vivo X90 Pro 5G: Δοκιμάσαμε τον νέο… βασιλιά της νύχτας!

Η συνεργασία με τη ZEISS και ο αισθητήρας μιας ίντσας της Sony στη φωτογραφική «καρδιά» της νέας ναυαρχίδας της vivo συμβάλλουν στη δημιουργία του απόλυτου εργαλείου για εντυπωσιακές λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Όποιος νύχτα περπατεί, vivo X90 Pro κρατεί! Αυτή είναι η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε στους απανταχού φίλους της νυχτερινής φωτογραφίας, μιας και φέτος η vivo μας εκπλήσσει ευχάριστα, καταθέτοντας μια συσκευή που διαπρέπει στον συγκεκριμένο

τομέα. Ανταποκρινόμενος στον ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό, ο κινεζικός κολοσσός ενώνει τις δυνάμεις του με τη γερμανική εταιρεία οπτικών ZEISS και στήνει γύρω από τον τεράστιο αισθητήρα IMX989 της Sony (τον μεγαλύτερο αισθητήρα που έχει ενσωματωθεί μέχρι σήμερα σε smartphone, μεγέθους μίας ίντσας) ένα αξιοζήλευτο φωτογραφικό σύνολο, έτοιμο να υπηρετήσει κάθε σας ανάγκη, ακόμα και όταν τα φώτα σας εγκαταλείψουν. Οι νυχτερινές λήψεις αποτελούν έναν τομέα που διαχρονικά ακόμα και τα πιο ικανά κινητά στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο τα βρίσκουν σκούρα… κυριολεκτικά! Κάτι τέτοιο, ευτυχώς, δεν ισχύει για το vivo X90 Pro 5G, μια συσκευή που επισφραγίζει το φλερτ της εταιρείας με την αιχμή της καινοτομίας για ακόμα μια χρονιά.

Λατρεύει τη φωτογραφία και το δείχνει

Με πιστοποίηση IP68 στεγανοποίησης απέναντι σε νερό και σκόνη και πλαίσιο από αλουμίνιο, το vivo X90 Pro είναι ανθεκτικό και στιβαρό με design που αποπνέει αρμονία και πολυτέλεια. Μια ματιά στην πλάτη του είναι αρκετή για να μαρτυρήσει τις «άγριες» φωτογραφικές του διαθέσεις. Η τεράστια κυκλική νησίδα που φιλοξενεί τις κάμερες, το λογότυπο ZEISS αλλά και η υφή από συνθετικό δέρμα μας έκαναν να νιώθουμε πως πήραμε στα χέρια μας μια επαγγελματική DSLR φωτογραφική μηχανή. Το σύστημα κάμερας αποτελείται από τρεις φακούς και αισθητήρες, με την υπογραφή της ZEISS σε επίπεδο οπτικών αλλά και φίλτρων στο λογισμικό της κάμερας. Το Dual–LED dual–tone flash και το «έμβλημα» της ZEISS έχουν τοποθετηθεί εκτός του ομολογουμένως ογκώδους camera bump, ώστε να μείνει διαθέσιμος χώρος για τις κάμερες, με την χαρακτηριστική κόκκινη ένδειξη «Τ*» να βρίσκεται τυπωμένη διακριτικά στο κέντρο της κυκλικής νησίδας. Πρόκειται για το σύμβολο που πρεσβεύει την πατενταρισμένη τεχνολογία T* Coating, η οποία συνοδεύει την εμβληματική μακρόχρονη πορεία της ZEISS στον χώρο των οπτικών. Η πολυεπίπεδη αυτή επίστρωση των οπτικών μερών έχει εφαρμοστεί ακόμα και σε κιάλια και διόπτρες σκόπευσης, με στόχο τη βέλτιστη δυνατή διέλευση του φωτός. Στους τρεις φακούς συναντάμε έναν ευρυγώνιο με μεγάλο διάφραγμα (f/1.75), έναν τηλεφακό με ακόμα μεγαλύτερο διάφραγμα (f/1.6) αλλά με μόνο 2x οπτικό zoom δυστυχώς, και έναν υπερευρυγώνιο φακό (f/2.0) που καλύπτει γωνία 108˚ δίχως έντονες ενοχλητικές παραμορφώσεις στις άκρες κάθε φωτογραφίας.

Τα… έτερά τους ήμισυ σε επίπεδο αισθητήρων συνοψίζονται στον επιβλητικό 50MP IMX 989 σένσορα, μεγέθους μίας ίντσας, στον 50MP αισθητήρα που βρίσκεται κάτω από τον τηλεφακό και στον 12MP αισθητήρα που καταγράφει φως για λογαριασμό της υπερευρυγώνιας κάμερας.

Dual Pixel PDAF και Laser AF τεχνολογίες επιμελούνται την αστραπιαία αυτόματη εστίαση, ενώ η οπτική σταθεροποίηση τόσο στον κύριο ευρυγώνιο φακό όσο και στον τηλεφακό λειτουργεί αψεγάδιαστα.  Ο δεύτερος, μάλιστα, χάρη στο τεράστιο διάφραγμά του, αναλαμβάνει τα πορτρέτα αλλά και τις macro λήψεις. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό, καθώς το bokeh (θολό background και πλήρως εστιασμένο πρόσωπο) είναι φυσικό και όχι τεχνητό. Προσθέστε στην εξίσωση και τα μοναδικά στυλ bokeh πορτρέτου της ZEISS (Biotar, Sonnar, Planar, Distagon και Cinematic) και ετοιμαστείτε για καταιγισμό αποθεωτικών σχολίων στα social media!

Σε επίπεδο βίντεο, υποστηρίζεται μέχρι και ανάλυση 8K στα 24fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο). Αν θέλετε ακόμα πιο ρευστή κίνηση, υπάρχει πάντα η επιλογή της 4Κ ανάλυσης στα 60fps. Όσον αφορά στην HDR selfie–cam των 32MP, εκεί αναγκαστικά θα περιοριστείτε σε Full HD ανάλυση (1080p) και 60fps.

Όπως προαναφέραμε, αν μας ζητούσατε να υπογραμμίσουμε ένα μόνο χαρακτηριστικό από την κατά τα άλλα υπερπλήρη φωτογραφική «dream-team» που κατεβάζει η vivo στην πίσω πλευρά του X90 Pro, αυτό θα ήταν αναμφίβολα η αξιοθαύμαστη ικανότητά του να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί σε συνθήκες με σχεδόν ανύπαρκτο φωτισμό. Φαινόμενα όπως «θόρυβος» και ενοχλητικός «κόκκος», αλλοίωση χρωμάτων και έλλειψη καταγραφής λεπτομερειών αποτελούν παρελθόν όταν χρησιμοποιείτε το vivo X90 Pro 5G. Αν διαλέγαμε έναν σύμμαχο για κάθε νυχτερινή μας περιπέτεια, αυτός θα ήταν το νέο flagship της vivo. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στη συμβολή του vivo V2 Image Signal Processor (ISP) chip, το οποίο συνεπικουρεί το πανίσχυρο MediaTek Dimensity 9200 chipset, βελτιώνοντας την εικόνα που αποτυπώνεται σε κάθε αισθητήρα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Φορτίζει σε χρόνο μηδέν!

Από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του vivo X90 Pro 5G δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ταχύτατη φόρτιση. Η διόλου ευκαταφρόνητη μπαταρία των 4.870mAh μπορεί να γεμίσει από 0% έως 50% μέσα σε μόλις 8 λεπτά, χάρη στον 120W Flash Charge φορτιστή που θα βρείτε στη συσκευασία. Η πλήρης φόρτιση διαρκεί μισή ώρα, ενώ εξαιρετικά γρήγορη είναι και η ασύρματη φόρτιση των 50W, ξεπερνώντας ακόμα και τα 45W ενσύρματης φόρτισης αρκετών premium ανταγωνιστικών συσκευών!

Επιλέγοντας MediaTek

Οποιαδήποτε άλλη χρονιά και σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, η επιλογή ενός MediaTek chipset αντί ενός Snapdragon της Qualcomm ίσως φάνταζε με συμβιβασμό για μία ναυαρχίδα του επιπέδου του X90 Pro 5G. Φέτος, όμως, το Dimensity 9200 5G (4nm) της MediaTek έχει κάνει άλματα προόδου και κοιτά κατάματα την Snapdragon 8 Gen 2 αντιπρόταση, τουλάχιστον όσον αφορά στις επιδόσεις και την υπολογιστική ισχύ. Βασίζεται σε οκτώ πυρήνες τελευταίας γενιάς, έναν Cortex-X3 στα 3.05GHz, τρεις Cortex-A715 στα 2.85GHz και τέσσερις Cortex-A510 στα 1.80GHz. Πρόκειται για την ίδια γενιά πυρήνων που συναντάμε και στο Snapdragon 8 Gen 2 chipset, με ελάχιστες διαφορές στους χρονισμούς και στην τελική σύνθεση (στο Dimensity 9200 υπάρχουν τρεις Cortex-A715 αντί ενός A715 και δύο A710 στην πρόταση της Qualcomm). Αξιόλογη είναι και η GPU Immortalis–G715 MC11, αν και η Adreno 740 του ανταγωνισμού έχει ανεβάσει τον πήχη απότομα! Τα 12GB ταχύτατης LPDDR5X RAM συμβαδίζουν με τον εξαιρετικά γρήγορο αποθηκευτικό χώρο των 256GB (UFS 4.0) και το αποτέλεσμα είναι μια συσκευή που ανταποκρίνεται με αμεσότητα σε κάθε σας εντολή, ακόμα και όταν το multitasking για εσάς μεταφράζεται σε δεκάδες «βαριές» εφαρμογές στο παρασκήνιο. Μοναδικό μας παράπονο από την Dimensity 9200 επιλογή είναι η ελαφρώς χειρότερη θερμική συμπεριφορά σε σχέση με τη δεύτερη γενιά του Snapdragon 8, καθώς και η μεγαλύτερη κατανάλωσης ενέργειας από το κατά τα άλλα πανίσχυρο chipset της MediaTek.

Πλατφόρμα ψυχαγωγίας

Μια σύγχρονη «ναυαρχίδα» δεν μπορεί να καυχιέται μόνο για τη δύναμη πυρός του επεξεργαστή και για τις επιδόσεις της στα benchmarks, αλλά καλείται να λειτουργήσει και ως σκάφος… αναψυχής, ψυχαγωγώντας με μια αξιομνημόνευτη εμπειρία εικόνας και ήχου τον τυχερό ιδιοκτήτη της. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν ένα δίδυμο στερεοφωνικών ηχείων παρέα με μια AMOLED edge display οθόνη 6,78 ιντσών, με υποστήριξη HDR10+, 120Hz ρυθμό ανανέωσης,  δυνατότητα αναπαραγωγής 1,07 δισ. χρωμάτων και μέγιστη φωτεινότητα στα 1.300 nits. Η οθόνη του X90 Pro διακρίνεται και για την τριπλή προστασία των ματιών από ακτινοβολία, για ακόμα πιο ξεκούραστη πολύωρη χρήση, δίχως τύψεις!

Μας άρεσεΟ αισθητήρας μιας ίντσας με οπτικά ZEISS πραγματικά διαπρέπει στις νυχτερινές λήψειςΤαχύτατος αποθηκευτικός χώρος UFS0 και επαρκέστατη RAMΜεγάλη και φωτεινή 6,78 ιντσών AMOLED HDR10+ οθόνη με 120Hz ρυθμό ανανέωσηςΦορτιστής 120W στη συσκευασία και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης 50WΣε επιδόσεις το Dimensity 9200 chipset «κοιτά στα μάτια» το Snapdragon 8 Gen 2…Δεν μας άρεσε… αλλά σε επίπεδο θερμικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης ενέργειας ελαφρώς υστερείΗ ανάλυση οθόνης είναι ελάχιστα μικρότερη σε σχέση με τον ανταγωνισμόΔεν υποστηρίζει κάρτα microSDΘα θέλαμε κάτι παραπάνω από 2x οπτικό zoomH selfie-cam δεν διαθέτει δυνατότητα λήψης 4Κ βίντεοBest Night Camera

Από το vivo X90 Pro ξεχωρίσαμε την αξιοθαύμαστη ικανότητά του να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί σε συνθήκες με σχεδόν ανύπαρκτο φωτισμό. Φαινόμενα όπως «θόρυβος» και ενοχλητικός «κόκκος», αλλοίωση χρωμάτων και έλλειψη καταγραφής λεπτομερειών αποτελούν παρελθόν όταν χρησιμοποιείτε το vivo X90 Pro 5G. Αν διαλέγαμε έναν σύμμαχο για κάθε νυχτερινή μας περιπέτεια, αυτός θα ήταν το νέο flagship της vivo.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,78 ιντσών AMOLED οθόνη αναλογίας 20:9, ανάλυση 2800×1260 pixels, ρυθμός ανανέωσης 120Hz, 1,07 δισ. χρώματα, HDR10+, φωτεινότητα 1300 nits(peak)

Chipset: MediaTek Dimensity 9200 5G (4nm) με octa-core CPU ([email protected] & [email protected] & [email protected]), GPU Immortalis-G715 MC11

Μνήμη: 12GB LPDDR5X RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB (UFS 4.0)

Κάμερα: Τριπλή κάμερα με ZEISS οπτικά και vivo V2 ISP chip Dual-LED dual-tone flash, 50MP IMX 989 αισθητήρας μεγέθους 1’’ με ευρυγώνιο φακό (f/1.75), Dual Pixel PDAF, Laser AF, OIS + 50MP Telephoto κάμερα (2x Optical Zoom, f/1.6), AF, OIS + 12MP Ultra-Wide Κάμερα (f/2.0, FOV 108˚) | Βίντεο 8K@24fps, 4K@60fps, slow motion έως και 1080p@240fps, 720p@480fps Selfie-cam 32MP (f/2.45) HDR| Βίντεο 1080@60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax WiFi, NFC, Bluetooth 5.3

Ήχος: Διπλά στερεοφωνικά ηχεία, Hi-Res Audio, 24-bit/192kHz audio

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO/QZSS/NaviC, USB Type-C 3.2 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, dual-SIM, IR Blaster (υπέρυθρες), IP68 πιστοποίηση για αντοχή σε σκόνη και νερό

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 4.870mAh με FlashCharge φόρτιση 120W (ο φορτιστής περιλαμβάνεται στη συσκευασία), ασύρματη φόρτιση 50W, αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 10W

Λειτουργικό: Android 13 (με Funtouch 13)

Διαστάσεις: 164,1×74,5×9,3 χιλ.

Βάρος: 214,85 γρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα