iPhone 5, custom A6 επεξεργαστής με 1GB RAM

Πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε σε δημοσίευμα του Anand Lal Shimpi (βλ. A6, ο πρώτος ARM Cortex A15 της αγοράς με GPU τεσσάρων πυρήνων (;)), o οποίος σχολίασε τον A6  επεξεργαστή του iPhone 5 ως τον πρώτο ARM Cortex A15 της αγοράς. Aπ’ ότι φαίνεται ο Anand ήταν λάθος και σε νέο δημοσίευμά του εξηγεί ότι ο Α6 αποτελεί τελικά custom σχέδιο της ίδιας της Apple

που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί το δικό της ARMv7 σχεδιασμό. Οι πυρήνες δεν βασίζονται αυτούσια στην αρχιτεκτονική Α9 ή Α15 της ARM αλλά αποτελούν δημιούργημα της ίδιας της εταιρείας.

Όντας μία από τις ελάχιστες εταιρείες που έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν δικές τους παραλλαγές των σχεδίων της ARM η Apple επωφελείται σημαντικά δίνοντας προτεραιότητα στην συνεργασία απόδοσης και επίδοσης και μικρής ενεργειακής κατανάλωσης. Προφανώς, όλο αυτό αποτελεί αποτέλεσμα των εξαγορών των P.A. Semi και Intrinsity των προηγούμενων χρόνων και δίνει στην Apple μοναδικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Μαθαίνουμε, επίσης, από τον Anand ότι το iPhone 5 θα διαθέτει 1GB μνήμης RAM με βάση τους κωδικούς που υπάρχουν πάνω στον A6 στις φωτογραφίες που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για dual-channel LPDDR2 package με 32-bit channels και 512MB ανά die (συνολικά 1GB δηλαδή) που είναι χρονισμένα στα 1066MHz.

Σχολιασμός στο forum

[via Anandtech 1,2]

iPhone Hellas - iPhone 5 iPad 3 iPod Touch NewsiPhone 5, custom A6 επεξεργαστής με 1GB RAM

Keywords
Τυχαία Θέματα