Νέα εποχή για το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ με τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο επίκεντρο

Σε νέα εποχή περνά το εμβληματικό κτίριο του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι. Ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων, και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το μεγάλο και σύνθετο έργο υλοποιεί η θυγατρική

εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας. Προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο. Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.»

Το νέο, βιώσιμο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ

Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard. Το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του WELL Building Standard, για το οποίο ήδη υπάρχει προπιστοποίηση, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα.

Το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.

Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις πτέρυγες εφαρμόζεται μια κεντρική σχεδιαστική γραμμή, κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον εσωτερικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ευχάριστων, φωτεινών χώρων και τη χρήση γήινων χρωμάτων και μοτίβων, φυτών εσωτερικού χώρου και καινοτόμων υλικών που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Μοντέρνο και έξυπνο περιβάλλον εργασίας

Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας. 

Η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desk sharing και έμφαση στη δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας, όπως Lounge Meeting Rooms, Meeting Booths, Informal Collaboration Areas κ.ά. Ο σχεδιασμός αυτός, ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσω του οποίου έχει καθιερωθεί η τηλεργασία ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε μονάδας.

Η καθημερινή εργασία γίνεται «smart», με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο. Έτσι, διαθέτουν όλοι σύγχρονο εξοπλισμό και πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές, που τους επιτρέπουν να εργάζονται από όποιο σημείο επιθυμούν, εντός κι εκτός εταιρείας, να πραγματοποιούν εύκολα ψηφιακές συναντήσεις, ενώ χάρη στη VoIP τηλεφωνία, οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές έχουν μεταφερθεί στους φορητούς υπολογιστές τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των εργαζόμενων, ενώ η συνεργασία μεταξύ ομάδων γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

Δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση από την καθημερινότητα. Σε κάθε όροφο υπάρχουν restorative rooms, που είναι χώροι με χαλαρή επίπλωση, για πιο ανεπίσημες συναντήσεις με τους συναδέλφους και σε πολλούς ορόφους Quiet Rooms ατομικής χρήσης, για περισυλλογή και χαλάρωση. Επιπλέον, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, δημιουργήθηκαν τα lactation rooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Την ανακαίνιση συντονίζει η OTEestate θυγατρική του Ομίλου, με την συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health & Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας.

Το Νέο Μέγαρο ΟΤΕ σε αριθμούςΈναρξη εργασιών ανακαίνισης: Οκτώβριος 2020. Εκτιμώμενη ολοκλήρωση ανακαίνισης: Α’ τρίμηνο 2024.Ανακαίνιση συνολικά σε 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τμ. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαινιστεί 30 πτέρυγες, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου.Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, το Διοικητικό Μέγαρο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.Η ανακαίνιση έγινε «σε ώρα πτήσης», κι ενώ το κτίριο παρέμεινε πλήρως λειτουργικό. Για να ξεκινήσει η κατασκευή, περίπου 1.100 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν εντός του Διοικητικού Μεγάρου για να εκκενωθούν χώροι, αλλά και 360 εργαζόμενοι προς άλλα κτίρια, που χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά. Συνολικά, για την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου και την αποδέσμευση της Παιανίας, θα πραγματοποιηθούν πάνω από 7.200 μετακινήσεις εργαζομένων.Με την ανακαίνιση υπολογίζεται να επιτευχθεί σε ετήσια βάση μείωση ενέργειας 3GWh και 1.122 τόνων CO2. Oι 3GWh ισοδυναμούν με την κατανάλωση 700 νοικοκυριών. Ο Όμιλος ΟΤΕ έρχεται πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025, για τον οποίο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Ομίλου της Deutsche Telekom.Χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη κατά 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από Εγγυήσεις Προέλευσης σε όλο το εύρος λειτουργίας του Ομίλου ΟΤΕ.Συνολικά, η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού, και τη μείωση εξόδων λειτουργίας και συντήρησης.Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση.1 Αρχιτεκτονικό γραφείο: Α-ΤΗΜ – ΜΕΛΕΤΗ Ε.Π.Ε. (Κατερίνα Καρανίκου, Γιώργος Σταματάκης)5 κατασκευαστικές εταιρείες: BC ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ, SARNITEC, ΕΓΝΑΤΙΑ και EDIL.Πιστοποιήσεις LEED & WELL Building Standard

Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, όταν ανακαινιστεί πλήρως, θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard. Το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων. Επικεντρώνεται αφενός στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και δομικά υλικά, και αφετέρου στη λειτουργία ενός κτιρίου που συνεισφέρει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, με την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και με την ανακύκλωση. Επίσης το Διοικητικό Μέγαρο διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, ο οποίος πλησιάζει τους 251 φορτιστές για τα περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid Electric Vehicle τα και 33 αμιγώς ηλεκτρικά.

