Επιτυχημένο το Συνέδριο EETT-ΓΕΡΗΕΤ

Με σημαντική επιτυχία και σε μία κρίσιμη στιγμή για την τηλεπικοινωνιακή αγορά, σε Ελλάδα και Κύπρο, ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών (ΕΕΤΤ–ΓΕΡΗΕΤ).


Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του ΥπΑΝΥΠ, κ. Μενέλαος Δασκαλάκης. Κεντρικά θέματα του συνεδρίου αποτέλεσαν οι «Ρυθμιστικές στρατηγικές προς υλοποίηση του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020» στην αγορά

των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η «Ρυθμιστική στρατηγική για μια ανταγωνιστική ταχυδρομική αγορά» στον κλάδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών.


Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και του BEREC, Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος τόνισε την πάγια θέση της Αρχής για την εφαρμογή μίας εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και αναφέρθηκε στις προοπτικές που παρουσιάζονται, στο πλαίσιο ανάληψης από την ΕΕΤΤ της Προεδρίας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και της συμμετοχής στο αντίστοιχο όργανο Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίας (ERGP). «Πεποίθησή μας είναι ότι για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις είναι ανάγκη να βασιστούμε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις. Από την πλευρά μας, ως Ρυθμιστικές Αρχές, είναι απαραίτητο να εργαστούμε σκληρά, εφαρμόζοντας την κατάλληλη ρυθμιστική στρατηγική, ώστε να υποστηρίξουμε στοχευμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στις αγορές που εποπτεύουμε. Η μέχρι σήμερα ρυθμιστική πορεία της ΕΕΤΤ και του ΓΕΡΗΕΤ αποδεικνύει ότι είμαστε συμπαραστάτες των παρόχων, Ρυθμιστές ευέλικτοι και ανοικτοί σε δημιουργικές προτάσεις, αλλά και αυστηροί στην εφαρμογή του νόμου και στην τήρηση των κανόνων του «ευ αγωνίζεσθαι» προς όφελος της αγοράς και του καταναλωτή», επεσήμανε.


Ο Δρ. Πόλυς Μιχαηλίδης, Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Κύπρου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τις τελευταίες ημέρες και ανέδειξε την ουσιώδη σημασία των δυο αγορών στην προσπάθεια ανεύρεσης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Επεσήμανε δε, τις πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ ΕΕΤΤ και ΓΕΡΗΕΤ, οι οποίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με την ανταλλαγή ρυθμιστικής τεχνογνωσίας, στην προσπάθεια της κυπριακής οικονομίας για ανάκαμψη.


Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης επεσήμανε ότι «Η πολιτική μας εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες, στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών επόμενης γενιάς και στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής είναι καθοριστικός αφού πρέπει να διευκολύνει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα σε έναν στρατηγικής σημασίας τομέα της οικονομίας, να διασφαλίζει τη λειτουργία του ανταγωνισμού και το συμφέρον των καταναλωτών, καθώς και να μεγιστοποιεί το κοινωνικό όφελος. Το επόμενο διάστημα, η ΕΕΤΤ καλείται να ανταποκριθεί σε σημαντικά γεγονότα που εμπίπτουν στο πεδίο δραστηριότητάς της όπως π.χ. η αδειοδότηση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των παρόχων δικτύων της ψηφιακής τηλεόρασης και η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Η Προεδρία του BEREC από την Ελλάδα, την τρέχουσα περίοδο, αποτελεί τιμή για τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα ζητήματα της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς».


Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των ρυθμιστικών Αρχών των δυο χωρών και υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής και κυπριακής αγοράς.


Keywords
Τυχαία Θέματα