Muscle Car Mania – Μέρος 2o

18:04 5/6/2012 - Πηγή: AutoBlog

Όταν έπεσα κατά τύχη πάνω σε αυτό το project έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Είναι από τις κλασικές περιπτώσεις που το σύμπαν συνωμοτεί, οι πλανήτες έρχονται στην ίδια ευθεία, τα σωστά άτομα βρίσκονται την σωστή στιγμή στο σωστό μέρος και το αποτέλεσμα είναι με μία λέξη: κορυφαίο. Για κάποιον λόγο, περιπτώσεις σαν αυτή –δηλαδή αναπαλαιώσεις/βελτιώσεις- στην Αμερική αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες είναι αρκετά συνηθισμένες. Πολύ πιθανό να παίζει ρόλο ο σημαντικά μεγαλύτερος πληθυσμός σε σύγκριση με εμάς ή απλά το πάθος και το μεράκι που

έχουν οι εκεί petrolheads όσον αφορά στα κλασικά αυτοκίνητα. Θα μπορούσα να σας δείξω ένα από τα δεκάδες παρόμοια builds αλλά επέλεξα αυτό γιατί εκτός από την άριστη δουλειά που έχει γίνει, ο ιδιοκτήτης είχε έναν στόχο, παρανοϊκό μεν, στόχο δε.

Απ’ έξω κούκλα…

Η εισαγωγή όμως τράβηξε πάρα πολύ. Το θέμα μας είναι ένα Pontiac Firebird του 1970. Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω με αυτό το αυτοκίνητο όταν τα περισσότερα μέρη του είτε αλλάχθηκαν είτε τροποποιήθηκαν. Ειλικρινά δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να βρει κάποιος εργοστασιακό κομμάτι πάνω του. Ας ξεκινήσω με το εξωτερικό. Όλο το αμάξι γδύθηκε και καθαρίστηκε ώστε να βεβαιωθεί η ομάδα που το ανέλαβε ότι δεν υπάρχει ίχνος σκουριάς. Αφού αυτό έφυγε από την μέση, σειρά πήραν τα customιές.

Έπρεπε να μεγαλώσουν οι θόλοι για να χωρέσουν τα μεγαλύτερα ελαστικά, ανοίχτηκαν αεραγωγοί στο πλάι, πίσω από τους μπροστινούς τροχούς, κατασκευάστηκε μεγαλύτερο κάτω χείλος στον εμπρός προφυλακτήρα, πλαϊνές ποδιές, πίσω αεροτομή και τροποποιήθηκε ο πίσω προφυλακτήρας ώστε να βολευτούν οι απολήξεις της εξάτμισης και να σχηματιστεί ο διαχύτης. Όλα αυτά από μέταλλο και βλέποντας και από μόνοι σας τις φωτογραφίες είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε από το επίπεδο της δουλειάς. Το μοναδικό μη-μεταλλικό κομμάτι είναι το καπό που κατασκευάστηκε από fiberglass με μεγαλύτερες και μακρύτερες εισαγωγές αέρα από το εργοστασιακό –δεν είναι του γούστου μου αλλά περί ορέξεως…-.

Η “καρδιά” του κτήνους

Όσο εντυπωσιακή όμως και αν είναι η δουλειά στο αμάξωμα, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που έχει γίνει στον κινητήρα. Όπως και στο υπόλοιπο όχημα, είναι απίστευτα δύσκολο να βρεις κάποιο stock εξάρτημα. Το block είναι «βασισμένο» στο AI2 των 400 κυβικών ιντσών που έμπαινε αρχικά στο Firebird αλλά είναι υπερκυβισμένο από την Butler Performance με custom σφυρήλατο στρόφαλο, πιστόνια και μπιέλες στις 454 κυβικές ίντσες -7,4 λίτρα-! Η συμπίεση έχει πέσει στο 8,5:1 εν αναμονή των turbo ενώ όλο το σύστημα λίπανσης είναι custom. Στην κυλινδροκεφαλή αυτή που κλέβει την παράσταση είναι η custom -φυσικά- εισαγωγή της Visner, ενώ έχει γίνει και πολύ δουλειά που δεν φαίνεται με CNC porting και αλλαγές σε όλο το valvetrain. Τα turbo που ανέφερα πριν είναι custom –τι έκπληξη!- της Bullseye Power και συνοδεύονται φυσικά από δύο external wastegates της Tial και δύο σκάστρες της ίδιας εταιρίας. Τέλος στο εμπρός μέρος, διακρίνεται από τις τεράστιες εισαγωγές του αέρα και το ευμέγεθες intercool

Keywords
Τυχαία Θέματα