F1 2016: Ας θυμηθούμε τους περιορισμούς στην ενδοεπικοινωνία

12:06 8/3/2016 - Πηγή: AutoBlog

Το καινούριο πρωτάθλημα της Formula 1 ξεκινάει σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, με την ευχή όλων μας να είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και απρόβλεπτο, από ό,τι ήταν τα τελευταία 3 χρόνια. Όπως κάθε χρόνο πλέον, υπάρχουν αλλαγές στους κανονισμούς. Μια από τις σημαντικότερες αφορά τις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φέτος θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η επικοινωνία του οδηγού με τα pits.

Σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, η FIA

θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο τον “ήρωα οδηγό”, περιορίζοντας την βοήθεια που δέχεται από τους μηχανικούς του. Αρχικά, το άρθρο 20.1 των αγωνιστικών κανονισμών δεν εφαρμόστηκε στο 100%, μιας και η περίπλοκη πράσινη τεχνολογία δεν το επέτρεπε. Πλέον, όμως, ήρθε η στιγμή να περιοριστούν στο ελάχιστο οι οδηγίες προς τον πιλότο,από την ενδοεπικοινωνία αλλά και τις ταμπέλες στον τοίχο των pits.

Χαρακτηριστικά, στο άρθρο 20.1 αναφέρεται πως “Ο οδηγός πρέπει να οδηγεί το αυτοκίνητο μόνος του και χωρίς βοήθεια” κάτι που θα εφαρμοστεί αυστηρά από την FIA, με τον Charlie Whiting να έχει κοινοποιήσει στις ομάδες τις προθέσεις του, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα οι περιορισμοί είναι τόσοι πολλοί, που αντί αυτών, η FIA αναφέρει μόνο όσα επιτρέπονται να φτάσουν από τα pits προς τον οδηγό.

Ένδειξη κρίσιμης βλάβης στο αυτοκίνητο του οδηγού ή άλλου αγωνιζόμενου *Πληροφορίες σχετικά με ζημιά στο αυτοκίνητοΟδηγίες για να μπει στο pit lane, προκειμένου να επισκευαστεί ή να εγκαταλείψει το μονοθέσιο *Μεταβίβαση πληροφοριών από το κέντρο αγώνα της πίσταςΠληροφορίες για βρεγμένη πίστα, λάδια, συντρίμμια ή σημαίες των κριτών *Είσοδος και έξοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας από την πίσταΕνεργοποίηση, απενεργοποίηση ή βλάβη του συστήματος DRSΠληροφορίες για το γυρολόγιο ή τα sectors ενός δικού του γύρου ή το γυρολόγιο ενός ανταγωνιστήΥπενθύμιση των ορίων της πίσταςΤις διαφορές στην πίστα από άλλα μονοθέσιαΜηνύματα για να πιέσει ο οδηγός ή για να ξέρει με ποιον αγωνίζεταιΒοήθεια για την κίνηση στην πίστα (που θα είναι πιο λεπτομερής στις κατατακτήριες)

Οδηγίες για αλλαγή θέσης με κάποιο άλλο μονοθέσιο *Παραβάσεις του ίδιου του οδηγού ή κάποιου ανταγωνιστήΠότε ο οδηγός πρέπει να μπει στα pits και προειδοποίηση για λευκές γραμμές, ζύγισμα, κλπΕπιλογή ελαστικών για την επόμενη στάση στα pitsΑλλαγή στην κλίση της εμπρός πτέρυγας ή προσθήκη λαδιού, κατά τη διάρκεια του επόμενου pit-stopΕλαστικά ανταγωνισμού και γύροι που έχει καλύψει στο συγκεκριμένο stintΠληροφορίες για πιθανή στρατηγική του ανταγωνισμούΓύροι που απομένουν για την ολοκλήρωση του αγώναΠληροφορίες για διαδικασία δοκιμής συστήματος, μόνο κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμώνΠληροφορίες για τον καιρόΕπιβεβαίωση πως ο οδηγός έλαβε κάποιο μήνυμαΟδηγίες για την αλλαγή ρύθμισης σε προεπιλεγμένη, μόνο από τον οδηγό, με αποκλειστικό σκοπό την άμβλυνση απώλειας λειτουργίας ενός αισθητήρα, ενεργοποιητή ή ελεγκτή, του οποίου η υποβάθμιση ή η βλάβη δεν ανιχνεύθηκε ή χειρίστηκε αναλόγως από το λογισμικό του μονοθεσίου.

Με (*) σημειώνονται οι πληροφορίες που μπορούν να περάσουν από την ομάδα στον οδηγό, από τη στιγμή που αυτός βρίσκεται στο αυτοκίνητο, κι ενώ έχει αφήσει τα pits για πρώτη φορά, μέχρι και πριν την έναρξη του αγώνα.

Σύμφωνα με τον Toto Wolff, όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε λάθη τους πιλότους, κάτι που αναμένεται να κάνει πιο απρόβλεπτους τους αγώνες για τους θεατές. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως η FIA προσπαθεί να περιορίσει και τις ελευθερίες των οδηγών σε σχέση με τα όρια της πίστας, δοκιμάζοντας νέα kerbs σε αρκετές στροφές. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως οι συγκεκριμένες αλλαγές θα βελτιώσουν την εικόνα των οδηγών, αλλά και του σπορ γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα