Συναίσθημα και αλγόριθμοι στην Επικοινωνία

Οι απαντήσεις δόθηκαν στο πλαίσιο του advisory board Masters of Travel της Accor, μια διοργάνωση που στόχο είχε να μελετήσει εις βάθος την πραγματική αξία του ταξιδιού, αξιολογώντας τις απαιτήσεις που τίθενται περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σε ζητήματα διακυβέρνησης (ESG), ενώ παράλληλα προσπάθησε να αναδείξει τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων από το 2024 και έπειτα. Το συμπέρασμα ήταν ότι η πολιτική των επαγγελματικών ταξιδιών είναι πλέον «purposeful travel»,

ταξίδια δηλαδή που έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Η ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια έχει επιστρέψει, με επιστροφή των δια ζώσης εταιρικών εκδηλώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρηματικές ανάγκες εξισορροπούνται με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Στο πλαίσιο του advisory board παρουσιάστηκαν ευρήματα της τελευταίας σχετικής έρευνας της Accor, σύμφωνα με τα οποία οι δαπάνες για τα επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν μόλις κατά 24% από το 2019 και αναμένεται να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2024, σύμφωνα με άλλη έρευνα της Deloitte.

Η πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Accor για τα επαγγελματικά ταξίδια ευθυγραμμίζεται με την επιστροφή στις δαπάνες πριν από την πανδημία, καθώς το 57% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση του προϋπολογισμού για ταξίδια το 2024 έναντι των δαπανών του 2023. Οι ίδιες εταιρείες τοποθετούν την “εμπειρία ταξιδιώτη” ως το δεύτερο πιο κρίσιμο στοιχείο για το 2024, μετά την εξοικονόμηση κόστους. Kαι κάπου εδώ υπεισέρχεται το βασικότερο κατά τη γνώμη μου συμπέρασμα, που αναφέρει ότι η αξία της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο είναι αναμφισβήτητη, με τους επαγγελματίες να υπολογίζουν 25% περισσότερα έσοδα όταν συναντώνται εκ του σύνεγγυς. Η καθαρή κερδοφορία δεν είναι το μόνο ζητούμενο όταν οι εργαζόμενοι χρειάζονται αλληλεπίδραση με συναδέλφους και συνεργάτες για την ψυχική τους υγεία και την επαγγελματική τους ικανοποίηση.

Κάθε ταξίδι αξιολογείται προσεκτικά σε όρους ROI και ROE – απόδοση επένδυσης και, ολοένα και περισσότερο, απόδοση της προσδοκίας. «Οι ψηφιακές συναντήσεις αποτελούν μια αποδεκτή πρακτική του εργασιακού τοπίου με τρόπους που δεν ήταν συνηθισμένοι πριν από τον Covid, αλλά μέχρι να προχωρήσει η τεχνολογία και τα ολογράμματα να μπορούν να χαμογελάσουν με αισθήματα, οι συμφωνίες εξακολουθούν να επισφραγίζονται με μια χειραψία», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα της Accor, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις. Στην εποχή του Artificial Intelligence όλοι καταλαβαίνουμε τις προεκτάσεις του συγκεκριμένου συμπεράσματος.

Με άλλα λόγια, ενώ η τεχνολογία είναι το κλειδί και δίνει λύσεις σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική, σχεδιασμένη να βελτιώνει τη διαδικασία, ενώ η ανθρώπινη επαφή δεν θα πρέπει να είναι απούσα. Μπορεί να φαίνεται ότι μιλάμε για τα αυτονόητα, αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Και για τον κόσμο της επικοινωνίας και του marketing είναι ακόμα σημαντικότερο να μην ξεχάσει ποτέ πως όσο κι αν προχωρήσει η τεχνολογία, η ανάγκη επικοινωνίας ανθρώπου με άνθρωπο θα παραμένει πάντα εκείνη που θα κάνει τη διαφορά. Για έναν ακόμα λόγο: Η ανθρώπινη επικοινωνία δεν στηρίζεται σε αλγόριθμους, αλλά στο συναίσθημα. Κάτι που η τεχνολογία δεν θα μπορέσει να αντιγράψει ποτέ. Και όλοι ξέρουμε ότι και στη διαφήμιση, η συναισθηματική προσέγγιση είναι το Α και το Ω.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συναίσθημα, Επικοινωνία,synaisthima, epikoinonia