Καθυστέρηση στο cloud computing στην Ευρώπη

Καθυστέρηση στην υιοθέτηση του Cloud Computing παρουσιάζει η Ευρώπη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα της BSA.


Το cloud computing είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας, ωστόσο λιγότεροι από το ¼ των Ευρωπαίων χρηστών υπολογιστών αναφέρουν ότι

έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχεδόν 4.000 χρηστών υπολογιστών σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις το 24% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν εφαρμογές cloud, όπως online υπηρεσίες e-mail ή online επεξεργασία κειμένων, σε σύγκριση με 34% των χρηστών σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών υπολογιστών στην Ευρώπη δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι είναι το cloud computing. Συγκεκριμένα, 65% αναφέρουν ότι «δεν έχουν ακούσει τίποτα γι’αυτό» ή «το έχουν ακούσει μόνο ως ονομασία».


Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής έρευνας προέρχονται από ένα μεγαλύτερο αριθμό χρηστών υπολογιστών διεθνώς οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Public Affairs για τη BSA.


«Το cloud computing θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά οφέλη για την Ευρωπαϊκή οικονομία, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε λογισμικό και πόρους IT υψηλών προδιαγραφών, με πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο από ποτέ», δήλωσε ο Robert Holleyman, Πρόεδρος και CEO της BSA. «Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών στην Ευρώπη δεν κατανοούν εις βάθος το cloud computing και έτσι, δεν έχουν προχωρήσει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει».


Σύμφωνα με την έρευνα, η εξοικείωση με το cloud computing διαφέρει σημαντικά στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, με έναν στους 4 χρήστες υπολογιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%) και στην Ελλάδα (24%), να καταγράφουν υψηλά επίπεδα εξοικείωσης, σε σύγκριση με έναν στους δέκα χρήστες στην Πολωνία (9%) και τη Γαλλία (10%).


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η χρήση του cloud computing στην Ελλάδα και στη Ρουμανία καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό (39%), αρκετά υψηλότερο τόσο από τον Ευρωπαϊκό, όσο και από το διεθνή μέσο όρο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις πιο ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές αγορές είναι σημαντικά χαμηλότερα, καθώς μόλις το 17% των Γερμανών, 18% των Βέλγων και 19% των Γάλλων, δηλώνουν ότι έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές cloud computing. Αυτή η αντίθεση, αντανακλά μια ευρύτερη παγκόσμια τάση που καταγράφηκε στην έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι αναπτυσσόμενες αγορές εμφανίζονται να έχουν προσπεράσει πιο ώριμες αγορές με υψηλότερη χρήση υπηρεσιών που βασίζονται στο cloud (το λεγόμενο και ‘leapfrog effect’).


Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, 86% των χρηστών cloud, αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές cloud για προσωπική χρήση – κυρίως δε, υπηρεσίες που διατίθενται δωρεάν. Μόνο 29% των συμμετ

Keywords
Τυχαία Θέματα