Το χιούμορ επισκίασε το purpose στα φετινά Cannes Lions

Το χιούμορ αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ένα σημαντικό στοιχείο στη διαφήμιση, εν μέρει σε βάρος του purpose, αναφέρει το εργαλείο System1, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στα βραβεία των νικητών των Cannes Lions 2023. Ενώ μόλις ένα βραβείο ταίριαζε με την περιγραφή του purpose driven, περισσότεροι από τους μισούς νικητές των συγκεκριμένων βραβείων (52%) χρησιμοποίησαν επί τούτου το χιούμορ – ποσοστό το οποίο αυξήθηκε από το 43% σε σχέση με πέρυσι.

Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης,

ότι οι νικητές των βραβείων εξακολουθούν να μην έχουν καλύτερα αποτελέσματα από το μέσο video ad, εν μέρει καθώς υπάρχουν αρκετά ανάμεικτα αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, «το αιχμηρό χιούμορ, το οποίο κάνει συχνά τους marketers να γελούν, συνήθως αποτυγχάνει να συνδεθεί με τον κόσμο εκτός της “φούσκας” του marketing», σημειώνει το System1.

Επίσης, βρέθηκε ότι 90% του κοινού αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό να θυμούνται μια χιουμοριστική διαφήμιση, 72% ότι θα προτιμούσαν ένα brand με αίσθηση του χιούμορ σε σχέση με τον ανταγωνισμό του, 80% ότι είναι πιο πιθανό να συστήσουν ένα brand με χιούμορ σε κάποιον δικό τους και 91% ότι θέλουν τα brands να έχουν χιούμορ. Αναφερόμενος στο χιούμορ, ο Andrew Robertson, President & CEO, BBDO Worldwide, σημείωσε ότι, το 2022, μόλις 1/10 των Golden Grand Prix νικητών χρησιμοποιούσε το χιούμορ, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε ως πρόβλημα.

«Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να έχεις ένα σοβαρό purpose και να μιλάς για αυτό με τρόπο που δεν είναι “σοβαρός”. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως δεν χρειάζεται να έχεις έναν πολύ σοβαρό σκοπό. Ακόμη και όταν υιοθετείτε ευαίσθητους σκοπούς, μπορείτε να είστε επιτυχημένοι αν είστε αστείοι», δήλωσε.

(Πηγή: WARC)

Keywords
Τυχαία Θέματα