1/2014 - Πηγή: AutoBlog

Όταν και αν περάσει ποτέ από το μυαλό σου, η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να έχεις κατά νου όλες τις παραμέτρους από την καθημερινή χρήση του. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ότι οι μπαταρίες τους “σιχαίνονται” το κρύο και επηρεάζουν κατά πολύ την ήδη μικρή τους αυτονομία.

Το γερμανικό Autobild πήρε για δοκιμή στις Άλπεις την αφρόκρεμα των ηλεκτρικών, όπως το Renault Zoe, το Mitsubishi

i-MiEV, το BMW i3, το Nissan Leaf και το Tesla Model S.

Τα αποτελέσματα άκρως εντυπωσιακά, απογοητευτικά και αποθαρρυντικά. Το μικρό γαλλικό αυτοκίνητο, που σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχει μέγιστη αυτονομία 195 χλμ, δε κατάφερε να ξεπεράσει τα 59 χλμ. Συνεχίζοντας, το Mitsubishi i-MiEV με εργοστασιακή αυτονομία 150 χλμ, και το BMW i3 με 160 χλμ, δεν τα πήγαν πολύ καλύτερα καθώς κατάφεραν να διανύσουν μόλις λίγο περισσότερο από 61 χλμ. Το Nissan Leaf με τη διαφημιζόμενη αυτονομία των 199 χλμ κατάφερε να καλύψει απόσταση 69 χλμ, πριν “πεθάνουν” οι μπαταρίες του, ενώ τέλος, κρατώντας θεωρητικά τα προσχήματα, το Tesla Model S, έχοντας την μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει κοντά τα 470 χλμ, στις ψυχρές συνθήκες της δοκιμής δε κατάφερε να διανύσει πάνω από 207 χλμ, μέχρι να σταματήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θερμοκρασίες στα αλπικά βουνά ήταν αρκετά κάτω από το μηδέν, αλλά αυτό δεν μειώνει το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι η ιδανική επιλογή για τον χειμώνα.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η θέρμανση της καμπίνας, η οποία καταναλώνει αρκετά μεγάλη ενέργεια των μπαταριών, καθώς δεν υπάρχει θερμικός κινητήρας για να βοηθήσει σε αυτό. Αυτό που παραμένει ίδιο, είναι η ώρα που χρειάζονται οι συστοιχίες των μπαταριών για να φορτίσουν σε σχέση με νορμάλ συνθήκες.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμα σε βρεφική ηλικία και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να αποτελούν μια βιώσιμη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

ΘέσηΜοντέλοΑυτονομία στο κρύο
Εργοστασιακή Αυτονομία
Χωρητικότητα Μπαταρίας1Tesla Model S206.9 km502 km85 kWh2Nissan Leaf69.1 km199 km24 kWh3BMW i361.4 km130 up to 160 km21.6 kWh4Mitsubishi i-MiEV61.3 km150 km16 kWh5Renault Zoe58.9 km100 up to 150 km22 kWh

[Πηγή: Autobild.de]

Keywords
Τυχαία Θέματα