Από το 2016 και το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενεί τη Formula 1

Και επίσημα ανακοινώθηκαν τα όσα είχε πει ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού τού Αζερμπαϊτζάν, Azad Rahimov, με τη Formula 1 να κάνει ένα ακόμη άνοιγμα σε νέες αγορές. Έτσι, το 2016, θα διεξαχθεί το πρώτο Grand Prix στο Μπακού, την πρωτεύουσα της χώρας. Ο κύριος Rahimov δήλωσε για τη συμφωνία:

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω κι επίσημα, ότι έχουμε υπογράψει σύμβαση για να έρθει η Formula 1

στο Μπακού το 2016. Η θέση μας στο σταυροδρόμι της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας, είναι ένα νέο σύνορο για τη Formula 1.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, που έχει καθιερώσει τη φήμη της ως αθλητικό κέντρο αριστείας. Η συμφωνία για να φέρουμε τη Formula 1 στο Μπακού, είναι ένα πολύ σημαντικό νέο κεφάλαιο στην συνεχιζόμενη επιτυχία μας, για να προσελκύσουμε στη χώρα τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στους δρόμους της πόλης, με ποιόν άλλο από τον Hermann Tilke, να έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό της χάραξης, που θα περιτριγυρίζει την πλατεία Azadliq. Ο ισχυρός άνδρας του σπορ, Bernie Ecclestone, ήθελε το Grand Prix στο Μπακού από το 2015, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Μπακού εντάχθηκε στην οικογένεια της Formula 1. Αυτό θα είναι ένα σιρκουί δρόμου, που θα περνάει μέσα από τα πιο ενδιαφέροντα και γραφικά μέρη του Μπακού. Η εκδήλωση θα ανταποκρίνεται στα τρέχοντα κριτήρια της Formula 1.

Την ίδια στιγμή, η προσέλευση στο Γερμανικό Grand Prix ήταν μόλις 52,000 άτομα, με το Moto GP να προσελκύει μια εβδομάδα νωρίτερα, στο Sachsenring, σχεδόν 90,000. Οι άνθρωποι της F1, για μια ακόμη φορά, επιδόθηκαν σε κυνήγι μαγισσών, αφού έριξαν το φταίξιμο για τα χαμηλά νούμερα στο Mundial, τις προβλέψεις του καιρού, την απουσία του Michael Schumacher, μέχρι και στο Sebastian Vettel, αντί να ψάξουν για τα βαθύτερα αίτια, που φανερώνει μεταξύ άλλων και η πτώση στην τηλεθέαση.

Η Monisha Kaltenborn αποκάλυψε πως οι ομάδες ήξεραν αρκετά νωρίς τα χαμηλά νούμερα και πως δεν έκαναν απολύτως τίποτα γι’ αυτό, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την απομάκρυνση της Formula 1 από την Ευρώπη, προς νέες χώρες που δεν έχουν παράδοση στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Μερικές φορές νομίζω ότι απλά καθόμαστε και παρακολουθούμε. Ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί και καθόμαστε σαν μια ανήμπορη πάπια που περιμένει να την πυροβολήσουν. Γνωρίζαμε από πριν ότι αυτό (χαμηλή προσέλευση) επρόκειτο να συμβεί.

Τώρα μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι αξιολύπητο. Πριν ο αγώνας λάβει χώρα, δύο αγώνες πριν το GP, μας επισκέφθηκε ο διοργανωτής και μας είπε πόσα εισιτήρια είχαν πωληθεί. Όλοι το ήξεραν, αλλά είναι το ίδιο θέμα που έχουμε συζητήσει ξανά και ξανά, δεν κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό.

Πηγαίνουμε σε χώρες όπου μπορεί να είναι συναρπαστικό, όπως στην Ινδία την πρώτη ή τη δεύτερη φορά, αλλά είναι πολύ, πολύ δύσκολο να καθιερώσεις το άθλημα εκεί. Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε, ούτε καν να προσεγγίσουμε τους οπαδούς μας και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους εδώ (στην Ευρώπη), πώς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέους οπαδούς, σε μέρη όπου δεν υπάρχει αγωνιστική κληρονομιά ή ιστορία;

Οπότε, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να προσπαθήσουμε να συνδεθούμε με τους ανθρώπους και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω του αθλήματος και του σόου.

[Photo Copyrights: WRI2/Sauber F1 Teaam]

Keywords
Τυχαία Θέματα