Γιατί να κυκλοφορήσει η Apple ένα iPad mini; [Part II]

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη φημολογία σχετικά με την κυκλοφορία μιας νέας συσκευής από την AppleiPad mini ή bigger iPod touch, το ίδιο είναι – για την οποία δεν έχουν απαντηθεί δύο βασικά ερωτήματα: γιατί η Apple να κυκλοφορήσει μια τέτοια συσκευή και πως θα την προωθήσει. Το πρώτο ερώτημα

έχει ουσιαστικά απαντηθεί και αφορά την αναγκαιότητα να καλυφθεί η αγορά των entry-level tablets για δύο λόγους: το κέρδος και το μερίδιο αγοράς. Ο Ryan Jones εξηγεί σε δημοσίευμά του πολύ κατανοητά τη λογική αυτή. Αναφέρεται στα λόγια του Tim Cook, CEO της Apple, στο τελευταίο conference call της εταιρείας, στο οποίο είχε δηλώσει ότι «ένα πράγμα που θα διασφαλίσουμε είναι ότι δεν θα αφήσουμε “price umbrella” στους ανταγωνιστές».

Price umbrella είναι όταν μια εταιρεία που κυριαρχεί σε μια αγορά διατηρεί υψηλά τις τιμές αφήνοντας, όμως, ένα κενό στους ανταγωνιστές, οι οποίοι με προϊόντα χαμηλής τιμής μπορούν να διαταράξουν την κυριαρχία αυτή από «κάτω». Στην περίπτωση της Apple το iPad κυριαρχεί στα $499 έχοντας αφήσει, όμως, στους ανταγωνιστές την αγορά των $199 και $299. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει η εταιρεία και το έχει κάνει στο παρελθόν με το iPod και iPhone.

Στην περίπτωση του iPod η Apple δημιούργησε τα iPod nano και iPod Shuffle, δηλαδή μια νέα σειρά φθηνότερων προϊόντων ενώ στην περίπτωση του iPhone συνεχίζουν να πουλάνε το iPhone 3GS που εξαιτίας της παλαιότητας του hardware και της μεγάλης επιδότησης των παρόχων προσφέρεται δωρεάν με συμβόλαιο. Μιλάμε ουσιαστικά για τρεις στρατηγικές:

Δημιουργία μιας νέας σειράς προϊόντωνΔιατήρηση ενός παλαιότερου προϊόντος στην αγοράΜεγάλη επιδότηση από παρόχους

Και ερχόμαστε τώρα στο iPad. Εδώ η Apple έχει εφαρμόσει τη δεύτερη στρατηγική με το iPad 2, το οποίο πωλείται στα $399 αλλά δεν καλύπτει το χαμηλότερο εύρος τιμών στα $199-$399. Αυτό το εύρος θα πρέπει να καλύψει το iPad mini. Επειδή έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την στρατηγική του παλαιότερου προϊόντος με το iPad 2 αυτό που μένει είναι είτε να πάρουν επιδότηση είτε να δημιουργήσουν ένα νέο φθηνότερο προϊόν.

Το πιθανότερο είναι το δεύτερο που μπορούν να κάνουν πολύ εύκολα και με μεγάλο κέρδος για λόγους που έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο δημοσίευμα. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πως θα προμοτάρει η Apple μια τέτοια συσκευή αφού θα πρέπει να διαθέτει κάτι που να το ξεχωρίζει από το το iPhone και το iPad εκτός, φυσικά, της φορητότητας.

Σχολιασμός στο forum

[via IAMCONCISE]

iPhone Hellas - Νέο iPad iPhone 4S iPod Touch NewsΓιατί να κυκλοφορήσει η Apple ένα iPad mini; [Part II]

Keywords
Τυχαία Θέματα