Η πιστοποίηση WELL Building Standard μετράει και παρακολουθεί τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο. Ευχάριστοι φωτεινοί χώροι, χώροι συναντήσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα, βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, βέλτιστη ποιότητα αέρα, προώθηση υγιεινής διατροφής και άθλησης, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μετράει και πιστοποιεί το WELL.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διοικητικό Μέγαρο υλοποιούνται ποικίλες δράσεις Υγείας & Ευεξίας όπως Yoga, Pilates κ.ά. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με παρουσία τόσο Ιατρών Εργασίας όσο και νοσηλευτριών.  Σύμφωνα με το πρότυπο WELL τα κυλικεία και το εστιατόριο προσαρμόζονται στην παρασκευή και προώθηση προϊόντων που προάγουν την υγιεινή/μεσογειακή διατροφή (προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου % λιπαρών & ζάχαρης, φρούτα, φυσικούς χυμούς, φρέσκες σαλάτες, προϊόντα χωρίς γλουτένη,  κλπ.). Ειδικά για το WELL, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποτελεί πρωτοπορία για την Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο κτίριο αυτού του μεγέθους στη χώρα μας, που πραγματοποιεί αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας στον εργασιακό χώρο. Και ένα από τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα κτίρια στην Ευρώπη. Η πιστοποίηση WELL θέτει απαιτήσεις επιδόσεων σε 10 κατηγορίες, που αποτελούν και τους πυλώνες της φιλοσοφίας που το διέπουν. Αυτές είναι: Αέρας, Νερό, Διατροφή, Φωτισμός, Φυσική Κατάσταση και Κίνηση, Θερμική Άνεση, Ήχος, Υλικά, Νους, Κοινότητα. Συγκεκριμένα:

Τοποθετούνται αισθητήρες αέρα σε όλους τους χώρους, οι οποίοι στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τις σχετικές μετρήσεις στο Κέντρο Ελέγχου του κτιρίου. Σε κάθε πτέρυγα θα υπάρχει στην είσοδο ψηφιακή οθόνη που αναγράφει αυτές τις τιμές, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους.Εξασφαλίζεται η ποιότητα του πόσιμου νερού στο κτίριο, μέσω κατάλληλου φιλτραρίσματος και τακτικών ελέγχων.Προωθείται η υγιεινή διατροφή σε κυλικεία και εστιατόρια, ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση σπιτικού φαγητού στις εξοπλισμένες κουζίνες κάθε ορόφου.Κάθε χώρος και κάθε γραφείο διαθέτει τον κατάλληλο φυσικό και τεχνητό φωτισμό, που δεν κουράζουν τα μάτια.Προωθείται η κίνηση των εργαζομένων στον χώρο και η σωματική δραστηριότητα.Η εσωτερική θερμοκρασία των γραφείων και τα επίπεδα υγρασίας ρυθμίζονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μέσω βελτιωμένων συστημάτων που κάνουν πιο άνετο τον χώρο.Εφαρμόζεται ειδική ακουστική μελέτη υψηλών προδιαγραφών και χρησιμοποιούνται καινοτόμα υλικά που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Παράλληλα, σε κάθε πτέρυγα υπάρχουν phone booths που παρέχουν πλήρη ηχομόνωση.Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μη τοξικά, ανακυκλώσιμα και φιλικά για το περιβάλλον.Στο νέο κτίριο έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στη φύση. Με γήινα χρώματα & μοτίβα, φυτά εσωτερικού χώρου που ενσωματώνονται στην επίπλωση, ταπετσαρίες που απεικονίζουν τοπία κ.ά.Πρόγραμμα ανακύκλωσης Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

Όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανακαίνισης, θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Διοικητικού Μεγάρου εφαρμόζει τη χωριστή διαλογή 9 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών. Ειδικότερα: Χαρτί, Αλουμίνιο, Γυαλί, Πλαστικό ΡΕΤ, Λοιπές Συσκευασίες, Μελανοδοχεία, Μπαταρίες, Συσκευές Τηλεφωνίας και αξεσουάρ & Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Λαμπτήρες.

Για τη συλλογή των παραπάνω υλικών, το κτίριο φιλοξενεί:

430 κάδους ανακύκλωσης χαρτιού340 κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών (χωριστά για αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ, λοιπές συσκευασίες)30 κάδους για τα υπόλοιπα υλικά (Μελανοδοχεία, Μπαταρίες, Συσκευές Τηλεφωνίας και αξεσουάρ, Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Λαμπτήρες)

Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα ανακυκλώνονται περισσότεροι από 30 τόνοι υλικών, ως ακολούθως:

20 τόνοι χαρτί9 τόνοι συσκευασιών (αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ)350 κιλά Συσκευές Τηλεφωνίας & αξεσουάρ, μικρές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές280 κιλά λαμπτήρες150 κιλά μπαταρίες200 κενά μελανοδοχεία

Τέλος, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για τους καφέ κάδους, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση.

Agile

Μια ακόμη βασική προτεραιότητα ήταν οι νέοι χώροι να εξυπηρετούν τη νέα Agile δομή που εισήγαγε ο Όμιλος ΟΤΕ από το 2019. Το Agile είναι μια νέα εταιρική κουλτούρα. Ένας νέος τρόπος εργασίας που επιτρέπει στις ομάδες να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους στις αλλαγές και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Στον Όμιλο ΟΤΕ εφαρμόζονται Agile δομές σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σε σημαντικά journeys για την εμπειρία του πελάτη, από το Α ως το Ω. Έτσι, συνδυάζοντας τις νέες agile με τις υπάρχουσες δομές, επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα για τον πελάτη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώροι σχεδιάστηκαν με open space διάταξη, ευνοώντας την ευελιξία, την αμεσότητα και την απρόσκοπτη επικοινωνία. Δημιουργήθηκαν ποικίλοι χώροι συναντήσεων σε κάθε πτέρυγα, όπως Agile Room, Lounge Meeting Room, Meeting Booth, Informal Collaboration Areas. Και όλα αυτά είναι χώροι  που ενθαρρύνουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία και είναι διαθέσιμοι για όλους. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποί του Ομίλου ΟΤΕ έρχονται πιο κοντά, κάνοντας το «μαζί» συνθήκη εργασίας.

OTEestate

Η ΟΤΕestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου του, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ. Αναλαμβάνει όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων. Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τμ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τμ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα και χώρους logistics ως call centers και καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του Ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, εκτός από το Διοικητικό Μέγαρο, είναι σε διαδικασία ανακαίνισης ένα ακόμη από τα μεγαλύτερα -με επιφάνεια 50.000 τμ- και πιο σημαντικά κτίρια του Ομίλου, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η στατική του ενίσχυση, έργο το οποίο έγινε με τις υποδομές δικτύων σε λειτουργία και θα ακολουθήσει η ανακατασκευή των χώρων που θα ξεκινήσει το 2024. Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτήριο της COSMOTE e value στον Κεραμεικό, οι δορυφορικές εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα κ.ά.

Η ιστορία του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι είναι ένα συγκρότημα κτιρίων 14 ορόφων με δώμα και δύο υπόγεια, συνολικού εμβαδού περίπου 85.500 τμ. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1974 και ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο κτίριο των Βαλκανίων.

