Διευκόλυνση του e-εμπορίου από την ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί διευκολύνσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο για να διευκολύνει την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες σε καταναλωτές και εταιρείες.

Στην προσπάθεια της να ωθήσει και να διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει μια αποτελεσματικότερη και φθηνότερη αποστολή δεμάτων. Εμπόδιο αποτελεί για το 62% των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω Διαδικτύου το υπερβολικά υψηλό κόστος αποστολής δεμάτων.

Επιπλέον, το 85% των e-shoppers συμφωνούν ότι η τιμή παράδοσης των προϊόντων

αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τις online αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθεί να εστιάσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημόσια διαβούλευση για τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων, η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουλίου 2015.

Αναλυτικότερα, η διαβούλευση θα έχει θέμα τις αποστολές πακέτων και δεμάτων από μια επιχείρηση προς τον τελικό καταναλωτή – ιδιώτη (B2C) και απευθύνεται σε επιχειρήσεις λιανικής με φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), σε καταναλωτές, δημόσιους φορείς και στους φορείς παροχής υπηρεσιών παράδοσης.

Η δημόσια διαβούλευση διεξάγεται έπειτα από τη ραγδαία έξαρση των διασυνοριακών υπηρεσιών παράδοσης λόγω της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και σύμφωνα με τους στόχους για την ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει ένας γενικότερος κατακερματισμός της αγοράς των online διασυνοριακών συναλλαγών εντός της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι η θέσπιση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου θα αποτελούσε κίνητρο για 57% των επιχειρήσεων να δοκιμάσουν ή να επεκτείνουν τις δυνάμεις τους στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα οφέλη από αυτή την κίνηση θα είναι πολλαπλά και θα μεταφράζονται σε ετήσια βάση τουλάχιστον σε 11,7 δισ. δολάρια.

Επειδή τα έξοδα διασυνοριακής παράδοσης υπερβαίνουν την πραγματική τιμή ενός προϊόντος μόνο μια μικρή μερίδα Ευρωπαίων καταναλωτών πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές, ενώ μόνο το 15% προβαίνει σε αγορές μέσω του Διαδικτύου από πωλητή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε και μόνο το 7% των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων εταιρειών κάνει διασυνοριακές ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα