Οι θέσεις των νέων στο Shape Europe 2016

Mε θέμα «Ανεργία και ενδυνάμωση των νέων, περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και προσφυγική κρίση» και διεθνείς διακεκριμένους καλεσμένους ολοκληρώθηκε το 4ο World Economic Forum Global Shapers Community Europe των Global Shapers της Ευρώπης.

Το

Shape Europe 2016, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2016, υποδέχτηκε περισσότερους από 150 νέους της διεθνούς κοινότητας των Global Shapers, οι οποίοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους στα σύνθετα θέματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή κοινωνία στις μέρες μας. Η συμμετοχή των νέων ήταν καθοριστική και άκρως διαδραστική, αφού με τους διακεκριμένους καλεσμένους και ομιλητές της διοργάνωσης, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν σοβαρά επίκαιρα ζητήματα, προσδιορίζοντας παράλληλα το νόημα μιας κοινωνίας που ευημερεί.

O Adeyemi Babington-Ashaye, Head Global Shapers Community, World Economic Forum, ανέφερε: «Το Athens Hub φιλοξένησε το Shape Europe 2016 σε μία ιδιαίτερη στιγμή για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα με τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε ευαίσθητα θέματα εθνικού και διεθνούς περιεχομένου και αισθάνθηκα ιδιαίτερα υπερήφανος που διαπίστωσα ότι υπάρχει χώρος για την έκφραση διαφορετικών απόψεων και σκέψεων. Τις συζητήσεις αυτές ακολούθησαν δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης, ώστε να υλοποιηθούν πολλές από τις ιδέες που μοιραστήκαμε όλοι στο πλαίσιο του Shape Europe 2016. Αυτό εξάλλου αποτελεί και το όραμα της κοινότητας των Global Shapers, που μετά τη φετινή διοργάνωση με έκανε να νιώθω πιο αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο Στάθης Καρκαντώνης, Outgoing Curator Athens Hub, επεσήμανε: «H Ευρώπη χρειάζεται τη νέα γενιά να αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στα στερεότυπα και τις ασθένειες του χθες. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να χαράξει μια νέα πορεία η οποία θα την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση που μαστίζεται, βάζοντας τους νέους στην πρώτη γραμμή. Εμείς ως Athens Hub και ως νέοι οι οποίοι επιλέξαμε να μείνουμε εδώ και να παλέψουμε για την αλλαγή, δεσμευόμαστε πως μπροστά στην επίτευξη των στόχων μας εκπτώσεις δε χωρούν. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και το γεγονός πως μόλις πριν λίγες ημέρες άνοιξε ο επόμενος κύκλος του προγράμματος πρακτικής άσκησης ReGeneration το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Athens Hub για τρίτη συνεχή χρονιά.»

Ο Νίκος Κουμέττης, Πρόεδρος Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της The Coca-Cola Company, δήλωσε σχετικά: ««Η νέα γενιά, με το πάθος και το ταλέντο που τη διακρίνει μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο αύριο, αλλά και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων του σήμερα, όπως η ανθρωπιστική κρίση, η περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η ανεργία, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Το Shape Europe 2016 μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα θέματα αυτά και κυρίως να συμφωνήσουμε ότι είναι στο χέρι όλων μας να διαμορφώσουμε το περιβάλλον που θα επιτρέψει στους νέους να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις.

Οφείλουμε να γεφυρώσουμε το κενό ανάμεσα στην ανεργία και τα νέα ταλέντα, στις ακαδημαϊκές γνώσεις και τις επαγγελματικές ανάγκες, να προσφέρουμε στη νέα γενιά επάρκεια σε τεχνολογικό επίπεδο και πρόσβαση στα δεδομένα και ζητούμενα της αγοράς. Στην Coca-Cola πιστεύουμε ότι όταν συνεργάζονται όλοι οι κοινωνικοί εταίροι – Πολιτεία, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ο ιδιωτικός τομέα αλλά και η κοινωνία των Πολιτών – μπορούν να υλοποιηθούν με επιτυχία δράσεις που θα δώσουν στους νέους τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν τις ικανότητές τους και να πρωταγωνιστήσουν στις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.»

Το Shape Europe 2016 υποστήριξαν οι εταιρείες Deloitte, CCC και Microsoft, ενώ η Coca-Cola, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεργασίας της με τους Global Shapers, αποτέλεσε τον βασικό Global Community Partner συμβάλλοντας στην επιτυχημένη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Αποσπάσματα από το Shape Europe 2016 μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:

Keywords
Τυχαία Θέματα