Τηλεόραση: Η κατάρρευση του μοντέλου επιδοτήσεων του ΕΚΟΜΕ φέρνει ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική TV

Σε κλείσιμο προϋπολογισμών για το 2024 χωρίς το ΕΚΟΜΕ προχωρούν τα κανάλια που οδηγούνται σε ραγδαία αλλαγή στρατηγικής και πλάνου επενδύσεων για τη νέα χρονιά, υπό το βάρος της σημαντικής μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται στα οπτικοακουστικά προϊόντα.

Η στρόφιγγα των κρατικών επιχορηγήσεων κλείνει και η κάνουλα στερεύει προκαλώντας σοβαρό ζήτημα χρηματοδότησης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που προχωρούν στον σχεδιασμό τους χωρίς να υπολογίζουν πλέον στις κρατικές επιδοτήσεις που αποτέλεσαν μείζονα παράγοντα για την άνθιση και αύξηση της μυθοπλασίας τα τελευταία 5 χρόνια. Την ώρα που ιθύνοντες των αρμόδιων κρατικών φορέων ξεκαθαρίζουν ότι του χρόνου θα είναι πολύ μικρότερο το διαθέσιμο ποσό για επιδοτήσεις, ενώ παράλληλα βρίσκεται στον αέρα και η χρηματοδότηση των σειρών της τρέχουσας σεζόν, οι διευθύνσεις των καναλιών βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ακόμα και μηδενικής επιχορήγησης, γεγονός που τινάζει στον αέρα το υπάρχον «οικοδόμημα» της μυθοπλασίας. Πηγές της τηλεοπτικής αγοράς κάνουν λόγο για κατάρρευση του μοντέλου, καθώς με τα νέα δεδομένα, είναι ζήτημα αν θα δικαιούνται επιδότησης μία ή δύο σειρές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού στο MW, «αν δεν υπάρχει το ΕΚΟΜΕ, καταρρέει όλο το μοντέλο λειτουργίας όπως είναι σήμερα».

Ραγδαία μείωση επιδοτήσεων μέσω… κριτήριων
Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί προεκλογικά για διατήρηση του ίδιου καθεστώτος επιδότησης των οπτικοακουστικών παραγωγών, η επερχόμενο συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλάζει άρδην τα δεδομένα και προοιωνίζει κατακόρυφη μείωση στις επιδοτήσεις σειρών μυθοπλασίας έως ακόμα και πλήρη κατάργηση στην πράξη. Οι διεργασίες για να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΟΜΕ που θα αποτυπωθούν σε νέο νόμο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με κεντρικό στόχο να περιοριστεί το εύρος των παραγωγών που θα υπάγονται στο καθεστώς κρατικής επιδότησης.

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι «κριτήρια». Τα διαθέσιμα κονδύλια (50 εκατομμύρια) δεν επαρκούν για να στηρίξουν ταυτόχρονα τόσο τις διεθνείς παραγωγές διατηρώντας το ελκυστικό κίνητρο του cash rebate, όσο και την εγχώρια αγορά ταινιών και σειρών μυθοπλασίας. Η μόνη λύση που εξετάζεται ώστε να μην καταργηθεί εντελώς το λεγόμενο επενδυτικό σχέδιο είναι να μπουν «κόφτες» που θα αποκλείουν κάποιες παραγωγές και θα δίνουν επιδότηση σε κάποιες άλλες. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα και δεν προβλέπεται να «κλείσει» πριν το τέλος του χρόνου. Στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις από όλες τις πλευρές (παραγωγοί ταινιών, παραγωγοί σειρών, κανάλια) που καθένας διεκδικεί μια πιο επωφελή για τα συμφέροντά του διευθέτηση, στη λογική του «δώσε σε εμένα, κόψε από τον άλλον».

Επιδότηση για… Μόλις 2 στις 28 σειρές
Ποιοι «κόφτες» πέφτουν στο τραπέζι; Οι ιθύνοντες της κυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ εξετάζουν τρόπους να εντάξουν κάποια ποιοτικά κριτήρια ώστε να στενέψουν το εύρος των παραγωγών που θα δικαιούνται επιδότηση. Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές σειρές, το ζητούμενο της «ποιότητας» προσεγγίζεται τεχνοκρατικά με οικονομικούς όρους και τα standards παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να ανέβει σημαντικά το μίνιμουμ κόστος ανά επεισόδιο, με ενδεχόμενο να επιδοτούνται μόνο σειρές με κόστος άνω των 100.000-150.000 ευρώ ανά επεισόδιο, καθώς και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των επεισοδίων με μάξιμουμ τα 30 επεισόδια, κάτι που θα αφήσει εκτός τις καθημερινές σειρές αλλά και τις σειρές 3-4 επεισοδίων την εβδομάδα. Μάλιστα, εξετάζεται οι παράμετροι «κόστος ανά επεισόδιο» και «αριθμός επεισοδίων» να μπουν συνδυαστικά, και να πρέπει κάποιος να πληροί και τους δυο όρους για να διεκδικήσει κρατική επιδότηση. Για να γίνει κατανοητό τι θα σημαίνει αυτή η αλλαγή, αν οι όροι αυτοί είχαν τεθεί σε εφαρμογή στην τρέχουσα ή την περασμένη σεζόν, θα έμεναν εκτός καθεστώτος επιδότησης οι 26 από τις 28 σειρές, ενώ θα «περνούσαν» τον πήχη του ΕΚΟΜΕ μόνο το «Maestro» και το «Milky way» του Mega.

Μείωση 50% στο ποσοστό επιδότησης
Σαν να μην φτάνουν αυτοί οι όροι που στην πράξη αφήνουν εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των σειρών που γεμίζουν το πρόγραμμα των καναλιών, στις εν εξελίξει συζητήσεις για το τελικό καθεστώς που θα ισχύσει εξετάζεται και η μείωση στο… μισό του ποσοστού επιδότησης κάθε σειράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και σε αυτές τις λίγες σειρές που θα πληρούν τα κριτήρια για να διεκδικήσουν επιδότηση, το ποσοστό πλέον δεν θα αγγίζει το 40% επί των επιλέξιμων δαπανών μιας παραγωγής αλλά μόλις το 20%. Την ίδια στιγμή, «κόφτης» ενδέχεται να μπει και τις ξένες ταινίες και σειρές που γυρίζονται στην Ελλάδα με στόχο να επωφεληθούν από το κίνητρο του cash rebate. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παίρνουν επιδότηση από το ΕΚΟΜΕ μόνο στούντιο και εταιρείες παραγωγής με έδρα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

MEGA και ΣΚΑΪ δίνουν την prime time εργολαβία
Τα νέα δεδομένα προκαλούν ραγδαία αλλαγή στρατηγικής στα κανάλια. Υπό το βάρος της κατ΄ουσίαν κατάργησης της κρατικής επιδότησης σε τηλεοπτικό προϊόντα μυθοπλασίας, τα κανάλια εισέρχονται σε φάση υπαρξιακής αναζήτησης, επανεξετάζοντας άρδην τη στρατηγική τους, ενώ βρίσκουν χώρο και προτάσεις από την πλευρά παραγωγών για την ανάληψη συνολικά όλης της prime time. Στην πρώτη γραμμή το Mega προχωρά μέσα στον Δεκέμβριο σε πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας με το δίδυμο των δημιουργών Ανδρέα Γεωργίου – Κούλη Νικολάου και Βάνα Δημητρίου για τα επόμενα δύο χρόνια και νέα διευρυμένη συμφωνία που τους παραχωρεί το σύνολο σχεδόν της prime time. Η ομάδα της «Γης της ελιάς» με έδρα την Κύπρο θα αποτελέσει το «αντίδοτο» στην απουσία του ΕΚΟΜΕ. Λόγω κυπριακής έδρας, η εταιρεία παραγωγής του Ανδρέα Γεωργίου έτσι κι αλλιώς δεν μετείχε στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης, ενώ διατηρεί χαμηλότερα το μπάτζετ παραγωγής των σειρών, γυρίζοντας μεγάλο μέρος των παραγωγών στην Κύπρο. Με χαμηλότερα μπάτζετ, ο Ανδρέας Γεωργίου και η Βάνα Δημητρίου «κλειδώνουν» νέα συμφωνία η οποία τους παραχωρεί τον πλήρη έλεγχο της prime time του Mega για 4 ημέρες την εβδομάδα. Η συμφωνία περιλαμβάνει δυο σειρές: τον 4ο κύκλο της «Γης της ελιάς» και μία νέα σειρά που θα ακολουθεί και θα καλύπτει το slot των 22.30 έως τα μεσάνυχτα για 3-4 φορές την εβδομάδα. Το Mega αφήνει ελάχιστο χώρο για άλλη σειρά μυθοπλασίας με μόνη εξαίρεση ίσως το «Maestro 2» που κατά πάσα πιθανότητα πάει για τη νέα σεζόν 2024-2025.

Τα επεκτατικά σχέδια του Ιλιτζαλί στον ΣΚΑΪ
Διευρυμένο σχέδιο επένδυσης στην ελληνική τηλεοπτική αγορά βάζει μπρος και ο Ατζούν Ιλιτζαλί, που βάζει στόχο να καρφώσει τη σημαία της ACunMedya στην βραδινή ζώνη του Σκάι. Ο Τούρκος παραγωγός κατέθεσε πρόταση στον Πρόεδρο του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο να αναλάβει εργολαβία όλη την prime time του σταθμού με αποκλειστικά δικές του παραγωγές –κατά βάσην ριάλιτι- με αντάλλαγμα μέρος των διαφημιστικών εσόδων. Η πρόταση Α. Ιλιτζαλί κινείται στα χνάρια του αντίστοιχου deal που επιχείρησε ο Νίκος Κοκλώνης με το Open. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος παραγωγός διεκδικεί ακόμα και την εξαγορά μικρού ποσοστού του Σκάι, προκειμένου να έχει και την ιδιότητα του μετόχου εκτός από αυτήν του αποκλειστικού παραγωγού. Το αίτημα για μετοχική είσοδο απορρίπτεται για την ώρα από τον Σκάι, που δεν επιθυμεί να βάλει συνεταίρο στα μετοχικά του. Ωστόσο, η πρόταση για την ανάληψη της prime time εξ ολοκλήρου από την AcunMedya βρίσκεται υπό συζήτηση. Ο Σκάι επιθυμεί να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του εμπορικού του τμήματος και δεν δέχεται εμπλοκή του Ατζούν στα διαφημιστικά του έσοδα. Αυτό που αντιπροτείνεται από την πλευρά της διοίκησης του Σκάι είναι να συμφωνηθεί ένα φιξ ποσό για το κόστος ανάληψης όλων των παραγωγών της prime time (το οποίο στη συνέχεια ο Α. Ιλιτζαλί θα αποφασίσει πώς θα το κατανείμει σε διαφορετικά πρότζεκτ) και επ΄αυτού να οριστεί μια ρήτρα τηλεθέασης όπως γίνεται και με το Survivor. Έτσι, αν με τις παραγωγές της AcunMedya επιτευχθεί ποσοστό τηλεθέασης πάνω από τον πήχη που θα οριστεί, θα αυξάνεται αναλογικά και η αμοιβή που θα του δίνει ο Σκάι.

ΑΝΤ1: Επιστροφή σε πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα
Την ίδια στιγμή στα υπόλοιπα κανάλια, πλην ΕΡΤ που έτσι κι αλλιώς έπαιρνε επιδότηση από το ΕΚΟΜΕ, η στροφή που ετοιμάζεται θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης της μυθοπλασίας. Ήδη στον ΑΝΤ1 που βρίσκεται σε φάση διοικητικής αναδιοργάνωσης αναμένοντας τον νέο διευθυντή προγράμματος, γίνονται σκέψεις για επιστροφή σε ένα πιο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, το σχέδιο επένδυσης σχεδόν αποκλειστικά στη μυθοπλασία που γίνεται στο α’ μισό της σεζόν στην prime time του ΑΝΤ1, θα αλλάξει ρότα. Στόχος είναι την προσεχή σεζόν το μείγμα προγράμματος να περιλαμβάνει όλες τις τυπολογίες, κοινώς να έχει λιγότερες σειρές και να επαναφέρει τα μεγάλα σόου, τα ψυχαγωγικά προγράμματα και τα ριάλιτι. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκινούν ζυμώσεις ανάμεσα στα κανάλια για μείωση στα μπάτζετ των σειρών με στόχο να απορροφήσουν την απώλεια από το τέλος των κρατικών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι τα κοστολόγια των σειρών μυθοπλασίας να μειωθούν κατά σχεδόν 30%, με στόχο αυτό να τηρηθεί από όλους, ώστε να μην πέσουν στην «παγίδα» των πλειοδοσιών για την εξασφάλιση σειρών, ηθοποιών ή συντελεστών που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια για περιορισμό των μπάτζετ. Ελλείψει κρατικής επιχορήγησης, μόνη λύση, αναφέρουν πηγές, είναι να επιστρέψουν σε αμοιβές που ίσχυαν προ 5ετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τηλεόραση, ΕΚΟΜΕ,tileorasi, ekome