Ferrari: Βελτιωμένη απόδοση του κινητήρα μας στον Καναδά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην F14 T είναι ότι υστερεί σε όλους τους τομείς, έτσι όλοι οι μηχανικοί θα πρέπει να εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν, για να βελτιώσουν συνολικά την ανταγωνιστικότητα του μονοθεσίου τους. Το ιταλικό power unit προφανώς δεν είναι το καλύτερο στην πίστα, και ο Luca Marmorini θα πρέπει μαζί με τους μηχανικούς του να βελτιώσουν τον 059/3, αλλά το έργο τους είναι δύσκολο, διότι η FIA έχει παγώσει την εξέλιξη των κινητήρων και η όποια βελτίωση θα μπορέσει να έρθει

μέσα από το λογισμικό, την αξιοπιστία, τα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Το Μονακό είναι μια πίστα που η δύναμη του power unit έχει χαμηλή προτεραιότητα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον Καναδά, εκεί που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Grand Prix (6-8 Ιουνίου). Ο Τεχνικός Διευθυντής τής Ferrrari, James Allison, λέει πως ο 059/3 θα έχει βελτιωμένη απόδοση σε 2 εβδομάδες, μέσα από την αναβάθμιση που είναι σχεδόν έτοιμη.

Από την πλευρά τού κινητήρα, οι μόνες αλλαγές που επιτρέπονται είναι το hardware για την αξιοπιστία, έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα για βελτίωση στις επιδόσεις εκεί. Αλλά, υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να πάρεις περισσότερη ιπποδύναμη από το ίδιο hardware καθώς αυξάνεις την εμπιστοσύνη στο πόσο πολύ μπορείς να πιέσεις.

Στον χρόνο που περνάς στις δυναμομετρήσεις, μαθαίνεις πού μπορείς να εκμεταλλευτείς περισσότερο την απόδοση, και αυτό σου επιτρέπει να έχεις νέες ρυθμίσεις στην πίστα που σου δίνουν περισσότερη ιπποδύναμη στους τροχούς. Αυτό συμβαίνει συνεχώς κι έχουμε κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για τον Καναδά.

Φυσικά, ένας τομέας που υπάρχει σοβαρή υστέρηση είναι η αεροδυναμική. Αυτό λύνεται μόνο με αναβαθμίσεις (δε μιλάω για συμπεριφορά, γιατί εκεί πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το set-up), όμως, για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό, θα πρέπει έχεις καλύτερο ρυθμό βελτίωσης.

Μπορεί η Scuderia να είχε αναβαθμίσεις σε Κίνα και Ισπανία, αλλά δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει σημαντικά τους αντιπάλους της. Ο Allison ευελπιστεί πως οι βελτιώσεις που σχεδιάζονται από τους ανθρώπους στην Ιταλία θα μπορέσουν να προσφέρουν περισσότερη απόδοση στην F14 T σε σχέση με αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα, ενώ εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να έχεις πολύ ανώτερο ρυθμό ανάπτυξης.

Φέραμε μερικές αναβαθμίσεις στην Κίνα, οι οποίες λειτούργησαν αρκετά καλά. Το μονοθέσιο είχε ένα καλό Σαββατοκύριακο εκεί: ήταν ο συνδυασμός μερικών βελτιώσεων και της πίστας που μας ταιριάζει καλύτερα. Φέραμε κάποια κομμάτια και στην Ισπανία, επίσης, αλλά τα πράγματα ήταν πολύ πιο μέτρια.

Όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν παρόμοιες εγκαταστάσεις και παρόμοια προσέγγιση στην δουλειά, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να έχεις έναν ρυθμό βελτίωσης σημαντικά διαφορετικό από τους ανθρώπους με τους οποίους παλεύεις. Ωστόσο, σ’ έναν ή δύο αγώνες τα εξαρτήματα ήταν χρήσιμα, αλλά δεν είχαμε μεγάλα βήματα μπροστά. Ελπίζουμε στους επόμενους αγώνες να έχουμε σταθερή εξέλιξη που θα μας πάει μπροστά.

Το βασικό στη Formula 1 είναι να κάνεις στο σωστό και να το κάνεις με τέτοιο τρόπο για να έχεις αποτέλεσμα. Πολλά από αυτά τα έχει κάνει η Ferrari. Υπήρχαν μερικά πράγματα όταν ήρθα που ήθελα ν’ αλλάξουν κατεύθυνση και να βελτιώσουμε την κατάσταση, και ο χρόνος θα δείξει αν η απόφασή μου ήταν σωστή. Ελπίζω να δούμε μερικά από τ’ αποτελέσματα φέτος, περισσότερα το 2015 και ακόμα περισσότερα το 2016.

Είναι ένα άθλημα που χτίζεις τη δύναμή σου, διατηρείς τη δύναμή σου και χρησιμοποιείς τη δύναμή σου κάνοντας το σωστό για αρκετά μεγάλο διάστημα, μ’ ένα μείγμα από βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σχέδια. Αυτό προσπαθώ να κάνω.

Το μεγαλύτερο ίσως “όπλο” τής Ferrari στη φετινή σεζόν είναι το οδηγικό της δίδυμο. Ο Fernando Alonso και ο Kimi Raikkonen είναι και οι δύο Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, αλλά ο Ισπανός τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ο “Iceman” βρίσκει αγώνα με τον αγώνα τον τρόπο που πρέπει να οδηγεί την F14 T, και ο Allison αναγνωρίζει ότι ο Alonso είναι καλύτερος για την ώρα, μα δεν ξεχνά να τονίσει ότι ο Φινλανδός θα γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Δεν είναι απολύτως δίκαιο να πούμε ότι ο Kimi δυσκολεύεται περισσότερο από τον Fernando· και οι δύο έχουν το ίδιο feedback στο μονοθέσιο. Υπάρχουν πτυχές των φετινών κανονισμών που δεν κάνουν τα μονοθέσια εύκολα για τους οδηγούς: υπάρχει πολύ περισσότερη ροπή από τον κινητήρα, σημαντικά λιγότερη αεροδυναμική πρόσφυση και τα ελαστικά είναι σκόπιμα λιγότερο επιθετικά απ’ ό,τι πέρυσι, Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν είναι εύκολο για κανέναν να τα οδηγήσει.

Το πρόβλημα του Kimi είναι στην πρόσφυση και στο φρενάρισμα. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι λίγο πολύ τα ίδια και για τον Fernando, και είναι λίγο πιο αργός από τον Fernando. Αλλά, η διαφορά τους θα μειώνεται όσο προχωράμε στη σεζόν.

[Πηγές: AutoSport, ESPN F1 | Photos Copyrights: Studio Colombo/Scuderia Ferrari]

Keywords
Τυχαία Θέματα