Sono Motors: ‘’κάν’ το όπως η Tesla’’, χρηματοδότηση από τους πελάτες και μετά παραγωγή

00:06 9/9/2016 - Πηγή: AutoBlog

Είμαι σίγουρος ότι σε μπέρδεψα πολύ από την αρχή, αλλά θα τα ξεδιαλύνουμε όλα απλά και εύκολα. Έχουμε ήδη δημιουργήσει σε έναν τίτλο, πολλά ερωτήματα. “Τι έκανε η Tesla“, “ποια χρηματοδότηση από πελάτες”, “ποια είναι η Sono Motors που θέλει να κάνει το ίδιο” και για ποιο λόγο.

Πάμε αρχικά να εξηγήσουμε τι έχει κάνει η Tesla, και πού πρωτοπόρησε. Σε ένα πρόσφατο άρθρο του το LinkedIin, με τίτλο “Η Tesla έκανε την μεγαλύτερη crowfunding καμπάνια

στην ιστορία“, ο γνωστός ιστότοπος αναφέρει τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο ο Elon Musk πήρε ένα μεγάλο κεφάλαιο για χρηματοδότηση του Model 3, από τους επίδοξους μελλοντικούς κατόχους του, πριν αυτό μπει καν στην παραγωγή.

Καταρχήν έγινε με τον απλό τρόπο. Ο Musk, ανακοίνωσε την ιδέα της εταιρείας του (ένα προσιτό σε όλους ηλεκτρικό sedan) και είπε πως όποιος το θέλει, μπορεί να το προ-παραγγείλει. Τι έκανε όμως; Για την κατοχύρωση της παραγγελίας, ο κάθε πελάτης έπρεπε να καταθέσει τουλάχιστον $1.000. Έχουμε λοιπόν πάνω από 350.000 προ-παραγγελίες, άρα μιλάμε για ένα ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων πριν το Model 3 μπει στην παραγωγή! Αυτό είναι λοιπόν που “έκανε η Tesla” και λέγεται crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος). Βέβαια, μόνο στην περίπτωση της Tesla μιλάμε για τέτοια ποσά.

Συνήθως τα ποσά είναι πολύ μικρότερα και η όλη ιδέα του crowdfunding, είναι η χρηματοδότηση με μικρά ποσά, κάποιων ιδεών. Για αυτό τον σκοπό υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες, όπως είναι το Indiegogo, στις οποίες τρέχουν οι καμπάνιες και ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί για το εκάστοτε project. Ένα τέτοιο project έτρεξε και μια πολλά υποσχόμενη νέα γερμανική εταιρεία, η Sono Motors (εδώ η καμπάνια της) και προσείλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, συγκεντρώνοντας το ποσό των €192.000, ξεπερνώντας τους αρχικούς της στόχους για €150.000.

Η Sono Motors λοιπόν, είναι η εταιρεία του 22-χρονου Laurin Hahn, με συνιδρυτές δύο άλλους νέους, την Navina και τον Jona. Η εταιρεία τους έχει έδρα το Μόναχο της Γερμανίας και η ιδέα για την δημιουργία ενός ηλεκτρικού-ηλιακού αυτοκινήτου με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, άρχισε να γεννιέται μέσα στο γκαράζ του Jona. Σήμερα, έχοντας κάνει σχεδόν το όνειρό τους πραγματικότητα, δηλώνουν πως το αυτοκίνητο θα δοθεί στην αγορά μέσα στο 2018.

Θα υπάρχουν δύο εκδόσεις του, με την πρώτη να κοστίζει μόλις €12.000. Αυτή θα φέρει μια μπαταρία 14,4 kWh, και θα μπορεί να παρέχει μια αυτονομία 120 χλμ, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει πως 30 χλμ ημερησίως θα μπορούν να καλύπτονται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια. Η δεύτερη έκδοση, θα κοστίζει €16.000, έχοντας μια μπαταρία 30 kWh, με τα αντίστοιχα νούμερα να διαμορφώνονται στα 250 χλμ αυτονομίας και 40 χλμ από ηλιακή ενέργεια και μόνο.

Παράλληλα, το αυτοκίνητο θα είναι 6-θέσιο, έχοντας 3 θέσεις μπροστά και 3 πίσω με μεγάλο χώρο αποσκευών, ενώ θα διαθέτει και ένα πλούσιο σύστημα multimedia. Κάτι επίσης σημαντικό, που θα σχολιαστεί αρκετά, είναι πως η εταιρεία θα διαθέσει τις βιβλιογραφίες για την συντήρηση του οχήματος, αλλά και για την επισκευή βλαβών σε οποιοδήποτε συνεργείο, δημιουργώντας ένα ανεξάρτητο δίκτυο συντήρησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι ο κάθε κάτοχος θα μπορεί να πάει ακόμη και στο συνεργείο της γειτονιάς του για συντήρηση και επισκευή. Αρκετά φιλόδοξο αυτό εκτιμώ και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την υλοποίηση του.

Έτσι λοιπόν, το Sono Sion, αναμένεται να βγει στους δρόμους μέσα στο 2018. Οι επιλογές για κάποιον που θέλει να γίνει επενδυτής/κάτοχος, ξεκινούν από τα €5 για όποιον θέλει να δώσει μια βοήθεια, ανεβαίνουν στα €500 (με δυνατότητα επιστροφής) για κάποιον ενδιαφερόμενο αγοραστή, ο οποίος μέσα στο 2017 θα μπορεί να κάνει εκτενές test-drive το αυτοκίνητο, ενώ για προ-παραγγελίες οι τιμές ξεκινούν από €2.000, προσφέροντας παράλληλα 5% έκπτωση επί της τιμής του αυτοκινήτου. Όλα μπορώ να πω είναι αρκετά δελεαστικά, και σίγουρα έπεισε αρκετό κόσμο η ιδέα των παιδιών αυτών. Καλά λένε λοιπόν πως “αν υπάρχει μια επιθυμία, πάντα υπάρχει ένας δρόμος για να την υλοποιήσεις”.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα