Αφιέρωμα του Sport.gr στο american football (Μέρος 2ο)

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας, είδαμε πως γεννήθηκε το football. Στο δεύτερο μέρος, θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτό το άθλημα κατάφερε να καθηλώσει από πολύ νωρίς (απ' τις αρχές του 20ου αιώνα) το κοινό στις Η.Π.Α.. Επίσης, μέσω μιας συνοπτικής ανασκόπησης, θα δούμε πως δημιουργήθηκε η NFL (η διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος) και το Superbowl.

Βία, τραυματισμοί, θάνατοι, προεδρική παρέμβαση
Πέρα από τα ιστορικά δεδομένα για τη γέννηση του football, από το πρώτο μέρος του αφιερώματος

πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα, που, όπως θα δούμε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στο δεύτερο μέρος: την άμεση σύνδεση του αθλητισμού στις Η.Π.Α. με τα κολέγια, αλλά και το πόσο βίαιο άθλημα ήταν το football τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του.

Ολες οι αλλαγές που γινόντουσαν στους κανονισμούς του αθλήματος μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, αφορούσαν κυρίως την θεαματικότητά του. Το ότι πολλοί αθλητές τραυματιζόντουσαν σοβαρά και σε μερικές περιπτώσεις πέθαιναν (!) δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους των κολεγίων, που σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν υπεύθυνοι για την διεξαγωγή των αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι ανάμεσα στο Harvard και το Yale το 1894 έχει μείνει γνωστό ως "Hampden Park Blood Bath", καθώς τέσσερις φοιτητές έμειναν ανάπηροι μετά το τέλος του!

Το 1905, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, παίζοντας football. Ετσι, ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α., Θίοντορ Ρούζβελτ, απείλησε να απαγορέψει την διεξαγωγή αγώνων, αν δεν γινόντουσαν δραστικές αλλαγές, που θα εξασφάλιζαν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των αθλητών.

Η δημιουργία της NCAA
Αυτές οι αλλαγές συζητήθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου στη Νέα Υόρκη από 62 κολέγια, τα οποία δημιούργησαν την Intercollegiate Athletic Association of the United States, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε National Collegiate Athletic Association, στην πολύ γνωστή δηλαδή NCAA, η οποία πλέον είναι η άρχουσα αρχή όλων των κολεγιακών πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα στις H.Π.Α..

Σε αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, η βασικότερη αλλαγή που ψηφίστηκε -και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1906- ήταν η νομιμοποίηση της μπροστινής μπαλιάς. Ακόμα και σήμερα, στο ράγκμπι π.χ. δεν επιτρέπεται η μπροστινή μπαλιά με τα χέρια, παρά μόνο με το πόδι. Το ίδιο ίσχυε και στο football μέχρι το 1906. Οπως γίνεται αντιληπτό, αυτή ήταν και η τελευταία πολλή μεγάλη αλλαγή που διαφοροποίησε εντελώς πια το football από το ράγκμπι.

Το επαγγελματικό football και η NFL
Τον Αύγουστο του 1920, σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Κάντον του Οχάιο, ιδρύθηκε η American Professional Football Association, με πρώτο πρόεδρό της τον Τζιμ Θορπ και αρχικά μέλη τις εξής ομάδες: Akron Pros, Buffalo All-Americans, Canton Bulldogs, Chicago Tigers, Cleveland Indians, Columbus Panhandles, Dayton Triangles, Decatur Staleys, Detroit Heralds, Hammond Pros, Muncie Flyers, Racine Cardinals, Rochester Jeffers

Keywords
Τυχαία Θέματα