Πώς θα ζήσετε τις χαρές του 4K gaming;

Πάνε οι εποχές που οι PC gamers καλόβλεπαν τις Full HD συγκινήσεις στα 30 fps σταθερά. Οι καιροί έχουν αλλάξει και η αλματώδης πρόοδος της Τεχνολογίας, έχει φέρει τα σύγχρονα PC στο κατώφλι του 4K gaming. Πριν μερικά χρόνια, για την απόκτηση ενός υπολογιστή ικανού να παίξει videogames σε Ultra HD ανάλυση (3840×2160 pixels, ήτοι το γνωστό μας 4K) θα στοίχιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ (σίγουρα πάνω από 4-5), ωστόσο τη σήμερον ημέρα τα πράγματα

είναι αρκετά καλύτερα, καθιστώντας την αγορά ενός τόσο ισχυρού συστήματος προσιτή. Όχι σε όλους αλλά σίγουρα σε όσους ενδιαφέρονται σοβαρά για ένα τέτοιο.

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά στα οποία θα εστιάσουμε είναι η οθόνη και η κάρτα γραφικών.

4K οθόνη

Η πρώτη, το πιο ογκώδες περιφερειακό του υπολογιστή μας, θα πρέπει να είναι κατ’ αρχάς αρκετών ιντσών: μην περιμένετε να χαρείτε τα καλά του 4K gaming σε 20-21”. Πηγαίνετε λοιπόν για ένα μοντέλο με διαγώνιο τουλάχιστον 24”: τέτοια θα βρείτε αρκετά στην αγορά σε τιμές που ξεκινούν λίγο πάνω από τα 400€ -υπολογίστε περί τα 500€ στον προϋπολογισμό σας για να είστε καλυμμένοι. Δώστε βάση στο πάνελ της οθόνης σας και προτιμήστε προτάσεις με τεχνολογία In-Plane Switching ή IPS. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, πρόκειται για τον τύπο οθόνης με την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης, την ώρα που τα τελευταία χρόνια σημειώνουν διαρκή εξέλιξη, έχοντας κερδίσει τους παίκτες παγκοσμίως. Σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά σε υλοποιήσεις της AOC, της Philips και της Dell πρωτίστως, καθώς επίσης των LG και Samsung δευτερευόντως.

Κάρτα γραφικών-τέρας!

Πηγαίνοντας στο δεύτερο… προαπαιτούμενο για το 4K gaming, περνάμε στα ενδότερα του υπολογιστή μας και συγκεκριμένα στην κάρτα γραφικών του. Εννοείται πως πάμε για αυτόνομη κάρτα γραφικών και μάλιστα όχι όποια κι όποια. Αν θέλετε ποιοτικό 4K (που, εδώ που τα λέμε, δεν γίνεται να μη θέλετε), θα πρέπει να προτιμήσετε μία από τις «ναυαρχίδες» των δύο εταιρειών του χώρου, NVIDIA και AMD. Μία GeForce GTX 980 Ti ή μία Radeon Fury X θα κάνουν τη δουλειά σε γενικές γραμμές, μιλώντας πάντα για σύγχρονα videogames σε ανάλυση 3840×2160 και τις λεπτομέρειες στο full/ultra/ultimate. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να συνδυάσετε δύο κάρτες σε διάταξη CrossFire ή SLI. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση το κόστος εκτοξεύεται, αν και έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ακόμα και ένα «κλικ» υποδεέστερα μοντέλα (π.χ. Radeon 390 ή GeForce GTX 970). Όπως και να ‘χει, η συνδεσμολογία θα πρέπει να είναι HDMI 2.0 και σε καμία περίπτωση 1.1, προκειμένου να διασφαλίσετε πως η εικόνα θα μεταδίδεται στα 60 fps απρόσκοπτα χωρίς αυξομειώσεις στο framerate.

Κάτι που θα πρέπει να έχετε κατά νου βέβαια, είναι πως τα παραπάνω από μόνα τους δεν αρκούν για να σας χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία 4K gaming. Θα χρειαστείτε έναν τουλάχιστον τετραπύρηνο επεξεργαστή Core i7 με ένα σεβαστό ποσό μνήμης RAM (16 GB DDR3 ή 8 GB DDR4 είναι αρκετά). Επιλέξτε SSD δίσκο και βέβαια βρείτε μια μητρική ικανή να σηκώσει όλα τα παραπάνω και τροφοδοτικό που να μπορεί να τους παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ένα σύστημα ικανό να αποδώσει 4Κ εικόνα στο gaming, θα σας στοιχίσει περί τα 2 χιλιάρικα στην καλύτερη περίπτωση. Ναι, πολλά λεφτά, αλλά αναλογιστείτε λίγο τι «τέρας επιδόσεων» στήνετε.

Last but not least: επενδύστε σε ένα ποιοτικό καλώδιο HDMI καθώς επίσης και σε ένα πολύπριζο ασφαλείας στο οποίο θα συνδέσετε τα πάντα όλα. Μην υποτιμήσετε τα δύο τελευταία: από αυτά εξαρτάται η ασφάλεια του συστήματός σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα