Εξι χρόνια χωρίς τον Τζορτζ Μπεστ

Εξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα του θανάτου του Τζορτζ Μπεστ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου του 2005. Ο άνθρωπος που μάγεψε στη δεκαετία του 60 με τις ικανότητές του και στη συνέχεια υποδουλώθηκε από τα πάθη του, έχασε τη μάχη για τη ζωή στα 59 του.

Ο Τζορτζ Μπεστ έγινε γνωστός και αγαπητός από την πρώτη χρονιά που αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ηταν το 1963 και πραγματικά η ικανότητά του τον ανέδειξε στον πρώτο σούπερ σταρ του βρετανικού ποδοσφαίρου. Μόλις

9 χρόνια κράτησε η καριέρα του. Σε ηλικία 26 χρονών αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του σε όλα όσα τον είχαν κάνει αγαπητό. Χώρισε με την μπάλα και παντρεύτηκε το αλκοόλ και τις καταχρήσεις.

"Εδωσα πολλά λεφτά σε ποτά, γυναίκες και γρήγορα αμάξια. Τα υπόλοιπα τα ξόδεψα", είναι μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες του που έμειναν στην ιστορία κι έδειχνε χαρακτηριστικά τον τρόπο ζωής που επέλεξε.

Το 1984 είχε φτάσει στον πάτο. Βρέθηκε για 12 εβδομάδες στη φυλακή και το πρόβλημά του με τον αλκοολισμό ήταν πολύ σοβαρό. Το 2000 του απαγορεύθηκε να πίνει και χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση για να ζήσει.

Κι όλα αυτά ενώ θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ περισσότερα για το ποδόσφαιρο και τον εαυτό του. Ενα αυθεντικό ταλέντο, με αίσθηση του χώρου, ταλέντο, ταχύτητα και πάθος. Ο Μπεστ είχε όλα όσα χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να τον χαρακτηρίσεις ολοκληρωμένο.

Το 1961, σε ηλικία 15 ετών έκανε το ταξίδι από το Μπέλφαστ στο Μάντσεστερ μαζί με έναν άλλο νεαρό ποδοσφαιριστή τον Ερικ ΜακΜόρντι. Μετά από 24 ώρες στο Ολντ Τράφορντ θεώρησαν ότι είδαν αρκετά και επέστρεψαν στην πατρίδα. Ο πατέρας του Τζορτζ πήρε τηλέφωνο τον Σερ Ματ Μπάσμπι και μετά από δυο εβδομάδες τον έστειλε και πάλι στο Μάντσεστερ.

Εγινε επαγγελματίας το 1963 κι έκανε το ντεμπούτο του την ίδια χρονιά. Ηταν φθινόπωρο και αντίπαλος η Γουέστ Μπρόμγουιτς Αλμπιον, δεύτερη στη βαθμολογία. Ο Μπεστ ήταν εξαιρετικός απέναντι σε έναν έμπειρο μπακ ονόματι Γκράχαμ Γουίλιαμς. Μια από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να αφήσει την μπάλα και στη συνέχεια να την εξαφανίσει μπροστά στον άναυδο αντίπαλό του. Η Γιουνάιτεντ νίκησε 1-0 και παρέμεινε στην κορυφή. Ο Μπεστ είχε συμμετοχή στο γκολ, όμως στο επόμενο ματς έμεινε στον πάγκο, αφού επέστρεψε ο Ιαν Μουρ.

Μετά από χρόνια ο πρώτος αντίπαλός του διηγήθηκε: "Είδα μετά από μέρες τον Μπεστ. Του ζήτησα να σταθεί για ένα λεπτό να δω το πρόσωπό του, γιατί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εξαφανιζόταν πάνω στη γραμμή".

Παρά το εξαιρετικό ντεμπούτο του, ο Μπεστ δεν μπορούσε να συνηθίσει τη ζωή στην Αγγλία. Τα Χριστούγεννα την κοπάνησε για να περάσει τις διακοπές με τους δικούς του στο Μπέλφαστ. Ο σύλλογος ήρθε σε επαφή μαζί του. Τον ήθελε για το ματς εναντίον της Μπέρνλι, η οποία νωρίτερα στη σεζόν είχε ταπεινώσει τη Γιουνάιτεντ με σκορ 6-1. Ο Μπεστ έθεσε απαιτήσεις. Να τον μεταφέρουν με αεροπορική πτήση αλλά και να επιστρέψει την άλλη μέρα και πάλι στην πατρίδα του. Η Μάντσεστερ έκανε δεκτό το αίτημα ενός 17χρονου με μόλις μια συμμετοχή στ

Keywords
Τυχαία Θέματα