GP Μπαχρέιν 2014: Δεύτερη σερί νίκη για Hamilton, στο “1-2″ τής Mercedes

19:52 6/4/2014 - Πηγή: AutoBlog

Τη δεύτερη συνεχόμενη του νίκη για φέτος πανηγύρισε ο Lewis Hamilton, ο οποίος παραλίγο να τη χάσει από τον team-mate του, όταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας εκμηδένισε τα σχεδόν 10 δευτερόλεπτα που τον χώρισαν από τον Nico Rosberg. Στο βάθρο ο Sergio Perez, με τη Force India να είναι εξαιρετική στο Μπαχρέιν.

Πιο κάτω, οι Daniel Ricciardo, Nico Hulkenberg, Sebastian Vettel,

Felipe Massa, Valtteri Bottas, Fernando Alonso και Kimi Raikkonen. Ο αγώνας, εκτός από θεαματικός, ήταν κι επεισοδιακός: ο Pastor Maldonado χτύπησε τον Esteban Gutierrez στον 41ο γύρο, κάτι που ανάγκασε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να βγει στην πίστα. Για να πάρουμε, όμως, τον αγώνα από την αρχή:

Οι καιρικές συνθήκες ήταν αμετάβλητες σε σχέση με χθες και την Παρασκευή, και οι οδηγοί είχαν παραταχθεί κανονικά στο grid. Μετά από τις ποινές των Ricciardo και Sutil, οι πρώτοι 10 ήταν: Rosberg, Hamilton, Bottas, Perez, Raikkonen, Button, Massa, Magnussen, Alonso και Vettel. Ο Πρωταθλητής ήταν ο μοναδικός οδηγός που είχε τη μέση γόμα, θέλοντας να κερδίσει με μια διαφορετική στρατηγική αρκετές θέσεις.

Αμέσως μετά το σβήσιμο των 5 κόκκινων φώτων, ο Hamilton έφυγε καλύτερα και πέρασε στην πρώτη θέση, και πιο πίσω ο Massa βρέθηκε τρίτος, μπροστά από τον Perez, τη στιγμή που ο Rosberg πίεσε για μερικές στροφές τον Hamilton. Στην 5η θέση ο Button, με τον Bottas να πέφτει στην 6η θέση, μπροστά από τους Alonso, Hulkenberg, Raikkonen και Vettel, ο οποίος δεν κέρδισε κάποια θέση.

Ο Jean-Eric Vergne μπήκε στα pits με κλαταρισμένο το πίσω δεξί ελαστικό, και τον Raikkonen να λέει ότι ο Magnussen τον χτύπησε. Ο Hamilton είχε ανοίξει τη διαφορά του στο 1 δευτερόλεπτο στον 2ο γύρο, αλλά ο team-mate του είχε παρόμοιο ρυθμό. Ο Hulkenberg πίεζε ξανά τον Alonso για την 7η θέση και ο Vettel τον Raikkonen για την 9η.

Στην αρχή τού 5ου γύρου, ο Hulkenberg κατάφερε να περάσει τον Alonso στα φρένα για την πρώτη στροφή, όταν ο Hamilton άνοιγε ακόμα λίγο τη διαφορά από τον Rosberg, στα 1.4 δευτερόλεπτα. Ο Raikkonen πλησίαζε τον Alonso, και ο Φινλανδός είχε πίσω του τον Vettel, συνεπώς δε μπορούσε να μείνει πίσω από τον Ισπανό δίχως να πιέσει.

Η κατανάλωση καύσιμου των δύο Mercedes ήταν πανομοιότυπη, και καλύτερη από των υπόλοιπων μονοθεσίων, παρόλο που η διαφορά τού Rosberg από τον τρίτο Massa ήταν στα 6.1 δευτερόλεπτα, στον 8ο γύρο. Ο Vettel συνέχιζε ν’ ανοίγει το DRS για να περάσει τον Raikkonen, όμως, ο οδηγός τής Ferrari κρατούσε τη θέση του, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ο Ricciardo, αφού έκανε λάθος στο 9ο γύρο, βγήκε λίγο εκτός πίστας στην πρώτη στροφή, με αποτέλεσμα να περάσει ο Magnussen στην 11η θέση.

Στον 10ο γύρο, ο Button προσπέρασε τον Bottas, στο τέλος την ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, ο οποίος έχασε τη θέση του και από τον Hulkenberg. Λίγο αργότερα, ο οδηγός τής Williams μπήκε στα pits για να βάλει ξανά τη μαλακή γόμα. Ο Ricciardo ήθελε να πάρει πίσω τη θέση του, κάτι που έκανε στον 11ο γύρο.

Σπουδαία ήταν η μάχη και των Perez και Massa για την τρίτη θέση. Ο μικρός πέρασε τον έμπειρο οδηγό τής Williams στον 12ο γύρο, και ο αγώνας τού Alonso δεν ήταν τόσο καλός, αφού ο Ισπανός επισκέφθηκε τα pits στον 13ο γύρο, για να βάλει και πάλι τη μαλακή γόμα, ενώ βγήκε στην πίστα στην 9η θέση.

Λίγες στιγμές μετά, ο Bianchi είχε επαφή με τον Sutil, ο οποίος εγκατέλειψε και ο Raikkonen μπήκε αμέσως μετά στα pits, μαζί με τον Massa, βάζοντας και οι δύο ξανά τα μαλακά ελαστικά. Ο Vettel είχε πρόβλημα στο DRS, καθώς ενημέρωσε την ομάδα του ότι δεν ανοίγει το flap τής πίσω αεροτομής κι έχανε χρόνο. Ο Ricciardo ήταν πιο γρήγορος άκουσε στην ενδοεπικοινωνία ότι έπρεπε ν’ αφήσει τον Αυστραλό να περάσει, όπως κι έκανε.

Για τη δική του αλλαγή μπήκε και ο Hulkenberg, στον 15ο γύρο, και βγαίνοντας πέρασε τους Raikkonen και Kvyat, που ήταν στην 12η και 13η θέση, αντίστοιχα. Στη μάχη των δύο Mercedes, ο Rosberg μείωσε τη διαφορά του από τον Hamilton, επιτέθηκε, άλλαξαν κάποιες φορές τη θέση τους, με τον Rosberg να περνά για λίγο στην πρώτη θέση, αλλά ο Πρωταθλητής τού 2008 πέρασε ξανά στην πρώτη θέση, δείχνοντας ότι η μάχη δε θα τελειώσει εύκολα.

Στον 19ο γύρο, ο Hamilton μπήκε πρώτος στα pits, επιλέγοντας ξανά τη μαλακή γόμα, όταν ο Rosberg άκουσε ότι θα βάλει τη μέση γόμα. Ο Alonso είδε για δεύτερη φορά την Force India να περνά, αλλά αυτή τη φορά ήταν ο Perez, που έπεσε στην 6η θέση, πίσω από τον Hulkenberg. Η άλλη Ferrari, αυτή τού Raikkonen δέχτηκε επίθεση κι έχασε την 8η θέση από τον Button, όταν ο Rosberg μπήκε στα pits στον 21ο γύρο κι έβαλε τη μέση γόμα, βγαίνοντας αρκετά πίσω από τον Hamilton, ο οποίος διατήρησε την πρωτοπορία.

Στον 22ο γύρο, ο Vettel πίεζε τον Raikkonen για την 9η θέση. Το ίδιο έκανε και ο Massa, για την τρίτη θέση, αφού η Williams ήταν στο “3-4″ και ο Βραζιλιάνος είχε πίσω του τον Hulkenberg, στο 1.5 δευτερόλεπτο. Ο Hamilton πήγε τη διαφορά από τον Rosberg στα 6 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που ο “Hulk” έφτασε τον Massa και δημιουργήθηκε “τρενάκι” Bottas, Massa, Hulkenberg, και Perez, στις θέσεις 3, 4, 5 και 6.

Η μάχη των Raikkonen και Vettel ολοκληρώθηκε στον 24ο γύρο, όταν ο Γερμανός πήρε την 9η θέση από τον Φινλανδό. Πιο μπροστά, ο Bottas μπήκε στα pits και o Massa έπαιζε σκληρή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις τού Hulkenberg, ο οποίος έχασε τη θέση του από τον Perez, μετά από ένα μικρό λάθος.

Στον 26ο γύρο, ο Hamilton ήταν 6.8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Rosberg, και ο Ricciardo πίεζε ξανά τον Raikkonen. O Button έλεγε πως το DRS δεν λειτουργούσε, αλλά το ενδιαφέρον ήταν στις μάχες Force India Vs Massa και Ricciardo Vs Raikkonen. Ο Massa έχασε τελικά δύο θέσεις από τον Perez και Hulkenberg, και ο Raikkonen κρατούσε δύσκολα τη θέση του από τον Ricciardo.

Στον 28ο γύρο, οι Massa και Alonso μπήκαν στα pits, επιλέγοντας τη μαλακή και τη μέση γόμα, αντίστοιχα. 3 γύρους αργότερα, ο Bottas πέρασε στιγμιαία τον Riccirdo στα φρένα για την πρώτη στροφή, αλλά ήταν μπροστά του ο Raikkonen και αναγκάστηκε να βγει για λίγο εκτός πίστας για να τον αποφύγει. Ο Raikkonen δεν μπόρεσε να κρατήσει άλλο τη θέση του από τον Ricciardo, αλλά και από τον Bottas, ο οποίος με φρέσκα ελαστικά ήταν πολύ πιο γρήγορος από τους δύο.

Ο Hamilton κινούνταν σταθερά ταχύτερα από τον Rosberg, έχοντας ανεβάσει τη διαφορά στα 8.4 δευτερόλεπτα, στον 32ο γύρο. Ο Raikkonen έχασε τη θέση και από τον Massa. Δύο γύρους μετά, ο Massa με πιο φρέσκα ελαστικά πέρασε τον Ricciardo για την 8η θέση, όταν ο Vettel μπήκε στα pits από την 6η θέση. Ο αγώνας τελείωσε πρόωρα για τον Ericsson που αναγκάστηκε να παρκάρει την Caterham CT05, ενώ στα pits έμπαιναν οι Hulkenberg, Button και Ricciardo, απο τις θέσεις 3, 4 και 7, αντίστοιχα.

Ο Vettel πέρασε τον Maldonado με ανοιχτό το DRS (το σύστημα λειτουργούσε κανονικά), και ο Ricciardo ήταν για άλλη μια φορά κολλημένος στον Raikkonen, τον οποίο πέρασε στον 37ο γύρο, για την 12η θέση. Ο οδηγός τής Red Bull Racing μέσα σε σχεδόν έναν γύρο πέρασε τους Magnussen και Maldonado, ανεβαίνοντας στην 10η θέση. Το ίδιο ήθελε να κάνει και ο Massa που πίεζε τον Bottas για την 3η θέση, αλλά ο Βραζιλιάνος μπήκε ξανά για αλλαγή στον 38ο γύρο, βάζοντας τη μέση γόμα.

Στον 39ο γύρο οι Hamilton και Rosberg έκαναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο, στο 1:40.120, με τη διαφορά ότι ο Βρετανός ήταν 9.7 δευτερόλεπτα πιο μπροστά. Ο Maldonado έχασε τη θέση του και από τον Raikkonen και ο οδηγός τής Lotus μπήκε αμέσως μετά στα pits, κάτι που έκανε και ο Bottas, από την 3η θέση. Εκείνη τη στιγμή, ο Maldonado, καθώς έβγαινε από τα pits, χτύπησε τον Gutierrez όταν αυτός έστριβε στην πρώτη στροφή. Η Sauber C33 περιστράφηκε στον αέρα, αλλά ο Μεξικανός φαινόταν να μην είχε τραυματιστεί.

Το χτύπημα του Maldonado στον Gutierrez

Εγκατάλειψη και για τη McLaren, καθώς ο Magnussen σταμάτησε την MP4-29, με κάποιο μηχανικό πρόβλημα, κι ενώ το Αυτοκίνητο Ασφαλείας ήταν ήδη στην πίστα. Οι δύο Mercedes μπήκαν αμέσως για αλλαγή, με τον Hamilton να βάζει τη μέση γόμα και τον Rosberg τη μαλακή. Έτσι, η μάχη για την πρώτη θέση θα ξεκινούσε ξανά από την αρχή. Ξαφνικά, όμως, ο Paddy Lowe, Τεχνικός Διευθυντής τής Mercedes είπε στους Hamilton και Rosberg “φέρτε τα μονοθέσια πίσω”, με τον Rosberg λέει “OK”.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στα pits στο τέλος τού 46ου γύρο, με τις Force India να έχουν σκληρή μάχη για την 3η θέση. Ο Button έχασε τη θέση του από τις δύο Red Bull, πέφτοντας στην 7η θέση. Ο Perez πέρασε στην τρίτη θέση, και τις δύο Ferrari να είναι στις θέσεις 10 και 11. Ο Alonso έχει μπροστά του τον Button και τις δύο Williams, αλλά το έργο του δε θα ήταν εύκολο.

Ο Rosberg έκανε επιθέσεις στον Hamilton, δείχνοντας ότι δε θα υπακούσουν στα όσα τους είπε ο Lowe, όταν ο Βρετανός είπε ότι έχασε δύναμη από τον κινητήρα του. Στον επόμενο γύρο, όμως, ο πρωτοπόρος έκανε ταχύτερο γύρο, ανοίγοντας τη διαφορά του από τον Rosberg στο 1 δευτερόλεπτο. Ο Ricciardo ήταν πίσω από τον Vettel και φυσικά πίεζε τον Πρωταθλητή, και τελικά τον πέρασε στον 50ο γύρο, στο τέλος τής μεγάλης ευθείας.

Στον 51ο γύρο, ο Rosberg μείωσε τη διαφορά του στα 6 δέκατα από τον Hamilton, περνώντας ξανά για λίγο στην πρώτη θέση, στην πρώτη στροφή, κι ενώ ο Ricciardo πίεζε τον Hulkenberg για την 4η θέση. Ο Hamilton, με τη μέση γόμα, κρατούσε με μεγάλη δυσκολία πίσω του τον Rosberg, που είχε βάλει τη μαλακή γόμα. Στις τελευταίες θέσεις τής 10άδας, ο Button έχασε τη θέση του από τις δύο Ferrari, βγαίνοντας εκτός βαθμών.

Ο Ricciardo κατάφερε να περάσει τον Hulkenberg, κάτι που ήθελε να κάνει και ο Vettel. Ο Perez ήταν 2.8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Ricciardo, που δε θα παρατούσε τη μάχη για το βάθρο, πιέζοντας την RB10 στα όριά της. Η McLaren έβλεπε και την άλλη MP4-29 να εγκαταλείπει τον αγώνα, την ώρα που ο Massa πίεζε τρομερά τον Vettel για την 6η θέση. Στον τελευταίο γύρο, τα πράγματα δεν άλλαξαν, και ο Hamilton πήρε τη δεύτερη φετινή του νίκη και η Mercedes έκανε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα το “1-2″. Ο ταχύτερος γύρος σημειώθηκε από τον Rosberg, στον 49ο γύρο, με χρόνο 1:37.020. Ο σημερινός αγώνας ήταν ο 900ος στην ιστορία τής Formula 1.

Στις βαθμολογία οδηγών, ο Rosberg παράμεινε στην πρώτη θέση, έχοντας 61 βαθμούς, 11 περισσότερους από τον δεύτερο Hamilton. Ο Hulkenberg ανέβηκε στην τρίτη θέση, λόγω πολύ καλής και σταθερής απόδοσης στους τρεις πρώτους αγώνες. Στην τέταρτη θέση είναι ο Alonso, με 26 βαθμούς, ενώ πίσω του, από 23 βαθμούς έχουν οι Button και Vettel.

Στους κατασκευαστές, η Mercedes, μετά από το δεύτερο συνεχόμενο “1-2″ και τον εσωτερικό ανταγωνισμό των Rosberg και Hamilton, έφτασε τους 111 βαθμούς, όντας πολύ μακριά από την Force India, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση μετά από το σημερινό αγώνα. Η McLaren δε βαθμολογήθηκε σήμερα, έτσι έμεινε στους 43 βαθμούς, έναν λιγότερο από την ινδική ομάδα. Πολύ κοντά στη βαθμολογία είναι η Red Bull, Ferrari και Williams, καθώς η μέχρι τώρα συγκομιδή τους είναι 35, 33 και 30 βαθμούς αντίστοιχα.

Το επόμενο Grand Prix θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Απριλίου, στην Κίνα, σε μια πίστα που αρέσει ιδιαίτερα στους Hamilton και Rosberg, με ό,τι αυτό σημαίνει. Ακολουθούν τ’ αποτελέσματα από τον τρίτο αγώνα τής φετινής σεζόν, όπως και οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών.

Κατάταξη Αγώνα Βαθμολογία Οδηγών Βαθμολογία Κατασκευαστών ΘέσηNoΟδηγόςΟμάδαΓύροιΔιαφοράGridΒαθμοί144Lewis HamiltonMercedes57Νικητής22526Nico RosbergMercedes57+1.0 secs118311Sergio PerezForce India-Mercedes57+24.0 secs41543Daniel RicciardoRed Bull Racing-Renault57+24.4 secs1312527Nico HulkenbergForce India-Mercedes57+28.6 secs111061Sebastian VettelRed Bull Racing-Renault57+29.8 secs108719Felipe MassaWilliams-Mercedes57+31.2 secs76877Valtteri BottasWilliams-Mercedes57+31.8 secs34914Fernando AlonsoFerrari57+32.5 secs92107Kimi RäikkönenFerrari57+33.4 secs511126Daniil KvyatSTR-Renault57+41.3 secs12128Romain GrosjeanLotus-Renault57+43.1 secs16134Max ChiltonMarussia-Ferrari57+59.9 secs211413Pastor MaldonadoLotus-Renault57+62.8 secs171510Kamui KobayashiCaterham-Renault57+87.9 secs181617Jules BianchiMarussia-Ferrari56+1 Lap191722Jenson ButtonMcLaren-Mercedes55+2 Laps6Ret20Kevin MagnussenMcLaren-Mercedes40+17 Laps8Ret21Esteban GutierrezSauber-Ferrari39Accident15Ret9Marcus EricssonCaterham-Renault33+24 Laps20Ret25Jean-Eric VergneSTR-Renault18+39 Laps14Ret99Adrian SutilSauber-Ferrari17+40 Laps22 ΘέσηΟδηγόςΕθνικότηταΟμάδαΒαθμοί1Nico RosbergGermanMercedes612Lewis HamiltonBritishMercedes503Nico HulkenbergGermanForce India-Mercedes284Fernando AlonsoSpanishFerrari265Jenson ButtonBritishMcLaren-Mercedes236Sebastian VettelGermanRed Bull Racing-Renault237Kevin MagnussenDanishMcLaren-Mercedes208Valtteri BottasFinnishWilliams-Mercedes189Sergio PerezMexicanForce India-Mercedes1610Daniel RicciardoAustralianRed Bull Racing-Renault1211Felipe MassaBrazilianWilliams-Mercedes1212Kimi RäikkönenFinnishFerrari713Jean-Eric VergneFrenchSTR-Renault414Daniil KvyatRussianSTR-Renault315Romain GrosjeanFrenchLotus-Renault016Adrian SutilGermanSauber-Ferrari017Esteban GutierrezMexicanSauber-Ferrari018Max ChiltonBritishMarussia-Ferrari019Kamui KobayashiJapaneseCaterham-Renault020Pastor MaldonadoVenezuelanLotus-Renault021Marcus EricssonSwedishCaterham-Renault022Jules BianchiFrenchMarussia-Ferrari0 ΘέσηΟμάδαΒαθμοί1Mercedes1112Force India-Mercedes443McLaren-Mercedes434Red Bull Racing-Renault355Ferrari336Williams-Mercedes307STR-Renault78Lotus-Renault09Sauber-Ferrari010Marussia-Ferrari011Caterham-Renault0

Keywords
Τυχαία Θέματα