Ερευνητικό έργο “Λεξιπαίγνιο”

Στη σύγχρονη εκπαίδευση, παρατηρείται διεθνώς μια στροφή προς την υιοθέτηση ελκυστικότερων, παιγνιωδών παιδαγωγικών προσεγγίσεων σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο ερευνητικό έργο «Λεξιπαίγνιο» προκρίνεται η ενίσχυση της νέας αυτής τάσης με έμφαση, ωστόσο, στη θεώρηση των ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών υπό το πρίσμα του απλού στην ανάπτυξη και εύκολου στη διαχείριση από τον εκπαιδευτικό, συμπληρωματικού, ως προς την αξιοποίηση των σχολικών εγχειριδίων, εκπαιδευτικού υλικού. Ειδικότερα το έργο «Λεξιπαίγνιο»

επιχειρεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (ΕΦΓ), στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας (αλλά και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα) αναπτύσσοντας μια σειρά από εκπαιδευτικά mini games.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του, έχει αναπτυχθεί μια υποδομή που μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας (και όχι μόνο) με κύρια σημεία της:

Α) Πέντε μικρά παιχνίδια (mini games) http://lexipaignio.cti.gr/apotelesmata/paixnidia (υπάρχουν σε μορφή εφαρμογών ιστού, ενώ έχουν παραχθεί δοκιμαστικά και για κινητές συσκευές).

Β) Μια σειρά από εφαρμογές ιστού και υποδομές ΕΦΓ (Αποτελέσματα->Υποδομές) (Ταξινομία όρων Γεωλογίας – Γεωγραφίας, Παραπλήσιες λέξεις, Σημασιολογική ομοιότητα, Αναζήτηση σύνθετων λέξεων, κ.α.).

Γ) Επιστημονικές δημοσιεύσεις/ανακοινώσεις που τεκμηριώνουν την προσέγγιση που υιοθετήθηκε

http://lexipaignio.cti.gr/apotelesmata/dimosieyseis.

Όλα τα παραπάνω είναι ελεύθερα στη χρήση αλλά και την επαναχρησιμοποίηση σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται, και ελπίζουμε/πιστεύουμε ότι μπορούν είτε αυτούσια, είτε εντασσόμενα σε κάποιο ευρύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον, να προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το έργο «Λεξιπαίγνιο» υλοποιείται από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» και την Neurocom Α.Ε., στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση) και εθνικούς πόρους, μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-05094).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://lexipaignio.cti.gr/ Μη διστάσετε να καταθέσετε τις παρατηρήσεις, ερωτήσεις ή προτάσεις σας (Επικοινωνία), αλλά και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που έχει αναρτηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα