Η Dongfeng και η Γαλλική κυβέρνηση θα πάρουν μετοχές της PSA

Όπως σας είχαμε πει πριν από μερικές ημέρες, η PSA είναι σε συζητήσεις με επενδυτή από το εξωτερικό για εξαγορά μέρους των μετοχών της, κίνηση που θα βοηθήσει στη ρευστότητα του ομίλου και την αποπληρωμή των χρεών του. Όσο όμως οι συζητήσεις προχωρούν, τόσο διαρροές κάνουν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις λοιπόν, η PSA/Peugeot Citroen σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα πάρουν μέρος τόσο η Κινεζική Dongfeng

όσο και η Γαλλική κυβέρνηση. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι συζητήσεις Γάλλων αξιωματούχων και executives με τους Κινέζους της Dongfeng συνεχίζονται αλλά το πρώτο draft αναφέρει πως και οι δύο πλευρές θα συνεισφέρουν περί το 1,5 δις ευρώ και θα αποκτήσουν το 20 με 30% των μετοχών του κατασκευαστή. Η συμφωνία περιλαμβάνει επέκταση της κοινοπραξίας DCPA στην Κίνα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα οχήματα και να χρησιμοποιεί περισσότερη τεχνολογία ώστε οχήματα του Group να κάνουν την είσοδό τους σε αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Το σχέδιο αυτό έχει τη στήριξη τόσο της Γαλλικής κοινής γνώμης όσο και των συνδικάτων εργαζομένων της PSA με την προϋπόθεση φυσικά να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Αυτό όμως θα είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς η PSA είναι σε ελεύθερη πτώση εδώ και μερικά χρόνια, παρουσιάζοντες ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα διαρκώς συρρικνούμενο μερίδιο αγοράς. Όπως και να έχει όμως, η Γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να παραδώσει τον έλεγχο της PSA στους Κινέζους, με δεδομένο το γεγονός πως η οικογένεια Peugeot θα πάψει να αποτελεί τον μεγαλομέτοχο του group, και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται να είναι η μοναδική διέξοδος για τον όμιλο.

[Πηγή: Reuters]

Keywords
Τυχαία Θέματα