Καθυστερεί η εξαγορά της Kabel

Η Vodafone φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του 76,5% των μετόχων της Kabel Deutschland για την προσφορά εξαγοράς ύψους 7,7 δισ. ευρώ, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν από επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.


Πιο συγκεκριμένα, η Vodafone έχει εξασφαλίσει οριακά την έγκριση των τριών τετάρτων των μετόχων, η οποία είναι αναγκαία

για τη συμφωνία των 7,7 δισ. ευρώ. Εχουν προσφερθεί μετοχές αντίστοιχες με το 76,5% των συνολικών της Kabel, η οποία είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία καλωδιακών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Γερμανίας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τα επενδυτικά κεφάλαια προβαίνουν σε πολύ προσεκτικούς υπολογισμούς, ευελπιστώντας να παραμείνουν στην ομάδα των μετόχων με τα μειοψηφικά πακέτα, οι οποίοι δεν στήριξαν τη συμφωνία. Αυτό θα σημάνει ότι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, απαιτώντας υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν τα περιθώρια να προσφέρουν τις μετοχές τους και να στηρίξουν την εξαγορά από τη Vodafone. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των εξελίξεων τη Δευτέρα, η τιμή της μετοχής της Kabel στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 6% πέραν της τιμής προσφοράς εκ μέρους της Vodafone ύψους 87 ευρώ. Η προσαύξηση εν μέρει αντανακλά τις ελπίδες των μετόχων ότι η γερμανική νομοθεσία για την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων θα λειτουργήσει υπέρ τους. Οπότε, πιστεύουν πως ένα γερμανικό δικαστήριο θα αποφανθεί ότι η Vodafone πρέπει να τους καταβάλει τίμημα υψηλότερο από το συμπεφωνημένο των 87 ευρώ ανά μετοχή.


Ωστόσο, ορισμένοι μέτοχοι υπογραμμίζουν πως για μία τέτοια ευνοϊκή απόφαση θα πρέπει να αναμένει κανείς χρόνια λόγω της μακρόχρονης διαδικασίας στα γερμανικά δικαστήρια. Οσοι γνωρίζουν τη στρατηγική της Vodafone επισημαίνουν πως είναι προετοιμασμένη να επιδείξει υπομονή έναντι των προαναφερθέντων μετόχων. Αλλωστε, έχει συνηθίσει να διοικεί εταιρείες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες έχουν περιπεπλεγμένες δομές με τους μειοψηφούντες μετόχους τους. Ελάχιστες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τη διάθεση των μετοχών της Kabel στη Vodafone, το αμερικανικό hedge fund, Elliot Management, κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Κabel υπερδιπλασιάζοντας το μερίδιό του σε 10,9%.


Keywords
Τυχαία Θέματα