OPEC: Το 94% των αυτοκινήτων θα καίνε ορυκτά καύσιμα το 2040

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) προβλέπουν πως η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα παρουσιάσει μείωση το 2020 σε σχέση με το 2016, καθώς η προσφορά από ανταγωνιστές αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OPEC “Παγκόσμιες Προοπτικές του Πετρελαίου” για το 2015, η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του θα διαμορφωθεί στα 30,70 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, χαμηλότερα από τα 30,90

εκατ. του 2016. Η εκτιμώμενη ζήτηση από τον OPEC για το 2020 είναι περίπου κατά 1 εκατ. βαρέλια χαμηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα παραγωγή.

Την ίδια ώρα, ο OPEC εκτιμά ότι η συνολική ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 97,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2020, κατά 500.000 περισσότερα σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις. Μέχρι το 2040, η συνολική ζήτηση αναμένεται να ανέλθει στα 110 εκατ. βαρέλια, κατά 1 εκατ. λιγότερα σε σχέση με την εκτίμηση του 2014. Ο οργανισμός επίσης τόνισε ότι η προσφορά αργού αναμένεται να διευρυνθεί στα 40,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2040, σε μια αύξηση 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε σχέση με την έκδοση του περασμένου έτους.

Ο OPEC προβλέπει πως μέχρι το 2040, μόνο το 6% των επιβατικών αυτοκινήτων και το 5,3% των επαγγελματικών οχημάτων θα κινούνται από μη ορυκτά καύσιμα, με το υπόλοιπο 94% να κινείται από βενζίνη ή πετρέλαιο. Θεωρεί πως το κόστος των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειωθεί, η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μεγαλώσει, όπως και οι επιδόσεις τους, αλλά τελικά αυτά δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν επαρκώς τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία συνεχώς βελτιώνουν την κατανάλωση τους. Ο OPEC πιστεύει πως τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο τοπίο των μεταφορών για πολύ καιρό ακόμη, με το CNG να είναι το μόνο καύσιμο που ίσως παρουσιάσει σημαντική αύξηση στη χρήση του, με τον OPEC να μην μπορεί να την προσδιορίσει.

Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό εδώ και 18 μήνες, ενώ αυτή την εβδομάδα “βυθίστηκε” στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, στα 36,04 δολ. το βαρέλι. Η μείωση έχει βοηθήσει να ενισχυθεί η μεσοπρόθεσμη χρήση του πετρελαίου, αν και ο OPEC ανέφερε ότι το δέλεαρ των χαμηλών τιμών εν τέλει θα αποδυναμωθεί.

Ο αντίκτυπος της πρόσφατης πτώσης των τιμών στη ζήτηση είναι περισσότερο εμφανής βραχυπρόθεσμα. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εξαλείφεται η επίδραση [της μείωσης] για τα κράτη του OPEC.

ανέφερε στην έκθεση ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdullah al-Badri.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές –από την οπτική γωνία του OPEC, που τροφοδοτεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου– έχουν βελτιωθεί. Στην αντίστοιχη έκθεση του 2014, η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του OPEC αναμενόταν να μειωθεί στα 29,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2020.

Την ίδια ώρα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψουν, ενώ ακόμη κι έτσι, δεν πρόκειται να ανέλθουν στα υψηλά επίπεδα που είχαν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον OPEC, το βαρέλι του αργού πετρελαίου θα κοστίζει περίπου 70 δολ. μέχρι το 2020 και 95 δολ. μέχρι το 2040, πολύ μακριά από το υψηλό των 114 δολ. που είχε σημειωθεί για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2014, πριν οι τιμές αρχίσουν την… κατηφόρα, λόγω της υπερ-προσφοράς. Χθες, η τιμή του βαρελιού Brent βρισκόταν στα 36,51 δολ., ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) στα 36,47 δολ.

Στους κόλπους του OPEC επικρατεί έντονος διχασμός όσον αφορά στην ανάγκη επιβολής ανώτατων επιπέδων παραγωγής, μετά την αποτυχία της 4ης Δεκεμβρίου να βρεθεί η χρυσή τομή και να καταλήξουν τα πετρελαϊκά κράτη σε κοινή στρατηγική.

Keywords
Τυχαία Θέματα