Αυτοκίνητα με ελληνικό όνομα!

Το όνομα που θα δώσει η εταιρεία για το νέο μοντέλο της ίσως αποτελεί παράγοντα για τη μελλοντική, εμπορική επιτυχία του. Στο όνομα αντικατοπτρίζονται εκείνα τα στοιχεία που θα φέρει το μοντέλο, όπως ταχύτητα, ομορφιά, δυναμική. Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι για τον πλούτο και την ιστορία της γλώσσας μας, αλλά διπλά υπερήφανοι που αυτοκινητοβιομηχανίες ονομάτισαν τα μοντέλα τους με ελληνικές λέξεις, με ονόματα θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων!

Παρακάτω εξετάζοντας με αλφαβητική σειρά τις εταιρείες

θα βρεις όλα τα μοντέλα εκείνα που φέρουν ελληνικό όνομα και περιμένω να διαβάσω στα σχόλια αν θυμάσαι και ξέρεις και συ κανένα άλλο αυτοκίνητο με ελληνικό όνομα!

Mythos Concept

Το πρωτότυπο του οίκου Pininfarina με το…μυθικό όνομα βασίστηκε μηχανικά στη Testarossa και χαρακτηρίζεται ως ” ένα μοντέλο με τέλεια ισορροπία μεταξύ αισθητικής και τεχνικής ορθολογικότητας” Λέγεται ότι ο Σουλτάνος του Μπρουνέι έχει στην τεράστια συλλογή του 2 Mythos, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για concept. Το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Cambiano, την έδρα του σχεδιαστικού οίκου.

Aegea

To ένα νέο μικρό sedan που αντικαθιστά το Lineaπαρουσιάστηκε στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης και είναι σχεδιασμένο από το σχεδιαστικό κέντρο της FCA στην Ιταλία, μαζί με το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Tofaş. To όνομα του προέρχεται από τη λέξη “Αιγαίο”, άρα και από τον Αιγέα, τον πατέρα του Θησέα που έπεσε στο πέλαγος, μην μπορώντας να αντέξει (λανθασμένα σύμφωνα με το μύθο) τον υποτιθέμενο θάνατο του γιου του Θησέα από το Μινώταυρο.

Idea

Βασισμένο στο Punto, το MPV της Fiat ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το 2003 μαζί με το δίδυμο και πιο πολυτελές “ελληνικό αδερφάκι’ του, το Lancia Musa.

Galaxy

Galaxy εκ της λατινικής λέξης galaxia, galaxias προερχόμενη προφανώς από την ελληνική γάλα (γεν.γάλακτος)

Zephyr (1951-1972)

Ο Ζέφυρος ήταν στην ελληνική μυθολογία γιος της Ηούς και του Αστραίου και ήταν η προσωποποίηση του δυτικού ανέμου. Παντρεύτηκε την Ποδάγρη και αντί για παιδιά απέκτησε τα δύο άλογα του Αχιλλέα. τον Ξάνθο και τον Βαλίο.

Apollo

Ένας από του σπουδαιότερους θεούς του Ολύμπου, ο Απόλλων ήταν ο θεός της μουσικής και του φωτός. To Gumpert Apollo πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση του Essen το 2005 και κινούταν από εναν twin-turbo V8 κινητήρα της Audi, 4.163 κ,εκ, απόδοσης 650 ίππων

Creta

Το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας έδωσε το όνομά του στο νέο SUV της κορεάτικης εταιρείας.

Genesis (sedan και coupe)

Γένεσις εκ του ρήματος γίγνομαι. Και το πρώτο από τα 29 ιστορικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.

Odyssey

Η Οδύσσεια, made in Japan!!

Diablo

“Δια+βάλλω”: Οι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έπρεπε να ξέρουμε απ΄έξω και ανακατωτά όλους τους τύπους του ρήματος “βάλλω” (Αόριστος Β’, Παθητικός Αόριστος,συνηρημένος Μέλλοντας με ένα -λ, αξέχαστα χρόνια). Παράγωγη και σύνθετη λέξη; Μα φυσικά η λέξη “Διάβολος”!

Στα ιταλικά “diavolo”, στα ισπανικά….”Diablo’!!!

Egoista

Απόκοσμο, φουτουριστικό, διαστημόπλοιο, αμφιλεγόμενο, αλλά με άκρως “εγωιστικό” κι ελληνικό όνομα!

H εταιρεία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο μόνη της όσον αφορά τα μοντέλα της με ελληνικό όνομα. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε!

Alpha (1907)

Beta

Εδώ έχουμε αρκετά μοντέλα με αυτό το όνομα. Beta Montecarlo, Beta Spider, Beta HPE/HP Executive, Beta Trevi, Beta 5d.

Αλλά, συγγνώμη, για φωτογραφία θα βάλω την Beta Montecarlo Turbo Grouppo 5!

Delta (όλες οι εκδόσεις προφανώς), με προεξάρχουσα τη Βασίλισσα των ράλι

Epsilon Corsa (1911-1913)

Gamma

Και εδώ συναντάμε αρκετά μοντέλα με αυτό το όνομα. Gamma 20hp (1910), Gamma Berlina (1976-1980, 1980-1984), Gamma Coupe (1976-1980, 1980-1984), Gamma T-Roof (1978), Gamma Scala (1980).

Εδώ, η Gamma Berlina του 1976-1980

Hyena Zagato

O Ολλανδός συλλέκτης κλασικών αυτοκινήτων Paul V.J. Koot απευθύνθηκε στη Zagato για τη δημιουργία μιας κουπέ έκδοσης της πρωταθλήτριας Delta Integrale. Έτσι, δημιουργήθηκε η ύαινα και ενώ θα παράγονταν 75 αυτοκίνητα, τελικώς μόνο 25 παρήχθησαν μεταξύ 1992-1993.

Kappa

Lambda

Medusa Concept

Η μία από τις τρεις Γοργόνες, η Μέδουσα ήταν η θνητή, που αντί για μαλλιά, είχε φίδια στο κεφάλι της και πέτρωνε όποιον τολμούσε να την κοιτάξει στα μάτια. Τη σκότωσε ο Περσέας με το γνωστό τέχνασμα, με το κεφάλι της να βρίσκεται πλέον στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς.

Musa

9 θεότητες της μυθολογίας μας ήταν οι Μούσες και αποτελούσαν την πηγή έμπνευσης για κάθε διανοητική δραστηριότητα και σε πολλά μέρη λατρεύονταν με ιδιαίτερες τιμές.

Phedra

Το πολυτελές MPV της ιταλικής εταιρείας πήρε το όνομα του από τη Φαίδρα, την κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα και της γυναίκας του Πασιφάης, που ήταν και η δεύτερη γυναίκα του Θησέα.

Prisma

Prisma εκ του αρχαιοελληνικού ρήματος πρίω (μέλλοντας πρίσω) που σημαίνει “κόβω, πριονίζω”.

Stratos

Thema

Thesis

Theta (1913-1919)

Ypsilon

Europa

Ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη, που ήταν κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά: τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.

Cosmo

Kαι εδώ πολλά μοντέλα με το όνομα cosmo. Στη φωτογραφία το cosmo sport του 1967, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με διρότορο wankel κινητήρα.

Cronos

Eclipse

H ιαπωνική “έκλειψη”… Τη δεύτερη γενιά την αγαπήσαμε μέσα από το πρώτο Fast and the Furious, πίσω στο 2001, αυτοκίνητο του Paul Walker.

Sigma

Triton

Ναι, είναι το L200 με άλλο όνομα καθώς στην Αυστραλία ονομάζεται έτσι από τη θεότητα της θάλασσας και γιου του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, με το σώμα του όμως από τους γλουτούς και κάτω να καταλήγει σε ουρά.

Micra

Titan

Παιδιά της Γης και του Ουρανού, ήταν μια φυλή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες.

Astra

Εκ του “αστήρ”…

Diplomat (1964-1968)

Ο “Διπλωμάτης” από το Rüsselheim. Λέξη που προέρχεται από το ρήμα διπλόω-ω(διπλώνω) που αργότερα η λέξη πέρασε στα λατινικά, όπου duplus (: διπλους) δήλωνε το διπλωμένο επίσημο έγγραφο που έδιναν σε όλους εκείνους που αποκτούσαν το δικαίωμα του Ρωμαίου Πολίτη.

