Η Tesla, όπως και η Apple πριν από αυτήν, πέφτει θύμα “trademark trolls” στην Κίνα

Συνέβη στην Apple όταν προσπάθησε να μπει στην κινεζική αγορά και τώρα συμβαίνει και στην Tesla. Το όνομα του κατασκευαστή, έχει ήδη κατοχυρωθεί στην Κίνα από τους λεγόμενους “trademark trolls”, δηλαδή από άτομα ή εταιρίες που κατοχυρώνουν trademarks χωρίς να έχουν την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσουν μόνο και μόνο για να μπορέσουν να μηνύσουν την όποια εταιρία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το κατοχυρωμένο trademark.

Όταν η

Apple έκανε το άνοιγμα στην Κίνα, συνειδητοποίησε πως το όνομα “IPAD” ήταν ήδη κατοχυρωμένο από τον κατασκευαστή οθονών για υπολογιστές Proview. Προσπάθησε να το κυνηγήσει νομικά αλλά κατέληξε να πληρώσει στην Proview 60 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει από αυτήν το trademark!

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Tesla. Ο Zhan Baosheng, κατοχύρωσε το όνομα “Tesla” για οχήματα μεταφοράς ξηράς, αέρα και θάλασσας σε 12 κατηγορίες το 2009. Επιπλέον, ο Qiao Weiwei, κατοχύρωσε το “Tesla Motors” αλλά το πούλησε στον Elon Musk το 2009. Το πρόβλημα είναι πως το trademark του Weiwei κάλυπτε μόνο σιδηροδρομικά οχήματα, αεροπλάνα, πλοία και έλκυθρα άρα η αίτηση της Tesla στις κινεζικές αρχές για κατασκευή αυτοκινήτων, απορρίφθηκε γιατί το trademark το είχε στην κατοχή του Baosheng. Ο Elon Musk προσπάθησε να αγοράσει και εκείνο το trademark έναντι 326.000$ αλλά ο Baosheng αρνήθηκε θέλοντας περίπου 30 εκ. δολάρια για να πουλήσει!

Η μοναδική λύση που έχει μείνει στον Elon Musk, είναι να το κυνηγήσει νομικά. Εκεί θα πρέπει να αιτηθεί την ακύρωση του trademark λόγω μη χρήσης του για τρία συναπτά έτη. Σε αυτή την περίπτωση ο Baosheng πρέπει να αποδείξει πως έχει χρησιμοποιήσει το όνομα για marketing, παραγωγή ή πωλήσεις ή να χάσει το trademark. Η υπόθεση όμως περιπλέκεται καθώς πληροφορίες θέλουν τον Baosheng να ετοιμάζει στοιχεία που αποδεικνύουν το γεγονός πως πραγματικά ετοιμάζεται να κάνει κάτι με το όνομα Tesla και μάλιστα με κάποιου είδους ηλεκτρικό όχημα.

Επιπρόσθετα, η Tesla που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην διαδικτυακή προώθηση των προϊόντων της, έχει ένα ακόμα πρόβλημα. Το γεγονός πως τα domains “tesla.com.cn” και “teslamotors.com” έχουν ήδη κατοχυρωθεί. Νομίζω πως αν θέλει να μπει στην τεράστια κινεζική αγορά ο Elon Musk θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση.

[Πηγή: Want China Times]

Keywords
Τυχαία Θέματα