To περιοδικό “Historein” online

To περιοδικό “Historein/Iστορείν” στο Διαδίκτυο από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.


Ένα σημαντικό ελληνικό επιστημονικό περιοδικό, το “Historein/Iστορείν”, εκδίδεται πλέον και ηλεκτρονικά με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Στον νέο δικτυακό τόπο www.historeinonline.org διατίθενται με Ανοικτή Πρόσβαση περισσότερα από 130 επιστημονικά άρθρα Ιστοριογραφίας και Θεωρίας της Ιστορίας. Με τη μετάβαση του περιοδικού σε ηλεκτρονική

έκδοση, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος για τη λειτουργία του, καθώς η διαχείριση της εκδοτικής του διαδικασίας γίνεται πλήρως διαδικτυακά με τη χρήση του συστήματος Open Journal Systems που υποστηρίζει το ΕΚΤ.


Το “Historein/Iστορείν” είναι μια επιστημονική έκδοση της Εταιρείας Μελέτης της Ιστοριογραφίας και Θεωρίας της Ιστορίας (ΕΜΙΘΙ), που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999 και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έντεκα τόμοι. Το περιοδικό διαθέτει πολυμελές διεθνές επιστημονικό συμβούλιο, εφαρμόζει αξιολόγηση από κριτές (peer review) στα προς δημοσίευση άρθρα και δημοσιεύει μελέτες καθώς και βιβλιοκρισίες, στην αγγλική γλώσσα. Το περιοδικό εκδίδεται ετησίως και η έντυπη έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.


Στην ηλεκτρονική έκδοση του “Historein/Iστορείν”, επιστήμονες και πολίτες με ενδιαφέρον για την Iστοριογραφία μπορούν να αναζητήσουν και να διαβάσουν άρθρα σχετικά με τον κόσμο της ιστορικής επιστήμης. Το “Historein/Iστορείν” έχει σαφή διεθνή προσανατολισμό και έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα. Πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με την ιστορική γραφή και τις λειτουργίες της, τον ιστορικό σχηματισμό κοινωνικών αντικειμένων και ταξικών, φυλετικών, εθνοτικών αναπαραστάσεων, αλλά και ευρύτερες διαλεκτικές διαδικασίες και ιδεολογικά σχήματα.


Παρόλο που ο τομέας των Νέων Ελληνικών Σπουδών είναι το σημείο εκκίνησης, η θεματολογία του περιοδικού δεν περιορίζεται σε ένα επιστημονικό κλάδο σπουδών αλλά ενθαρρύνει τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις και την υβριδοποίηση των ιστοριογραφικών παραδόσεων. Πρόκειται για ένα περιοδικό με πλούσια αρχειοθήκη και επιστημονική δράση που αποτελεί σήμερα ένα διεθνές φόρουμ για την προώθηση του διάλογου σε καίρια μεθοδολογικά ζητήματα και θεωρητικές αναζητήσεις της εποχής μας.


Η online έκδοση του “Historein/Iστορείν” εντάσσεται στη δραστηριότητα του ΕΚΤ που αφορά τις ηλεκτρονικές επιστημονικές εκδόσεις (ePublishing), η οποία αναπτύσσεται μέσω συνεργασιών με έγκριτους επιστημονικούς εκδότες, ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς στον ελληνικό χώρο που παρέχουν το περιεχόμενό τους. Ο κατάλογος των ηλεκτρονικών εκδόσεων ανανεώνεται συνεχώς, καθώς το ΕΚΤ προχωρά σε νέες συνεργασίες για τη διεύρυνση του ελληνικού επιστημονικού ψηφιακού περιεχομένου που είναι ανοικτά προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Με τις δράσεις αυτές το ΕΚΤ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα