Τηλεόραση: Θετικά «κλείνει» η διαφημιστική δαπάνη το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Οι κινήσεις στρατηγικής των καναλιών

Με αύξηση της τάξεως του 3% στα διαφημιστικά έσοδα ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την αγωνία να μετατίθεται στο επόμενο προεκλογικό διάστημα και τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Η ανάκαμψη του Μαρτίου δίνει «ανάσες» στα επιτελεία των καναλιών που περιμένουν «δύσκολους μήνες» λόγω… πολλαπλής κάλπης και στρέφουν το βλέμμα στο μετεκλογικό σκηνικό του Σεπτεμβρίου, καταστρώνοντας προσεκτικά τις στρατηγικές
τους κινήσεις σε επίπεδο προγράμματος.

Με οριακά θετικό πρόσημο «κλείνει» η διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα κανάλια

να αναμένουν επιπλέον «ανάσες» λίγο πριν τις εκλογές και να σχεδιάζουν σημαντικές προγραμματικές κινήσεις για τη νέα σεζόν, προσδοκώντας σε υψηλότερα έσοδα στο τέλος της χρονιάς.

Παρά την κακή του εκκίνηση που σημαδεύτηκε σε όλα τα επίπεδα από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Μάρτιος σε ό,τι αφορά τα διαφημιστικά έσοδα στην τηλεόραση άργησε να πάρει μπρος αλλά τελικά σημείωσε σημαντική ανάκαμψη προς το τέλος του μήνα, γυρνώντας το πρόσημο για το πρώτο τρίμηνο στο «συν».

Με τις εκλογές στις 21 Μαΐου και με ορατό το ενδεχόμενο δεύτερης (ή ακόμα και τρίτης) κάλπης, τα κανάλια προσδοκούν σε «δυνατό» Απρίλιο για να αντισταθμίσουν την αναστάτωση που θα προκαλέσει στην αγορά η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ευελπιστούν να ρεφάρουν τη νέα σεζόν, καταστρώνοντας στρατηγικές ενίσχυσης και ανανέωσης.

Η ανάκαμψη του Μαρτίου
Μετά το πενθήμερο των σχεδόν μηδενικών διαφημιστικών εσόδων στις αρχές Μαρτίου, το ad spending στην τηλεόραση που έριξε προσωρινά «μαύρο» στα break, επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα αρχικά με μέτριους ρυθμούς έως τα μισά του μήνα, ενώ μετά τις 20/3 ο δείκτης «γύρισε» απότομα ανοδικά. «Από τον “γκρεμό” στις αρχές του μήνα, πήγαμε στο “χαμόγελο”» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο εμπορικό στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού στο MW, σχολιάζοντας το rollercoaster που σημείωσε η διαφημιστική δαπάνη κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που ενσωματώνουν και τις ακραίες κινήσεις του Μαρτίου, η πορεία της διαφημιστικής δαπάνης που βρισκόταν στο «μηδέν» για το πρώτο δίμηνο του έτους -δηλαδή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι-, γύρισε σε θετικό πρόσημο, προοιωνίζοντας έναν «δυνατό» Απρίλιο. Με το δυναμικό bounce back στο φινάλε του Μαρτίου, το πρώτο τρίμηνο για το 2023 «κλείνει» με μικρή αύξηση της τάξεως του 3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ρεφάροντας το «μηδέν» στην εκκίνηση του 2023. Με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, εκτιμάται ότι και ο Απρίλιος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από ότι αρχικά υπολογιζόταν με προσδοκίες για αύξηση έως και 10% σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία που εκτιμάται ότι θα ευνοήσουν την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης για τον Απρίλιο είναι από τη μία η εποχιακή κινητικότητα του Πάσχα, αλλά και το γεγονός ότι ο μήνας αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος του να είναι «καθαρός» από το έντονο κλίμα προεκλογικής περιόδου που θα αλλοιώσει το τηλεοπτικό περιβάλλον κυρίως το Μάιο. Η ανησυχία για το άμεσο μέλλον αφορά την επίπτωση που θα φέρει στην αγορά η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Παρά τα θετικά δείγματα, τα κανάλια κρατούν χαμηλά τη μπάλα των προσδοκιών, καθώς όπως αναφέρει υψηλόβαθμο τηλεοπτικό στέλεχος, «ευελπιστούμε σε μικρές “ανάσες” κυρίως τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, έρχονται δύσκολοι μήνες».

Κινητικότητα και χάραξη νέων στρατηγικών – νέο «αφήγημα» στο Star
Και ενώ επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας για το υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν, τα κανάλια στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη με έντονη κινητικότητα στο πεδίο των νέων επενδύσεων σε πρόγραμμα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η η χάραξη νέων στρατηγικών. Σε φουλ ανανέωση αναμένεται να οδηγηθεί το Star που σχεδιάζει να ενισχύσει την prime time του με περισσότερες ημέρες πρωτότυπου προγράμματος, αλλάζοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου το «αφήγημα». Το GNTM στο οποίο στηρίχθηκε το κανάλι της Κάτω Κηφισιάς τα τελευταία πέντε χρόνια, μπαίνει προσωρινά στον «πάγκο» και στη θέση του έρχονται δύο άλλα πρότζεκτ, το καθένα με μακρά ιστορία στην εγχώρια TV. Από τις πασαρέλες το Star μετακινείται στη «Φάρμα», ενώ επενδύει και στη Μουσική Ακαδημία του Fame story.

Η συμφωνία του ΑΝΤ1 για τα δικαιώματα της «Φάρμας» έληξε, το φορμάτ απελευθερώθηκε και το Star έσπευσε να το εξασφαλίσει με στόχο να «αναστήσει» το ριάλιτι που αρχικά είδαμε στο Mega. Την ίδια στιγμή, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται το Star με την Barking Well Media για να εντάξει στο πρόγραμμά του το Fame story με καθημερινά ωριαία επεισόδια και ένα σόου για το Σαββατοκύριακο. Σε ό,τι αφορά την μετάδοση των καθημερινών επεισοδίων από τα τεκταινόμενα στη Μουσική Ακαδημία, εξετάζονται δύο σενάρια: να μεταδίδονται στις 23.15 μετά τη «Φάρμα» ή να ενταχθούν στην απογευματινή ζώνη.

«Πάνθεοι» και Survivor στο ΣΚΑΪ
Σε τροχιά ανανέωσης μπαίνει και ο Σκάι που ενώ είχε «αποτάξει» τη μυθοπλασία μετά την κακή πορεία των επιλογών του για την τρέχουσα σεζόν, τελικά φαίνεται έτοιμος να δώσει άλλη μια ευκαιρία στην εν λόγω τυπολογία προγράμματος. Η πρόταση που βρίσκεται πολύ κοντά στο «Φάληρο» είναι η σειρά εποχής «Πανθέοι» (βασισμένοι στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη) της εταιρείας παραγωγής JK Productions με τη μορφή καθημερινού σίριαλ. Στόχος του Σκάι είναι να καλύψει μέρος της prime time με 3-4 επεισόδια την εβδομάδα, ενώ να «αφήσει χώρο» και για το β’ μισό της σεζόν στο οποίο αναμένεται να επιστρέψει το Survivor. Την ίδια στιγμή, επανεξετάζεται το μέλλον του «The voice» το οποίο είναι πιθανότερο να επιστρέψει στις αρχές του 2024 και με πλήρως ανανεωμένη κριτική επιτροπή.

Και σειρές και ριάλιτι στον ΑΝΤ1: «Προδότες», δράκοι και «μάγισσα»
Με μεικτό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δυνατή πρόταση μυθοπλασίας αλλά και νέα ριάλιτι, καταστρώνει τη στρατηγική του ο ΑΝΤ1. Στο πρόγραμμά του θα ενταχθούν οι «Ψυχοκόρες», η «Μάγισσα» από την ομάδα των «Άγριων Μελισσών» και –κατά πάσα πιθανότητα- ο δεύτερος κύκλος της σειράς «Παγιδευμένοι», ενώ στο «μείγμα» προγράμματος μπαίνουν και δύο ριάλιτι. Οι «Προδότες» (The traitors) με επικρατέστερη παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια και τη δεύτερη σεζόν του «Dragons Den» με τον Σάκη Τανιμανίδη και πιθανόν ανανεωμένη ομάδα επενδυτών.

Alpha και Mega εμπλουτίζουν την επιτυχημένη «συνταγή»
Σε επανάληψη της επιτυχημένης συνταγής με προσθήκες και ενισχύσεις, επιμένουν τα προπορευόμενα κανάλια Alpha και Mega. Στην ίδια στρατηγική που εφάρμοσε και φέτος με επιτυχία θα συνεχίσει ο Alpha, επενδύοντας σχεδόν αποκλειστικά στη μυθοπλασία, με ένα μουσικό σόου.

Εκτός από τον «Σασμό» αλλά και τον «Παράδεισο των κυριών» που συνεχίζουν, το κανάλι θα επενδύσει σε μία ακόμα σειρά για το slot των 22.30, το «Προξενιό της Ιουλίας» (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιώργου Σ. Πολίτη) με μίνιμουμ τρία επεισόδια την εβδομάδα, ενώ συζητά και για άλλες μίνι σειρές, μεταξύ των οποίων τη βιογραφία «Σωτηρία με λένε» για τη ζώνη της Σωτηρίας Μπέλλου με την Κάτια Γκουλιώνη στον ρόλο της μεγάλης ρεμπέτισσας.

Σε επίπεδο μουσικού σόου, ο Alpha ανανεώνεται καθώς στη θέση του «Just the 2 of us» που θα «ξεκουραστεί» μετά από δυο back-to-back κύκλους, έρχεται το Secret song με τη Ναταλία Γερμανού για συνολικά 8 επεισόδια. Με δεύτερη σειρά από το δίδυμο Ανδρέα Γεωργίου-Βάνα Δημητρίου, θα «χτυπήσει» το Mega. Εκτός από τη «Γη της ελιάς» που συνεχίζει για τρίτη χρόνια, έρχεται και η σειρά «Φαμαγκούστα» με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Στο πρόγραμμα του Mega θα ενταχθεί, επίσης, νέος κύκλος του «Αγίου Παΐσιου», το πολυαναμενόμενο «Milky way» του Βασίλη Κεκάτου, και νέα κωμική σειρά από τους Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα