Τυροκομικά Προϊόντα: Επικοινωνία και υπευθυνότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται διεθνώς ο κλάδος των τυροκομικών προϊόντων με τη Fortune Business Insights να αναφέρει ότι η παγκόσμια αγορά τυριού, η οποία ανερχόταν το 2020 στα 120,63 δισ. δολάρια και αναμενόταν να φτάσει στα 123,87 δισ. δολάρια το 2021, εκτιμάται ότι, έως το 2028, θα αναπτυχθεί με μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,84%, αγγίζοντας τα 161,23 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο αντίκτυπος της πανδημίας υπήρξε καθοριστικός για τον κλάδο, μειώνοντας σε πρώτη φάση τα διεθνή αποθέματα με την αγορά

να επιβραδύνεται κατά 1,38% το 2020 και να ανακάμπτει στη συνέχεια, λόγω της επαναφοράς της ζήτησης κυρίως στην εστίαση, μετά την άρση των περιορισμών.

Top drivers βιωσιμότητα, υγεία, functionality
Από την πλευρά της, η Glanbia Nutritionals αναφέρει ότι, σύμφωνα με το Euromonitor International, η παγκόσμια αγορά τυριού ανήλθε το 2021 στα 143 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την αγορά της Δυτικής Ευρώπης να αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά με 54 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική με 33,8 δισ. δολάρια. Όσον αφορά στα ζητούμενα του κοινού από την αγορά τυροκομικών, τα κριτήρια είναι πολλαπλά, με τους Ευρωπαίους να δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα, τόσο από πλευράς περιβαλλοντικής προστασίας, όσο και ηθικών ισχυρισμών στις συσκευασίες των τυριών. Ωστόσο, στην κορυφή των τάσεων κατά την επιλογή ή όχι τυροκομικών προϊόντων παραμένει η υγεία, ακολουθούμενη από τις σχετικές τάσεις: ευρύτητα των λύσεων snacking, λειτουργικότητα των τυροκομικών προϊόντων, όπως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προσφορά πλήθους vegan επιλογών.

Λανσαρίσματα και επικοινωνία
Σε σημαντικές ενέργειες marketing προχώρησαν οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και ανανέωση με εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας και υλοποίηση ποικίλων επικοινωνιακών ενεργειών. Ενδεικτικά, η εταιρεία Δωδώνη, η οποία συμπλήρωσε τα 60 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά, εισήλθε στην κατηγορία των αλμυρών σνακ με τα Baked Cheese Thins, ένα σνακ υψηλής διατροφικής αξίας ψημένο με 100% Φέτα ΠΟΠ Δωδώνη. Το σνακ παράγεται με φυσικά συστατικά, ιδανικά για χορτοφάγους, ενώ δεν περιέχει γλουτένη και ξηρούς καρπούς και αποτελεί φυσική πηγή πρωτεΐνης. Διατίθεται δε σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, στις γεύσεις: Tomato & Oregano, Jalapeno Chilli και Caramelised Onion.

Παράλληλα, η εταιρεία δημιούργησε περαιτέρω αφορμές για να επικοινωνήσει με το κοινό. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε συνεργασία με την BBDO, διοργάνωσε διαγωνισμό στο Instagram, με τίτλο «ΤουΤοστ η μεγάλη στιγμή», για το τυρί Δωδώνη ΤουΤοστ, με έπαθλο για τους πέντε πρώτους από ένα tablet Samsung, τους επόμενους 10 ηχεία JBL και για όλους τους συμμετέχοντες γαλακτοκομικά προϊόντα Δωδώνη σε ατομικά cooler bags. Επίσης, ενέταξε στην επικοινωνιακή στρατηγική της την παρουσία της σε δημόισιο χώρο και, συγκεκριμένα, στην παράσταση «Της κακομοίρας», γνωστή και ως «Ο Μπακαλόγατος», τη θεατρική σεζόν 2022-2023, αποτελώντας μέρος του σκηνικού της μπακαλοταβέρνας του έργου. Πρόσθετα, είχε παρουσία με περίπτερο και το mac ‘n’ cheese και live cooking event με τους Σταύρο Βαρθαλίτη και Γαβριήλ Νικολαΐδη, στο Athens Street Food Festival 2022.

Έμφαση στην εταιρική υπευθυνότητα και σχετικές πιστοποιήσεις
Στο πλαίσιο της εστίασης στην προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και στην ανάδειξη της εταιρικής υπευθυνότητάς τους, οι οργανισμοί του κλάδου προχώρησαν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες με αποδέκτες διάφορες ομάδες της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, η φάρμα αιγοπροβάτων της Ήπειρος στην Άρτα, Φάρμα Ήπειρος, πιστοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με το ανθρακικό αποτύπωμα (carbon footprint) του γάλακτος που παράγει, η τιμή του οποίου αποδείχθηκε, σύμφωνα με την εταιρεία, κατά πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Φιλοξένησε δε, στο πλαίσιο του προγράμματος Study Abroad του Perottis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στον χώρο της και στις εγκαταστάσεις της Ήπειρος ΑΕΒΕ, φοιτητές και καθηγητές από το Αbraham Baldwin Agricultural College στην Georgia των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η FrieslandCampina Hellas-Νουνού διεύρυνε το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, «Κύκλος Φροντίδας», υλοποιώντας, ενδεικτικά, περισσότερες από 450 διανομές προϊόντων, όπως 9.183 κιβώτια με γάλα, τυρί, γιαούρτι και κρέμες γάλακτος σε περισσότερους από 470 δήμους, φορείς και συλλόγους και πάνω από 508.000 ποτήρια γάλα, ενώ συνεχίζει και το 2023 την αποκλειστική χορηγία γάλακτος των Παιδικών Χωριών SOS.

Επίσης, η ΜΕΒΓΑΛ κατέστη μέλος στη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων, με πρακτικές όπως προώθηση προϊόντων ακατάλληλων προς ανθρώπινη κατανάλωση για ζωοτροφή και αξιοποίηση των υποπροϊόντων από την παραγωγή τυροκομικών και τη στράγγιση γιαούρτης για παραγωγή βιοαερίου και ζωοτροφή, ενώ η Arla ξεκίνησε τη στήριξή της στο Planet Pledge, την παγκόσμια πρωτοβουλία της WFA με σκοπό να γίνει το marketing δύναμη θετικής αλλαγής για το περιβάλλον, τόσο εσωτερικά στις εταιρείες, όσο και προς τους καταναλωτές που αγοράζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Τέλος, η Δωδώνη, η οποία, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έλαβε από την EcoVadi, εντάχθηκε στο 1% των εταιρειών παγκοσμίως σε θέματα βιωσιμότητας και ΕΚΕ στη βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και στο 3% των επιχειρήσεων με κορυφαία απόδοση στην περιβαλλοντική διαχείριση, συνεργάστηκε με την MGD Energy για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στo εργοστάσιό της στα Ιωάννινα.

Υψηλές διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων
Τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα κατάφεραν για μια ακόμη χρονιά να διακριθούν σε διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενισχύοντας το μήνυμα της κορυφαίας ποιότητας και της υψηλής διατροφικής αξίας προς το κοινό. Ενδεικτικά, η Ήπειρος διακρίθηκε στα γερμανικά βραβεία DLG το 2022 και το 2023 για τα προϊόντα Ήπειρος Φέτα ΠΟΠ, Ήπειρος Βιολογική Φέτα ΠΟΠ, Ήπειρος Κατσικίσιο Λευκό Τυρί και χειροποίητο τυρί σχάρας Ταλαγάνι Αποστόλου από 100% ελληνικό πρόβειο γάλα, καθώς και στα Taste Olymp Awards 2022, για τα προϊόντα Ήπειρος Φέτα ΠΟΠ και η Ήπειρος Φέτα ΠΟΠ με 40% λιγότερο αλάτι, Ήπειρος Ελαφρύ με 12% λιπαρά και το τυρί σχάρας Ταλαγάνι Αποστόλου. Αντίστοιχα, η Δωδώνη βραβεύτηκε στα Great Taste Awards για τις τρεις γεύσεις των σνακ Δωδώνη Heavenly Cheese Thins, για τη Φέτα ΠΟΠ Δωδώνη, για το Χαλλούμι Δωδώνη, για το Κατσικίσιο τυρί Δωδώνη και για την Κεφαλογραβιέρα Δωδώνη.

Γευστικά «παντρέματα» αναβαθμίζουν την επικοινωνία
Δωδώνη: Καμπάνια για την προώθηση των προϊόντων Δωδώνη Spread επιμελήθηκε η Good Karma, συνεργάτης της εταιρείας Δωδώνη σε συγκεκριμένα projects, όπως σχεδιασμός και δημιουργία concept digital και BTL ενεργειών, όπως το Dodoni Lovers που «έτρεξε» τα τελευταία χρόνια στα digital και social κανάλια της. Η καμπάνια για τα Δωδώνη Spread ξεκίνησε στο YouTube και ακολούθησε η τηλεοπτική προβολή της. Το concept εστίασε στο «πάντρεμα» του γιαουρτιού Δωδώνη με τη φέτα ΠΟΠ Δωδώνη σε ένα spread, το οποίο κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις. Η εταιρεία παραγωγής του σποτ ήταν η Matchframe.

Κολιός: Τη συνεργασία της με τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός εγκαινίασε η Τhe Newtons Laboratory με την καμπάνια «Στιγμές», τονίζοντας ότι «από το 1948 η εταιρεία Κολιός φτιάχνει κάτι περισσότερο από κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα. Φτιάχνει τις δικές μας καθημερινές στιγμές». Η καμπάνια αναπτύχθηκε σε όλα τα Μέσα με βασικό μήνυμα «Γεύσου την κάθε στιγμή». Το agency δημιούργησε τόσο την καμπάνια, όσο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επικοινωνίας. Την παραγωγή επιμελήθηκε η Stefi Productions σε σκηνοθεσία Γιώργου Κανελλόπουλου.

Λογάδι: Το Λογάδι παρουσίασε την πρώτη τηλεοπτική καμπάνια του, με την υπογραφή της Solid Havas, μετά από διενέργεια spec. Η corporate ταινία συνδύασε τη σύγχρονη, pop αισθητική με ένα επικό και πομπώδες ύφος. Δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Όπτιμα ΑΕ με Head Creative Director τον Σπύρο Αρώνη, εταιρεία παραγωγής τη Ribeye και σκηνοθέτη τον Βασίλη Μπουραντά.

Keywords
επικοινωνια, ξηροι καρποι, business, top, drivers, βιωσιμότητα, προσφορες, vegan, εταιρεία, σνακ, ποπ, bbdo, instagram, tablet, samsung, jbl, bags, mac, live, cooking, athens, food, festival, αθηνα, carbon, study, θεσσαλονικη, αεβε, georgia, ηπα, sos, μεβγαλ, planet, εκε, energy, ιωαννινα, ελλαδα, spread, karma, youtube, pop, head, creative, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, instagram, γλουτενη, αρτα, δωδωνη, ηπα, ηπειρος, ηχεια, πλαισιο, προγραμμα, σνακ, υγεια, φυσικη, creative, jbl, mac, youtube, αγορα, αεβε, αυξηση, αισθητικη, αλατι, αμερικη, βιωσιμότητα, βορεια, βορεια αμερικη, βρισκεται, γαλα, γαβριηλ, γερμανικα, γινει, γιαουρτι, δυναμη, εκε, εστιαση, εταιρεία, ευρωπη, υπηρεσιες, υφος, κινηση, μεβγαλ, μειωση, νουνου, πανεπιστημιο αθηνων, περιβαλλον, πηγη, υπογραφη, ποπ, ποτηρια, πωλησεις, σεζον, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σουπερ μαρκετ, σκηνοθεσια, σουπερ, τιμη, τυρι, υλοποιηση, φαρμα, φετα, φυσικα, athens, αφορμες, bags, bbdo, business, cooking, drivers, ελληνικα, εμφαση, energy, food, festival, georgia, γευσεις, head, hellas, karma, λευκο, ομαδες, planet, pop, study, sos, tablet, θεματα, vegan, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα