Στα FM του engagement εκπέμπει το αγαπημένο Μέσο του κοινού

Η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και για το 2024 εορτάζεται με τη θεματική «Radio: A century informing, entertaining and educating», με στόχο να αναδειχθεί το παρελθόν, το παρόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον του.

Αποτελεί το Μέσο με το πιο πιστό κοινό και χαρακτηρίζεται ως το πιο αγαπημένο μεταξύ των παραδοσιακών Μέσων επικοινωνίας. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη χώρα μας δεν επαναπαύονται, ωστόσο, αλλά επενδύουν στο περιεχόμενο και ανανεώνουν τα προγράμματά τους, συνεργαζόμενοι

με πλήθος έμπειρων ή πρωτοεμφανιζόμενων παραγωγών. Διοργανώνουν exclusive εκδηλώσεις και διαγωνισμούς για τους ακροατές, πραγματοποιούν ή συμμετέχουν σε δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, υλοποιούν πρωτότυπες δράσεις και ενέργειες. Επίσης, φαίνεται να «αγκαλιάζουν» την ευκαιρία αξιοποίησης αναδυόμενων τεχνολογιών και digital χώρων.

Παράλληλα, αποτελούν «εύφορο έδαφος» για την προβολή εταιρειών και brands, είτε μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων είτε μέσω χορηγιών εκπομπών. Το ραδιόφωνο προσφέρει στα brands ευκαιρίες αποτελεσματικής επικοινωνίας, διάδρασης και engagement με το κοινό.

Αυξημένος ο ρ/φ διαφημιστικός χρόνος τον Ιανουάριο
Αύξηση της τάξης του 15,76% κατέγραψε ο ραδιοφωνικός διαφημιστικός χρόνος σε επίπεδο δευτερολέπτων τον φετινό Ιανουάριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2023.

Συνολικά καταγράφηκαν 9.385.002 δευτερόλεπτα διαφημιστικού χρόνου, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Spot Monitor για τον πρώτο μήνα του 2024, με την Αθήνα να σημειώνει άνοδο 16,25%, τη Θεσσαλονίκη άνοδο 6,26% και την Περιφέρεια να καταγράφει άνοδο 17,84%. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, σε επίπεδο κατηγορίας διαφημιζομένων που επένδυσε περισσότερο στη ραδιοφωνική προβολή, τα τρόφιμα-ποτά τερμάτισαν δεύτερα (1.376.570 δευτερόλεπτα), μετά την κατηγορία διασκέδαση (1.952.549 δευτερόλεπτα). Στην τρίτη θέση, με μεγάλη διαφορά, βρέθηκε η κατηγορία internet (597.873 δευτερόλεπτα). Σε επίπεδο brands, το Christmas Theater κατέλαβε τον περισσότερο διαφημιστικό χρόνο πανελλαδικά, ακολουθούμενο από την ΑΒ Βασιλόπουλος και την Ήρων. Στην Αθήνα, τον περισσότερο χρόνο κατέλαβε το Christmas Theater, στη Θεσσαλονίκη η Μασούτης και στην Περιφέρεια η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ανοδική η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η διαφημιστική δαπάνη στο ραδιόφωνο, σύμφωνα με στοιχεία της Statista, η οποία προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 30,6 δισ. δολάρια το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σημαντική πτώση του 2020, η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη στο Μέσο δεν έχει σταματήσει να κινείται ανοδικά. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το εβδομαδιαίο reach του ραδιοφώνου συγκρατείται σε υψηλά επίπεδα, αν και φαίνεται να καταγράφει φθίνουσα πορεία στις νεότερες γενιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU). Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2022 το 83,6% των Ευρωπαίων πολιτών συντονίστηκε στους ραδιοφωνικούς του δέκτες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους να κυμαίνεται στο 74,6% (-0,9% σε σχέση με το 2021 και -6,3% την τελευταία πενταετία). Ο χρόνος
ακρόασης έφτασε τις 2 ώρες και 13 λεπτά ημερησίως, μειωμένος κατά 4 λεπτά σε σχέση με το 2021.

Πηγή: Έρευνα ακροαματικότητας ΑΕΜΑΡ από τις MRB Hellas και Global Link 

Περίπου οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως θα ακούν ραδιόφωνο μηνιαίως το 2024
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές διεθνώς θα στραφούν στο audio entertainment (ραδιόφωνο, podcasts, audiobooks και streaming μουσικής) το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte. Η ίδια προβλέπει ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως (ή αλλιώς, σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) θα ακούν ραδιόφωνο μηνιαίως το 2024, με τα έσοδα από τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις να φτάνουν τα 42 δισ. δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει περίπου 1,5% αύξηση YoY.

Η δωρεάν ψυχαγωγία που προσφέρει το ραδιόφωνο, η οποία φυσικά υποστηρίζεται από διαφημίσεις, παραμένει ανθεκτική μέσα σε ένα οικοσύστημα paid entertainment υπηρεσιών. Όπως επισημαίνει η Deloitte, οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως συμβάλλουν στη διαρκή δημοτικότητά του, ιδίως στις αναπτυσσόμενες αγορές. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το μεταβαλλόμενο τοπίο του audio entertainment, δηλαδή τη στροφή προς το digital περιβάλλον. Για παράδειγμα, εάν οι ακροατές ακούν μουσική σε ένα «έξυπνο ηχείο» ή στο αυτοκίνητο, τι θα τους κάνει να επιλέξουν έναν ραδιοφωνικό σταθμό έναντι μιας υπηρεσίας music streaming; Οι παίκτες του χώρου θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς το generative AI θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον του ραδιοφώνου: με live AI-powered deejays ή διαφημίσεις δημιουργημένες από ΑΙ, οι οποίες θα μπορούσαν πιθανόν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πρόκλησης δημιουργίας διαφημιστικών εσόδων για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Επενδύστε σε audio ads με θετικό συναίσθημα
Τα audio ads που προκαλούν στους ακροατές περισσότερο θετικά συναισθήματα μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στην καταναλωτική συμπεριφορά και αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας στα brands, αναφέρει νέα έρευνα των Radiocentre, εκπροσώπου του εμπορικού ραδιοφώνου του Ηνωμένου Βασιλείου και System1.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Listen Up!», βρέθηκε ότι τα audio ads τα οποία κάνουν τους ακροατές να αισθάνονται πιο θετικά, αλλάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ενισχύοντας κατά 8,2% την καταναλωτική δράση και προσφέρουν πιο μακροχρόνιες επιδράσεις στο brand.

Επίσης, βρέθηκε ότι οι ραδιοφωνικές καμπάνιες οι οποίες δημιουργούν περισσότερα θετικά και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα σημείωσαν μεγάλη αύξηση στο word-of-mouth και ανοδική πορεία στο social sharing.

«Το ραδιόφωνο συγκεντρώνει γύρω του ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με αυτό»
«Το αγαπημένο μέσο συγκεντρώνει γύρω του ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με αυτό. Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου είναι η γιορτή μας, του μέσου που βρίσκεται δίπλα στον ακροατή, στις πιο δικές του στιγμές, από το αυτοκίνητο, τις αγορές και τις εκδρομές, έως το σπίτι, τις μοναχικές αλλά και τις οικογενειακές στιγμές. Που τον ψυχαγωγεί, αλλά και τον ενημερώνει, του δίνει βήμα να μιλήσει, να εκφράσει τις δικές του σκέψεις, να συμμετέχει σε δημόσιο διάλογο για θέματα της ζωής των πολιτών.

Στην ΕΙΙΡΑ είμαστε σε αυξημένη κινητικότητα, σε διαβούλευση για σειρά θεμάτων, για την καλύτερη ρύθμιση της ραδιοφωνικής αγοράς. Σε προτεραιότητα είναι το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με τις χρήσεις γης, την περίφραξη, τη βελτίωση των προσβάσεων και για να αποκτήσει η ραδιοφωνία το πάρκο κεραιών που της αξίζει. Στην ατζέντα μας υπάρχουν τα θέματα χρηματοδότησης του 2% από τον ΕΔΟΕΑΠ και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών Digital Market Act και Digital Service Act.

Το συνέδριό μας στη σημερινή γιορτή του ραδιοφώνου, το AllThings Radio, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα αναδείξει διεθνείς τάσεις, καλές πρακτικές, το ψηφιακό μέλλον, ώστε να εξελιχθούμε και να προσαρμοστούμε στις νέες τεχνολογίες, για να διατηρήσουμε τη σημασία και την επιρροή μας στον σύγχρονο ακροατή».

Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, ΕΙΙΡΑ

Ως brand, επενδύω στο ραδιόφωνο γιατί… αντιλαμβάνομαι την αξία που προσφέρει στη προώθηση και την επιτυχία του brand. To ραδιόφωνο φτάνει σε ένα ευρύ και ποικίλο κοινό επιτρέποντας στην πληροφορία να φτάσει σε πελάτες που ίσως δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Το ραδιόφωνο μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική σύνδεση με το κοινό μέσω μουσικής-φωνής και το οποίο ενισχύει με τη σειρά του την αναγνωρισιμότητα του brand. Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο το οποίο μπορεί να κάνει το brand να τοποθετηθεί σε ένα στοχευμένο κοινό. Συνολικά η επένδυση στο ραδιόφωνο λειτουργεί συμπληρωματικά, ενδυναμώνει τη φωνή του brand και συμβάλει στο να γίνει το brand η επιλογή του καταναλωτή.Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ραδιοφώνου είναι… ότι οι διαφημίσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας στην ενίσχυση του μηνύματος και στην αποτελεσματική επικοινωνία. Επίσης, σε σύγκριση με άλλα μέσα όπως η τηλεόραση, οι διαφημίσεις στο ραδιόφωνο είναι πιο οικονομικές κάτι που καθιστά το ραδιόφωνο μία ελκυστική επιλογή για μικρότερα brands. Συνολικά, το ραδιόφωνο προσφέρει μία μοναδική συνδυαστική ισχύ κάλυψης, επιρροής και συναισθηματικής σύνδεσης που μπορεί να είναι ανεκτίμητη για ένα brand.Για μένα, ραδιόφωνο σημαίνει… μουσική ψυχαγωγία, ενημέρωση, επικοινωνία.Tips για επιτυχημένη διαφήμιση στο ραδιόφωνο: Για να είναι μία ραδιοφωνική διαφήμιση αποτελεσματική πρέπει πρώτα να έχει οριστεί ο στόχος, δηλαδή αν ο στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων ή της αναγνωρισιμότητας του brand. Μία επιτυχημένη ραδιοφωνική διαφήμιση θα πρέπει να έχει ένα σαφές, δημιουργικό και ξεχωριστό μήνυμα που θα κερδίσει την προσοχή του κοινού και τέλος χρειάζεται να περιλαμβάνει ένα call to action που θα ενθαρρύνει το κοινό να αλληλεπιδράσει με το brand.

Ηλίας Λυμπέρης, Brand and Media Manager, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων

Ως brand, επενδύω στο ραδιόφωνο γιατί… είναι ένα εξαιρετικό μέσο το οποίο συντελεί στο να περάσει το μήνυμα στον ακροατή πολύ γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στο να χτιστούν μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ραδιοφώνου είναι… η αποτελεσματική και γρήγορη στόχευση και προσέγγιση του ακροατή / καταναλωτή.Για μένα, ραδιόφωνο σημαίνει… πρόσβαση σε ποικίλα και διαφορετικά ακούσματα μουσικής, αλλά και μια ζωντανή και ευχάριστη παρέα όταν ασχολούμαι με άλλες δραστηριότητες, για παράδειγμα όταν οδηγώ, όταν δουλεύω, όταν ασκούμαι, όταν βρίσκομαι στο σπίτι.Tips για επιτυχημένη διαφήμιση στο ραδιόφωνο: Σωστή κατανομή του spend σε ζώνες υψηλής ακροαματικότητας και σε σταθμούς με διαφορετική τυπολογία για επίτευξη υψηλότερης κάλυψης, με ταυτόχρονη επένδυση σε χορηγίες ρ/φ εκπομπών οι οποίες προάγουν το engagement με τον ακροατή.

Άννα Γρίβα, Team Media Manager Lidl Ελλάδας & Κύπρου

Ως brand, επενδύω στο ραδιόφωνο γιατί… είναι το μέσο που διαχρονικά μεταφέρει το μήνυμα στηριζόμενο στον λόγο και τη δημιουργικότητα που αυτός φέρει.Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ραδιοφώνου είναι… ο ρομαντισμός. Είναι το μέσο εκείνο που αγαπάς και έτσι κάθε μήνυμα σε αυτό έρχεται με τρόπο οργανικό.Για μένα, ραδιόφωνο σημαίνει… παρέα. Και νομίζω αυτό είναι και που το κάνει Love media και δεν έχει haters μέσου, ούτε καν των μουσικών επιλογών μιας και μπορούν να θεωρηθούν απλά νέες προτάσεις!Tips για επιτυχημένη διαφήμιση στο ραδιόφωνο: Η πρόζα του μηνύματος να είναι οργανική. Όχι ψεύτικες φωνές και «επιδαύρια» παιξίματα. Σαν brands να μιλάμε απλά, με χιούμορ, αμεσότητα και να μην διαφημίζουμε για εμάς αλλά γι’ αυτούς που μας ακούν.

Πάρις Χρανιώτης, Marketing & Communication Leader, Ikea

Keywords
unesco, radio, exclusive, αθηνα, θεσσαλονικη, ebu, mrb, hellas, global, music, live, ads, νέα, δραση, υμηττού, εδοεαπ, market, επιρροή, ισχύ, tips, media, team, lidl, ελλαδα, love, ikea, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, κυπρος, Καλή Χρονιά, hellas power, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, χρανιωτης, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, αβ βασιλοπουλος, αυτοκινητο, βασιλοπουλος, βημα, δωρεαν, εδοεαπ, μουσικη, ραδιοφωνικοι σταθμοι, ραδιοφωνο, σημερινη, τηλεοραση, lidl, mrb, music, radio, αυξηση, αξιζει, απλα, ατζεντα, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, δημοσιο, ευκαιρια, εβδομαδα, ενημερωση, επικοινωνια, επιρροή, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ζωης, ζωνες, ιδια, ιδιο, ηρων, θετικο, διαφημιση, λυμπερης, λογο, μασουτης, μηνες, περιβαλλον, ποτα, προγραμματα, ρυθμιση, ρομαντισμος, σειρα, σημαδια, σκεψεις, σπιτι, συγχρονο, τριτη, υμηττού, ισχύ, φυσικα, φτανει, φωνη, φορα, χιουμορ, χρονος, ψηφιακο, ωρες, ads, αγορες, εφαρμογη, εκδρομες, love, exclusive, γιορτη, global, hellas, χωρα, media, μια φορα, market, team, tips, θεματα, θετικα, unesco
Τυχαία Θέματα