Olympia

Αρκετά κι εδώ μοντέλα με το όνομα olympia. Στη φωτογραφία το Olympia 2-door Limousine του 1950-1953

Tigra

H τίγρη ή μάλλον καλύτερα το τιγράκι της Opel

Omega

Onyx

Ο ημιπολύτιμος λίθος όνυχας ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη “όνυξ”, που σημαίνει καρφί ή νύχι. Η ιστορία είναι ότι κάποια μέρα ο Έρως έκοψε τα θεϊκά νύχια της Αφροδίτης με ένα βέλος, ενώ αυτή κοιμόταν. Άφησε τα κομμάτια διάσπαρτα πάνω στην άμμο και οι Μοίρες τα μετέτρεψαν σε πέτρα, έτσι ώστε κανένα κομμάτι από τους θεούς να μην χαθεί ποτέ. Και η απορία όλων των petrolheads…Γιατί δεν πέρασε στην παραγωγή αυτό, το Quasar, το Proxima, το Oxia;;; Ακούς Peugeot;;;

Clio

Μια από τις εννέα Μούσες, η Κλειώ ήταν η Μούσα της επικής ποίησης και της Ιστορίας και ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Το όνομα της προέρχεται από τη ρίζα κλέω/κλείω που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό.

Thalia

Το clio με…ουρά πήρε το όνομά του από την Θάλεια, μια από τις εννιά Μούσες η οποία ήταν προστάτιδα και ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας. Το όνομά της προήλθε από το ρήμα θαλλέω – Θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ.

Zoe

Η ηλεκτρική…Ζωή.

Leon

O ισπανικός Λέοντας.

Alcyone (1985-1991)

Η Αλκυόνη στην ελληνική μυθολογία ήταν σύζυγος του Κύηκα και κόρη του Αιόλου. Καθώς η αγάπη του ζευγαριού ήταν πολύ μεγάλη, ο Δίας μεταμόρφωσε σε πουλιά τους δύο, όταν ο Κύηκας χάθηκε στο πέλαγος με το πλοίο του και η σύζυγός του δεν άντεξε τον αποχωρισμό.

Yaris

Ναι, σε ακούω να αναρωτιέσαι..Yaris και ελληνικά;; Η απάντηση είναι κάπου…στη μέση. Όπως εξηγεί η Toyota, η λέξη “yaris” είναι μια ένωση λέξεων από την ελληνική μυθολογία και τα γερμανικά. Στην ελληνική μυθολογία, οι Χάριτες (“Charis στον ενικό στα αγγλικά) ήταν οι θεές της γοητείας, της ομορφιάς, της φύσης. Η Toyota άλλαξε το “Ch” με το ‘Ya” (τη γερμανική, λίγο παραποιημένη λέξη για το ναι) για να συμβολίσει την αντίδραση, άρα και την αποδοχή των ευρωπαϊκών αγορών στο στυλ του αυτοκινήτου. Άβυσσος…

Vios

Keywords
αυτοκινητα, εταιρεία, mythos, sedan, γιου, punto, mpv, fiat, lancia, γεν, apollo, audi, suv, genesis, japan, spider, turbo, paul, delta, κρητη, σημαίνει, cosmo, sport, olympia, τίγρη, peugeot, yaris, toyota, στυλ, βιβλια, έκλειψη σελήνης, αθηνα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, υαινα, ζεφυρος, αοριστος, αλογα, αυστραλια, αυτοκινητο, γυναικα, εδρα, εμπορικη, ιταλια, ιταλικα, νησι, νυχια, οδυσσεια, ομορφια, ονοματα, φιδια, φωτογραφια, audi, fiat, olympia, sport, αγαπη, αρθρο, αλλαξε το, απολλων, ασπιδα, αχιλλεα, βρισκεται, γαλα, γεγονος, γερμανικα, γιου, γοργονες, δωσει, διδυμο, εγγραφο, εκθεση, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, θεες, θεος, θυμασαι, ιαπωνικη, ισορροπια, εκδοσεις, λατινικα, μαλλια, ματια, μεδουσα, μυθολογια, μικρο, μοιρες, μοντελα, ξανθο, ολλανδος, ονομα, παιδια, πετρα, πηγη, ρημα, πλοιο, ριζα, σειρα, σωμα, στυλ, σχολια, τμημα, τρια, τίγρη, φαιδρα, φυσικα, χαθηκε, apollo, cosmo, delta, δικαιωμα, εννεα, ενωση, mythos, ιδιαιτερα, κομματι, lancia, λεξεις, mpv, paul, ουρα, punto, sedan, σημαίνει, spider, suv, turbo, twin, θησεα, νυχι, ξεκινησε, yaris
Τυχαία Θέματα