Ανάθεση έργου

Το 1970 προκηρύσσεται πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση κτιρίου διοίκησης, εμβαδού 38.000 τμ., με πρόβλεψη για 2.800 εργαζόμενους. Η επιτροπή κρίσης τoυ διαγωνισμού δεν απονέμει πρώτο βραβείο, παρά μόνο δεύτερο, τρίτo και τέταρτo. Μία ανάθεση στο πρώτο βραβείο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί η λύση επακριβώς, καθώς υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Αυτό δεν ίσχυε για το β’ βραβείο. Το έργο ανατέθηκε τελικά στην ομάδα πoυ έλαβε τo β’ βραβείο, η οποία απαρτιζόταν από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Πλάτωνα Μασσέλo, Γρηγόρη Μαυρoμμάτη και Δημήτρη Νάκo, τον πολιτικό μηχανικό Αλέξανδρo Καρανικόλα και τoυς μηχανoλόγoυς-ηλεκτρoλόγoυς Θ. Αλεξόπουλο και Γ. Σφέτσo. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, έπρεπε να ενσωματωθεί μια επέκταση, όχι όμως με τον τρόπο πoυ είχε προταθεί αρχικά στον διαγωνισμό. Τελικά αποφασίστηκε να μεγεθύνουν τη γενική διάταξη του κτιρίου με τον κεντρικό πυρήνα και τις τρεις πτέρυγες σε σχήμα σταυρού. Έτσι προκύπτει ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Ελλάδα.

Κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου

Η κατασκευή τoυ κτιρίου αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της μικρής εμπειρίας στην ανέγερση oικoδoμημάτων με τέτοια χαρακτηριστικά. Η ανέγερση τoυ Διoικητικoύ Μεγάρoυ ΟΤΕ συνέβαλε, σε πολλούς τομείς, στην εξέλιξη της κατασκευής στην Ελλάδα. Η άριστη γενική κατάσταση διατήρησης τoυ κτιρίoυ μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, αποδεικνύει την συνέπεια και ορθότητα των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών λύσεων που επιλέχθηκαν.

Το έργο ολοκληρώθηκε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, και για περίπου 8 χρόνια παρέμενε κενό. Το 1988 κυκλοφόρησε μια φήμη, ότι η κυβέρνηση θέλει το κτίριο αυτό για να εγκαταστήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Η αντίδραση του προσωπικού ήταν άμεση. Με μυστικότητα οργανώθηκε μία επιχείρηση ιδιότυπης κατάληψης, με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης. Μοιράστηκαν τα σχέδια σε όλες τις υπηρεσίες για το που θα τοποθετηθεί η κάθε μια από αυτές. Την προκαθορισμένη ημερομηνία, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ήρθαν στο Μέγαρο και εγκαταστάθηκαν στις θέσεις τους. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ.

Keywords
νέα, οτε, εποχη, περιβαλλον, η καθημερινή, θυγατρική, εταιρεία, αθηνα, building, νους, smart, tools, laptop, voip, γνώμονα, health, finance, απε, μελετη, εγνατια, hybrid, vehicle, αμιγώς, yoga, pilates, σαλατα, ελλαδα, phone, space, room, logistics, hub, θεσσαλονικη, cosmote, λύση, σταυροι, σταση εργασιας, video, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, ημερομήνια, γλουτενη, ανακυκλωση, αξεσουαρ, γνωμη, δαφνη, διατροφη, δουλεια, επιπλα, εργασια, εργαλεια, ηχος, καθημερινη, πλαισιο, προγραμμα, σαλατες, υβριδικο, υγεια, υγιεινη διατροφη, υπουργειο οικονομικων, φρουτα, φυτα, φυσικη, φυτα εσωτερικου χωρου, χρωματα, ωρα, αγορα, αλουμινιο, αμιγώς, βιωσιμη αναπτυξη, γεγονος, γινεται, γνώμονα, γυαλι, δευτερο, δοθει, δομικα υλικα, δομη, δωμα, εγινε, εγνατια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εστιατορια, εταιρεία, ευεξια, ευρωπη, εφαρμογες, εξυπνο, υγρασια, υπηρεσιες, υπολογιστες, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, ηχο, κατασκευες, κελυφος, κυβερνηση, κινηση, κιλα, κουζινες, κομποστοποιηση, κτιριο, κτιρια, λειτουργια, λύση, ματια, μειωση, μοντελα, μπαταριες, νεμεα, νερο, ομαδα, οθονη, ομιλος, οκτωβριος, οχηματα, πηγες ενεργειας, ποιοτητα, πιστοποιηση, προβληματα, πρωτοπορια, συγκεκριμενα, συγχρονο, σχεδια, τοπια, φυση, φυσικο, φημη, ψηφιακη, building, health, phone, εφαρμογη, εμφαση, finance, hybrid, hub, χωρα, yoga, υπουργειο, laptop, logistics, μελετη, νους, room, ογκο, ομαδες, πηγες, space, tools, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας, υλικα, vehicle, voip, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα