Πτώση για την κινητή τηλεφωνία και το 2010

Νέα μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Icap για την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας δείχνουν φθίνουσα πορείαΌπως επισημαίνεται, η φθίνουσα πορεία του κλάδου οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, όπως είναι η οικονομική κρίση, το πολύπλοκο και δυσλειτουργικό νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των σταθμών βάσης, η
μη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, καθώς και οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Συνεχιζόμενη κάμψη μεγεθών
Για το 2010, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 3.571 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 18%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 38% από το υψηλότερο σημείο του. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) μειώθηκαν στα 1.143 εκατ. ευρώ, μείωση που αντιστοιχεί στο 18,9%, σε σχέση με το 2009, και 35%, σε σχέση με το 2008. Αντίστοιχες εκτιμήσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, δείχνουν ότι η πτώση συνεχίζεται, φτάνοντας το 21,3%.
Απουσία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ελλιπές θεσμικό πλαίσιο και αδυναμία δημόσιας διοίκησης να το εφαρμόσει.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επενδύσεις παρουσιάζουν πτωτική τάση και μειώνονται ταχύτερα από το ΑΕΠ. Το 2010, μειώθηκαν κατά 27%, σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011, θα είναι η πρώτη χρονιά που οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε ασύρματες ευρυζωνικές υποδομές θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Το δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο οδήγησε τον κλάδο σε σπατάλη περίπου 19. εκατ. ευρώ, κατά το 2010, για αποξήλωση και επανατοποθέτηση σταθμών βάσης, οι οποίες οφείλονταν σε ασάφειες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση νέου νόμου είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι πριν τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, η διαδικασία κατάθεσής του στη Βουλή είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.
Σήμερα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το μικρότερο αριθμό αδειοδοτημένων κεραιών, τους μεγαλύτερους χρόνους καθυστερήσεων και το μεγαλύτερο αριθμό εμπλεκόμενων αρχών για την αδειοδότηση των σταθμών βάσης.
Υπέρμετρη φορολογία – η υψηλότερη στην ΕΕ- τροχοπέδη της ανάπτυξης
Μία από τις βασικές αιτίες για τη μείωση των εσόδων του κλάδου, και κατά συνέπεια των επενδύσεων και της συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα είναι η υπέρμετρη φορολογία, η οποία ως ποσοστό της τιμής συνέχισε να αυξάνεται σταθερά και να βρίσκεται πλέον στο 26.4%. Οι συνεχείς αυξήσεις έμμεσων φόρων στον κλάδο έχουν ως αποτέλεσμα, πάνω από το 51% της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ να απορροφάται από το δημόσιο (1.862 εκατ. ευρώ, το 2010).
Η Ελλάδα έχει σήμερα την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (ΦΠΑ+Ειδικό Τέλος) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνέπεια της υπερβολικής έμμεσης φορολόγησης είναι η αντίστοιχη μείωση των συνολικών δημοσίων εσόδων, η οποία, για το 2010, έφτασε το -3,3%, σχεδόν τριπλάσια μείωση, σε σχέση με το 2009, που
Keywords
Τυχαία Θέματα