Visible Light Communications, το μέλλον είναι κοντά!

Είναι συναρπαστικό πως πτυχές της καθημερινότητάς μας, μπορούν με τα χρόνια και την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης να αποκτήσουν εντελώς διαφορετικό νόημα και λειτουργία. Το βιώνουμε καθημερινά από τα πιο βασικά –τροφή, στέγαση, υγεία κ.ά.- έως και τα πολύπλοκα  –επικοινωνία, ψυχαγωγία κ.ά.-. Ένα από αυτά τα πολύ βασικά είναι το φως. Ποιος μπορεί να φανταστεί το ζωή του χωρίς τεχνητό φωτισμό; Κανείς! Εδώ με το ζόρι μπορούμε να την φανταστούμε χωρίς internet ή κινητή τηλεφωνία, εφευρέσεις της τελευταίας

πεντηκονταετίας! Όμως ποια θα ήταν η αντίδρασή σας αν σας έλεγα ότι με το φως μπορούμε να κάνουμε πολλά παραπάνω από το να φωτίζουμε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή δρόμο. Με τις τελευταίες προόδους στην απόδοση των LED είναι δυνατόν να μεταφέρουμε πληροφορίες/δεδομένα χρησιμοποιώντας φως και πρόσφατες μελέτες σε Ιαπωνία, Κίνα αλλά και Ευρώπη και Η.Π.Α. το επιβεβαιώνουν.

Το βασικό πλεονέκτημα των LED σε σύγκριση με τις απλές λάμπες πυρακτώσεως είναι η απόκρισή τους σε σήματα on-off. Η πιο βασική μορφή LED, αποτελείται από μπλε/υπεριώδη δίοδο που περιβάλλεται από κίτρινο φώσφορο. Όταν διεγείρεται ο φώσφορος, εκπέμπει λευκό φως και σε γενικές γραμμές τέτοιου είδους LED μπορούν να πετύχουν ταχύτητες της τάξης των 40MB/sec. Νεότερα LED, γνωστά και ως RGB –Red, Green, Blue- αποτελούνται από τρεις διαφορετικές διόδους που όταν ανάβουν μαζί εκπέμπουν φως που αντιλαμβανόμαστε ως λευκό. Καθώς αυτά δεν περιλαμβάνουν την διέγερση του φώσφορου, είναι ταχύτερα, πετυχαίνοντας ταχύτητες 100MB/sec. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Τελευταία και «ισχυρότερα», είναι τα Resonant Cavity LED, ή RCLED. Αυτά είναι παρόμοια με τα RGB LED αλλά εξοπλίζονται με ανακλαστήρες που βελτιώνουν την φασματική διαύγεια των διόδων και είναι ικανά να λειτουργήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες συχνότητες. Μόλις πέρυσι, η Siemens σε συνεργασία με το Heinrich Hertz Institute κατάφεραν μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 500MB/sec με χρήση RCLED!

Οι εφαρμογές μία τέτοιας τεχνολογίας είναι κυριολεκτικά άπειρες αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σε δύο «στρατόπεδα». Ένα είναι η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων υποδομών όπου υπάρχει ήδη ο φωτισμός και ενσωματώνεται η νέα τεχνολογία για επιπλέον λειτουργίες  και το άλλο είναι η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας για αντικατάσταση μίας παλαιότερης. Για να μην σας «πνίξω» σε πληροφορίες για internet μέσω LED και υποβρύχιες επικοινωνίες ή ποιος ξέρει τι άλλο, εμείς θα ασχοληθούμε με τις πιθανές εφαρμογές που μπορεί να έχει μία τέτοια πρόοδος στα αυτοκίνητα ή αν θέλετε στις συγκοινωνίες.

Σκεφτείτε πόσες πληροφορίες θα μπορούσαν να μεταβιβάζονται με τα φανάρια των αυτοκινήτων ή με τα πίσω φωτιστικά σώματα. Το πιο εύκολο παράδειγμα είναι ότι τεχνολογίες και συστήματα αποφυγής συγκρούσεων θα βελτιώνονταν σημαντικά. Με τον ίδιο τρόπο αλλά πηγαίνοντας την συλλογιστική ένα βήμα παραπέρα, με το VLC θα ήταν δυνατή και η επικοινωνία του αμαξιού με το περιβάλλον. Τα φανάρια ή τα φώτα στον δρόμο θα μπορούσαν να μεταβιβάζουν πληροφορίες σχετ

Keywords
Τυχαία Θέματα