«Τίποτα δεδομένο!»

Το 2021 ήταν για τα brands και τους brand owners… η χρονιά που έφερε την ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι τότε για το business και το working culture. Τα brands, και ειδικά οι retailers, χάραξαν νέες στρατηγικές και επιστράτευσαν νέα business models

για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη post-covid πραγματικότητα και στις νέες καταναλωτικές συνήθειες.

Αν οι marketers θέλουν να είναι καινοτόμοι, πρέπει πλέον να… θεωρούν το out of the box thinking προαπαιτούμενο. Αυτό που επιβάλλεται να κάνει ένας marketeer, πέρα από το να διασφαλίσει ότι η ιδέα είναι on brand equity, relevant για το κοινό-στόχος και value adding, είναι να αναρωτηθεί τι καινούργιο, ιδιαίτερο ή διαφορετικό προσφέρει αυτή η ιδέα σε σχέση με άλλα brands/industries. Η γνώση και τα insights για τους καταναλωτές, καθώς και για την κοινωνία, τις τάσεις και τις ανάγκες που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί, είναι η βάση για την αναζήτηση μιας καινοτόμου ιδέας.

Οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ο επαγγελματίας του αύριο είναι… ευελιξία, αξιοπιστία, ταπεινότητα, ενσυναίσθηση, δυνατότητα ενεργητικής ακρόασης και επίλυσης προβλημάτων, υπευθυνότητα. Καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, είναι σημαντική και η δεξιότητα του… να μη θεωρεί τίποτα δεδομένο!

Για να συνδεθεί σήμερα με την κοινωνία, το marketing πρέπει να… είναι συνεχώς alert, να έχει επαφή με την κοινωνία και τις ομάδες στις οποίες απευθύνεται. H παρακολούθηση των digital & social media είναι σίγουρα μια βέλτιστη πρακτική για να λαμβάνει κανείς ανά πάσα στιγμή insights για την ψυχολογία των καταναλωτών.

Μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού επιλέγω… να συνδυάσω και τα δύο. Στο business χρειάζεται να υπάρχει πλάνο και στρατηγική για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα της χρονιάς. Όμως, για να μπορέσει μια εταιρεία να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, απαιτείται παράλληλα σχεδιασμός σε βάθος 3ετίας τουλάχιστον. Στις ιδανικές συνθήκες, αυτό που φαίνεται ως βραχυπρόθεσμο πλάνο/επένδυση, αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Εάν είχα το μαγικό ραβδί… θα ήθελα να προβλέψω και να προετοιμαστώ για το επόμενο κοσμοϊστορικό γεγονός που μπορεί να αλλάξει πάλι ριζικά την πραγματικότητά μας, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα