Το brand σας σε ξένα χέρια

Πρώτη Κυριακή του κορωνοϊού και όπως η μισή Ελλάδα έτσι και εγώ μένω σπίτι. Στα κοινωνικά δίκτυα είναι έντονος ο θυμός για τον συνωστισμό της προηγούμενης ημέρας στα σούπερ μάρκετ, ο οποίος προφανώς συνέβαλε στην ταχύτερη διάδοση του ιού. Στέκομαι στο σχόλιο κάποιου φίλου που δηλώνει αγανάκτηση για την προ διημέρου ανάρτηση κάποιας blogger στο Instagram. H εν λόγω

«ινφλουένσερ», εκτελώντας προφανώς κάποια συμβατική της υποχρέωση, προτείνει στους followers μέσα από τη φωτογραφία της και τη λεζάντα που τη συνοδεύει, να αντικαταστήσουν τη γυμναστική στα γυμναστήρια που έχουν ήδη κλείσει με επισκέψεις για shopping στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διαφημίζει.

Η ψυχολογική φόρτιση της ημέρας οδηγεί σε πολλά αρνητικά σχόλια τόσο για την ίδια όσο και για το brand που διαφημίζει. Για ένα brand μάλιστα που έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια μέσα στο χρόνο να ξεφορτωθεί κάποια βάρη που κουβαλούσε. Με λίγη τύχη το θέμα δεν προλαβαίνει να γίνει viral, και η «ινφλουένσερ» σβήνει τη φωτιά που πήγε να δημιουργηθεί αλλάζοντας το κείμενο της λεζάντας προς μια πιο «μένουμε σπίτι» κατεύθυνση και σβήνοντας συστηματικά για αρκετές ώρες τα αρνητικά σχόλια. Έτσι η ζημιά για την ίδια και το brand του πελάτη μένει πολύ περιορισμένη, παρά την ευαισθησία της όλης κατάστασης.

Τα περιστατικά ατυχών συσχετίσεων brands με influencers δεν είναι σπάνια. Αντίθετα, αυξάνονταν όσο αυξανόταν και η επένδυση στο influencer marketing – τα case studies είναι άφθονα. Πολλοί brand managers προσπαθούν να αποφύγουν τις κακοτοπιές ζητώντας να έχουν κάποιο έλεγχο πάνω στα posts, συχνά «σκηνοθετώντας» τα ή και προεγκρίνοντάς τα πριν βγουν στον αέρα. Αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο influencer έχει μεγάλη ελευθερία, είτε λόγω της ειδημοσύνης του σε κάποιο θέμα, είτε επειδή ο υπερβολικός έλεγχος στα post στερεί την αμεσότητα, τον αυθορμητισμό, τη συσχέτιση με τη στιγμή – δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα κοινωνικά μέσα πιο ενδιαφέροντα και το influencer marketing λιγότερο ψεύτικο και στημένο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ελέγξτε διπλά αυτούς με τους οποίους θα συνδέσετε τη μάρκα σας αλλά και αυτούς που σας τους προτείνουν. Εξασφαλίσετε ότι τους εισάγετε σωστά στον κόσμο της μάρκας και τους δίνετε τα κατάλληλα brief, ενώ προσυμφωνείτε το βαθμό ελέγχου που θα έχετε στη διαδικασία. Μην ξεχνάτε ότι διαφέρουν από τους brand ambassadors. Διότι τελικά, όταν αποφασίζετε να μοιραστείτε μέρος του ελέγχου του brand σας με κάποιον τρίτο, ας είστε βέβαιοι ότι θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα