Το δικό της Supercomputer αποκτά η Ελλάδα

Υπερυπολογιστή αποκτά απο τον Ιούνιο η Ελλάδα, καθώς ξεκινά η λειτουργία της εθνικής υποδομής για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χωρας.

Μέσω ενός πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς , ενός υπερυπολογιστή, θα μπορούν από τον επόμενο μήνα οι ερευνητές όλων των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας να υποστηρίζουν τις τεχνολογικές

και επιστημονικές τους εργασίες μεγάλης κλίμακας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, ολοκληρώνεται στο κεντρικό του κτήριο στο Μαρούσι, η εγκατάσταση του εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων(High Performance Computer- HPC), με τη συνδρομή του Εθνικού Δικτύου και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Η νέα υποδομή πρόκειται να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα» υπερ-υπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου και να ενδυναμώσει την συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Στόχος είναι το σύστημα να συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων ερευνητών και διευκολύνοντας την πρόσβαση τους στην πανευρωπαϊκή υποδομή. Μερικά ενδεικτικά επιστημονικά πεδία τα οποία θα αξιοποιήσουν και θα ωφεληθούν από την νέα υποδομή είναι η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», Άξονας Προτεραιότητας «03-Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης» και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής θα εξασφαλίσει η ΕΔΕΤ ΑΕ με την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεδεμένους σε δίκτυο.
Μεταξύ άλλων το σύστημα θα διαθέτει και σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα