Πτώση για τηλεπικοινωνίες και πληροφορική

Σε ιστορικά χαμηλά το κλίμα σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, χαμηλότερα κατά 10 μονάδες σε σχέση με την επίδοση του α’ τριμήνου του 2011, αλλά και κατώτερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής (67,1 μονάδες).
Η τιμή αυτή βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο της περιόδου 2000-2010, ο οποίος διαμορφώνεται στις 118 μονάδες. Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα ενώ
οι εξασθενημένοι δείκτες όλων των επιμέρους κλάδων που εμπλέκονται στη διαδικασία εξαγωγής του συνολικού δείκτη, δηλ. των Υπηρεσιών, του Λιανικού Εμπορίου και της Βιομηχανίας, συμβάλλουν όλοι στην πτώση του. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί επίσης το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας και αυτή αρνητικά το οικονομικό κλίμα στον τομέα ΤΠΕ.
Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ κατά το δεύτερου τρίμηνο του 2011 κινείται ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του έτους, στις 65,8 μονάδες (από 68,2 μονάδες), καταγράφοντας όμως νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση. Σε σύγκριση με την μέση τιμή τριμήνου του συνολικού δείκτη Υπηρεσιών (76 μονάδες), ο δείκτης Υπηρεσιών ΤΠΕ βρίσκεται χαμηλότερα και κατά το υπό εξέταση τρίμηνο, με έντονες διακυμάνσεις οι οποίες είναι και διαχρονικά εντονότερες από τις αντίστοιχες του συνολικού δείκτη στον τομέα των Υπηρεσιών.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ υποχωρεί εκ νέου το δεύτερο τρίμηνο του έτους και διαμορφώνεται κατά 20 μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, στις 56 μονάδες, σε νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, όταν ο μέσος όρος για την περίοδο 2000-2010 είναι υπερδιπλάσιος (125 μονάδες). Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της έντονης κρίσης στην οποία έχει εισέλθει ο τομέας τα τελευταία δύο χρόνια. Σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του συνόλου των κλάδων του Λιανικού Εμπορίου (60,7 μονάδες), οι προσδοκίες του τομέα ΤΠΕ βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρόλο που σε γενικές γραμμές οι δύο δείκτες καταγράφουν παραπλήσιες τιμές, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις τα τελευταία δύο έτη.
Σημαντική είναι η πτώση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2011 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στις 38,8 μονάδες, χαμηλότερα κατά 30 μονάδες σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους. Ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι σημαντικά ανώτερος του δείκτη του τομέα, στις 76,6 μονάδες, στα ίδια περίπου επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο, γεγονός αναμενόμενο, αφού μόλις το 10% των απασχολουμένων του τομέα ΤΠΕ ανήκουν στον κλάδο της Βιομηχανίας.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών έχουν επιδεινωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2001. Η ευρεία πλειονότητα των καταναλωτών δυσπιστ
Keywords
Τυχαία Θέματα