Dixons-Carphone: Συζητήσεις για συγχώνευση

Η Dixons Retail, η μητρική της «Κωτσόβολος», βρίσκεται σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συγχώνευση με την Carphone Warehouse.


Μια προοπτική συνένωσης των δυνάμεών τους θα μεταφραζόταν σε έναν κολοσσό με κεφαλαιακή αξία 3,6 δισ. στερλινών (4,36 δισ. ευρώ). Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο επιχειρήσεις επισημαίνουν πως οι συζητήσεις τους ακόμη βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο πως πρόκειται

οι διεργασίες αυτές να ευοδωθούν, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ακόμη λάβει αποφάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η δομή ενός κοινού ομίλου. Πάντως, από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι η Dixons και η Carphone βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, η τιμή μετοχής της πρώτης εμφάνισε άνοδο της τάξεως του 7,9%, ενώ της δεύτερης ανήλθε κατά 5,7%.


Ενας συνδυασμός αμφοτέρων, δηλαδή της Dixons, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ηλεκτρικών ειδών στη Γηραιά Ήπειρο, με την Carphone Warehouse, η οποία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία στο λιανεμπόριο κινητών τηλεφώνων, θα οικοδομήσει έναν όμιλο με 2.900 καταστήματα πανευρωπαϊκά. Πολύ πιθανόν, επίσης, όπως παρατηρούν αναλυτές, ο νέος όμιλος να ενσωματωθεί στον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τον FTSE 100. Κατά τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι να υλοποιηθεί μία συγχώνευση μεταξύ ίσων, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Dixons και Carphone Warehouse. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη Βρετανία, θα πρέπει οι δύο επιχειρήσεις να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές έως τις 24 Μαρτίου, να δηλώσουν ευκρινώς την πρόθεσή τους για να υποβάλουν πρόταση συγχώνευσης ή εξαγοράς.


Οι αναλυτές επισημαίνουν πως σημαντικό ρόλο στην έκβαση των πραγμάτων θα διαδραματίσουν δύο πρόσωπα: ο Τσαρλς Ντάνστοουν, ο οποίος ίδρυσε την Carphone το 1989, και ο μεγαλομέτοχος Ντέιβιντ Ρος, ο οποίος μαζί με τον πρώτο ελέγχουν το ένα τρίτο της εταιρείας. Η ζωηρή ζήτηση για έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες στη Βρετανία συνέβαλε στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Carphone, αντισταθμίζοντας την εξασθένηση των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία. Τέλος, η εταιρεία προσδοκά υψηλές πωλήσεις από τα προϊόντα τέταρτης γενιάς ευρυζωνικού Διαδικτύου.


Keywords
Τυχαία Θέματα