Renault: Η είσοδος της Honda το 2015 έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ομάδες και οι κατασκευαστές κινητήρων εν όψει τού 2014. Τα νέα μονοθέσια -όχι όλα- θα πατήσουν πίστα στις 28 Ιανουαρίου, στις δοκιμές που θα γίνουν στη Χερέθ, ένα τεστ στο οποίο θα γίνουν έλεγχοι για το αν λειτουργούν όλα όπως είχαν υπολογίσει στο εργοστάσιο.

Οι 12 ημέρες των δοκιμών είναι σημαντικές και για τους κατασκευαστές κινητήρων (Mercedes-Benz, Ferrari

και Renault), καθώς θέλουν να κάνουν όλο και περισσότερα χιλιόμετρα οι ομάδες που θα χρησιμοποιούν τους κινητήρες τους, για να προλάβουν να διορθώσουν τα προβλήματα που πιθανώς να έχουν.

Στην κατάσταση αυτή δε βρίσκεται σίγουρα η Honda, καθώς η ιαπωνική εταιρεία θα επιστρέψει στη Formula 1 το 2015, κάτι που σημαίνει ότι έχει ακόμα έναν χρόνο για ν’ ασχολείται με τον turbo V6 κινητήρα που θα δίνει από το 2015 στη McLaren. Η Honda έχει δηλώσει ότι “φοβάται” το 2014, καθώς δε θα μπορούν να δοκιμάζουν τον κινητήρα τους στην πίστα, όπως θα κάνουν οι άλλες ομάδες.

Ο Remi Taffin, επί κεφαλής εργασιών πίστας τής Renault, είναι ένας ακόμα που υποστηρίζει ότι η καθυστερημένη κατά ένα χρόνο είσοδος των Ιαπώνων θα έχει θετικά και αρνητικά, αλλά τονίζει πως και η γαλλική ομάδα έχει αρχίσει ήδη να στρέφεται στο 2015.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι ένα καλό πλεονέκτημα και κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι. Έχεις ένα επιπλέον έτος για να μελετήσεις τον κινητήρα σου και μπορείς να κατασκευάσεις έναν κινητήρα που να είναι πολύ πιο ανεπτυγμένος, αλλά την ίδια ώρα κι εμείς αναπτύσσουμε τον κινητήρα τού 2015 -ήδη εργαζόμαστε πάνω στο 2015- και είναι πολύ παρόμοιο.

Είναι θέμα πόρων, επειδή δε θα επικεντρωθούν στο 2014 και μπορούν να είναι επικεντρωμένοι στο 2015. Αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα, αφού εναποθέτουν όλους τους πόρους, τα λεφτά και τους ανθρώπους στο 2015, ενώ εμείς πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό.

Το μεγάλο θέμα, όμως, είναι, όπως τονίζει και ο Taffin, ότι δε θα μπορούν να δοκιμάσουν τον νέο τους κινητήρα σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή στην πλάτη των μονοθεσίων.

Δε θα έχουν ένα μονοθέσιο για να τρέχουν, και δεν πιστεύω ότι αυτό δε θα είναι επιβλαβές. Ακόμα κι αν έχεις το καλύτερο στο εργοστάσιο, πάντα το μονοθέσιο είναι αυτό που θα επικυρώσει όλα όσα έχει μελετήσει τον χειμώνα και τα τελευταία 3-4 χρόνια.

[Πηγή: ESPN F1]

Keywords
Τυχαία Θέματα