VW: Το παράνομο λογισμικό δεν είναι παράνομο στην Ευρώπη!

Και ενώ έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπών της VW που 11+ εκατομμύρια diesel αυτοκίνητά της παγκοσμίως, φέρουν ένα λογισμικό που ενεργοποιούσε πλήρως τα αντιρρυπαντικά συστήματα εκπομπών ρύπων, μόνο κατά τη διάρκεια επίσημων δοκιμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η Volkswagen σήμερα υποστηρίζει πως το λογισμικό αυτό δεν είναι παράνομο στην Ευρώπη. Η Volkswagen

με e-mail που έστειλε στον Τύπο δηλώνει:

Το λογισμικό που υπάρχει στα αυτοκίνητα με τους κινητήρες της οικογένειας EA 189, κατά την άποψη μας δεν είναι μια παράνομη συσκευή υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η αποδοτικότητα των συστημάτων καθαρισμού των ρύπων δεν μειώνεται στα αυτοκίνητα αυτά, παρά την προϋπόθεση ύπαρξης μια παράνομης συσκευής υπό τη νομική έννοια.

Αυτό δηλώνει η γερμανική εταιρία επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με άρθρο της Sueddeutsche Zeitung. Η στάση αυτή δείχνει την πορεία που θέλει να ακολουθήσει η VW στην Ευρώπη, ώστε να υπερασπιστεί της απόφασής της να μην δώσει αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των 8,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων της, όπως αναγκάστηκε να κάνει στους 500.000 περίπου ιδιοκτήτες των μοντέλων της στις Η.Π.Α, εκεί όπου συμφώνησε με τις αρχές να δώσει περισσότερα από 16,5 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις.

Η VW, παρότι πιστεύει πως το λογισμικό της δεν είναι παράνομο στην Ευρώπη, δηλώνει πως για λόγους καλής θέλησης, θα συνεχίσει να κάνει τις αλλαγές που προτείνει η Γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών (KBA), για να επισκευάσει τα 8,5 εκατ. αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η Volkswagen θέλει υπό το ειδικό ενδιαφέρον των πελατών, να συνεργάζεται εποικοδομητικά και συνεργατικά με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και με την KBA. Αυτή η εντατική συνεργασία δεν πρέπει να επιβαρυνθεί από μια αμφιλεγόμενη διαφορά.

Ο γερμανικός κολοσσός θέτει υπό αμφισβήτηση την θέση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Γερμανίας (UBA), αλλά και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανώσεων υγείας, πως τα οξείδια του αζώτου είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μιας και δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις γι’αυτό. Όπως δηλώνει:

Ένας αξιόπιστος προσδιορισμός νοσηρότητας ή θνητότητας για συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών μας, δεν είναι δυνατός από επιστημονικής άποψης.

Η Ε.Ε έχει αυξήσει την πίεση στην γερμανική εταιρία να προβεί σε αποζημιώσεις και στην Ευρώπη, ενώ ήδη δικαστήρια στην Ευρώπη, όπως π.χ στην Ισπανία, έχουν επιβάλει πρόστιμα στην VW μετά από μηνύσεις που κατέθεσαν ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα