Πάροχοι ενέργειας: CX και personalization «καύσιμο» για τη βιωσιμότητα

Με τον κλάδο της ενέργειας να διέρχεται πολλαπλών σημαντικών αλλαγών, οι πάροχοι ενέργειας καλούνται να προσαρμοστούν και να απαντήσουν στις προκλήσεις, να θέσουν βιώσιμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τον κλάδο, καθώς και να τους επικοινωνήσουν στο καταναλωτικό κοινό. Η καθιέρωση μεταβλητών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ως κίνητρο για τους πελάτες, οι προετοιμασίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής παρόχου, τα μέτρα για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία και η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μόνο κάποιες από τις εξελίξεις που

οδηγούν τον κλάδο, αναφέρει η εταιρεία IT Services και IT Consulting, Adesso.

Ως εγγενείς χαρακτηρίζει τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες στον κλάδο της ενέργειας ο Φώτης Οικονομίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Nrg, με ζητήματα όπως η γεωπολιτική αστάθεια και η έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών του να αποτελούν αντικείμενο διαρκούς ενασχόλησης και προβληματισμού για τη μελλοντική πορεία και πρόσφατες εμπειρίες να καταδεικνύουν πώς οι παράγοντες αυτοί μπορούν να προκαλέσουν κραδασμούς, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο.

Τα τρία Ds που οδηγούν στο μέλλον
Αναφορικά με τους drivers οι οποίοι θα δώσουν ώθηση και θα επηρεάσουν τον κλάδο της ενέργειας τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και διανομής, η πολυεθνική εταιρεία ICL Group, αναφέρεται σε τρεις και, συγκεκριμένα, την από-ανθρακοποίηση, την αποκέντρωση και την ψηφιοποίηση. Σε σχέση με το decarbonization, σημειώνει ότι η αναζήτηση ενεργειακών λύσεων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χωρίς ρύπους έχει καταστεί βασικός παράγοντας στρατηγικής στον κλάδο, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή και αιολική, να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, ενώ η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος. Όσον αφορά στην αποκέντρωση, επισημαίνει ότι θα βασιστεί σε υβριδικά μικροδίκτυα τα οποία θα αντλούν από την ηλιακή, θερμική, υδροηλεκτρική, αιολική, ακόμη και καθαρή ενέργεια υδρογόνου. Αυτή η στροφή σε ένα μείγμα ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, θα οδηγήσουν σε μια ενεργειακή αναγέννηση, η οποία θα ενδυναμώσει τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τους δήμους, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή αποκεντρωμένων, αλλά με παγκόσμιο αντίκτυπο ενεργειακών υποδομών. Επιπρόσθετα, η ενσωμάτωση της ψηφιοποίησης με virtual σταθμούς ενέργειας, «έξυπνα» δίκτυα και εφαρμογές IoT εκτιμάται ότι θα φέρουν την επανάσταση στην παραγωγή, διανομή και χρήση της ενέργειας. Υπογραμμίζεται δε ότι εάν ο κλάδος της ενέργειας δεν καταφέρει να ψηφιοποιηθεί πλήρως, δύσκολα θα καταφέρει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές.

Personalization και επένδυση στη βιωσιμότητα
Στην ελληνική αγορά, οι τάσεις που επικρατούν σχετίζονται αφενός με την εμπειρία πελάτη και αφετέρου με τη βιωσιμότητα, η οποία αποτελεί ζητούμενο και πρωταρχικό στόχο για την πλειονότητα των κλάδων. Αναφορικά με την προσωποποίηση σε επίπεδο customer experience, αποτελεί προτεραιότητα για την Nrg, δεδομένων των διαφορετικών αναγκών και προτιμήσεων των καταναλωτών. «Η δέσμευσή μας για προσωποποιημένες υπηρεσίες είναι εμφανής τόσο μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα ενέργειας, τα οποία είναι επιμελώς σχεδιασμένα, ώστε να ανταποκρίνονται στον οικιακό, τον εμπορικό και το βιομηχανικό πελάτη, όσο και από τις πρωτοπόρες ενεργειακές υπηρεσίες και λύσεις που εφαρμόζουμε, όπως το Nrg Photovoltaic και το Nrg Smart Home», εξηγεί ο Φώτης Οικονομίδης.

Σχετικά δε με τη στροφή σε βιώσιμες πρακτικές, περιγράφει ότι ο πάροχος αναγνωρίζει τον επιτακτικό χαρακτήρα της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η αφοσίωσή του αποδεικνύεται με πράξεις, μέσα από την ενεργή και συστηματική επένδυση της Nrg σε υποδομές ηλεκτροκίνησης, προωθώντας την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. «Οι πρωτοβουλίες μας επικεντρώνονται στο να καταστήσουμε τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων άνετη, αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον. Δίνοντας έμφαση στη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας στις λύσεις ηλεκτροκίνησης, ευθυγραμμίζουμε τη στρατηγική μας με τους στόχους της βιωσιμότητας», τονίζει ο ίδιος.

Περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι οι καταναλωτές
Η αυξημένη συνείδηση των σύγχρονων καταναλωτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ενεργειακών επιλογών τους οδηγεί τους ίδιους και, κατ’ επέκταση, τους παρόχους ενέργειας σε εναλλακτικές και βιώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, δε οι τεχνολογικές εξελίξεις και η αυξημένη ευαισθητοποίηση σε θέματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης, αναδεικνύουν νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες. «Η Nrg, μεταξύ άλλων, εστιάζει στην ανάπτυξη λύσεων για “έξυπνα” σπίτια, με τελικό στόχο την ενεργή διαχείριση και έλεγχο ενεργειακής κατανάλωσης και τελικού κόστους. Διευρύνει τις προσφερόμενες λύσεις για ενεργειακή αυτονομία και αποθήκευση ενέργειας. Αναβαθμίζει διαρκώς τις εμπορικές και τεχνολογικές προτάσεις που διευκολύνουν την άνεση και ποιότητα της καθημερινότητας. Επενδύει συστηματικά στο μέλλον της κινητικότητας και των μεταφορών, που είναι η ηλεκτροκίνηση», περιγράφει ο Φώτης Οικονομίδης.

Νέες συνεργασίες επεκτείνουν τις εταιρικές παροχές
Σε σημαντικές κινήσεις και συνεργασίες προχώρησαν οι πάροχοι ενέργειας, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά τους και ενισχύοντας τη θέση τους στην αγορά. Ενδεικτικά, η Νrg προχώρησε σε συνεργασία με τη Hochtief για την επέκταση του δικτύου ταχυφορτιστών Incharge στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους. Από την πλευρά της, η Elpedison επέλεξε τη Salesforce για την υποστήριξη της εμπορικής της λειτουργίας, καταλήγοντας σε μια συμφωνία αναφορικά με την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία του συστήματος CRM της πρώτης το οποίο υλοποιήθηκε από την Cognity, συνεργάτη της Salesforce. Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της περαιτέρω καθετοποίησής της στη λιανική αγορά ενέργειας, η Mytilineos προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Volterra ΑΕ από την Άβαξ ΑΕ. Όσον αφορά στη Volton, επέκτεινε τη χορηγική συνεργασία της με την ΠΑΕ ΑΕΚ, αποτελώντας τον επίσημο υποστηρικτή της και για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, ενώ προχώρησε και σε στρατηγική συνεργασία με την Affidea, για την προαγωγή της πρόληψης και υγείας των πελατών της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα από τη συνεργασία αυτήν, οι πελάτες που επιλέγουν προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας Volton θα έχουν πρόσβαση σε προνόμια και ειδικές παροχές σε προγράμματα υγείας και πρόληψης στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea, καθώς και στα Δερματολογικά Κέντρα City Med του ομίλου Affidea, πανελλαδικά.

Loyalty programs και προνόμια
Επενδύοντας στη σχέση τους με τους πελάτες και, κατ’ επέκταση, στην πολυπόθητη πιστότητά τους, οι πάροχοι υλοποιούν ή ενισχύουν με περισσότερα προνόμια τα loyalty programs τους, ενώ «ανοίγονται» ακόμη περισσότερο, πέρα από το physical, σε digital περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ ανέθεσε στη Warply τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση του νέου προγράμματος επιβράβευσης ΔΕΗ MyRewards Coupons. Το πρώτο της loyalty πρόγραμμα παρουσίασε και η Ήρων, με όνομα Ήρων Vibes. Μέσω αυτού, οι πελάτες του παρόχου, με την πληρωμή του λογαριασμού τους μέσα από το myHeron app, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν δώρα όπως δωροεπιταγές, ταξίδια, το ρεύμα της χρονιάς κ.ά. Επίσης, η πλατφόρμα Vibes περιλαμβάνει εκπλήξεις, διαγωνισμούς και άλλα δώρα. Επιπρόσθετα, η Ζeniθ παρουσιάζει την digital πλατφόρμα της με όνομα Power Up, με σκοπό να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, παρέχοντας online προσφορές, προϊόντα και υπηρεσίες, διαγωνισμούς για δώρα και εμπειρίες.

High performing στρατηγική προσελκύει το κοινό
Με το performance να συνιστά ξεκάθαρο δείκτη της απόδοσης και της αναπτυξιακής δυναμικής των εταιρειών και των brands, η επένδυση σε μια performance marketing στρατηγική, βρίσκεται πολύ τακτικά στο marketing mix τους, συμβάλλοντας στο awareness και το attention του κοινού. Για παράδειγμα, η Zeniθ, σε συνεργασία με την performance ομάδα της Ogilvy, «έτρεξε» digital στρατηγική για έναν διαγωνισμό της με τον Παναθηναϊκό, με το αφήγημα της ιδέας να πλαισιώνεται από μια ολιστική digital επικοινωνία για πελάτες και μη, με στόχο η Zeniθ να προσφέρει την ευκαιρία σε έναν νικητή να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να δει την ομάδα από κοντά. Κάποιο διάστημα αργότερα πραγματοποίησαν τη στρατηγική και το πλάνο επικοινωνίας για έναν ακόμη διαγωνισμό με δώρο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Fiat 500e. Η στρατηγική επιλογή των καναλιών ενεργοποίησης σε Meta, TikTok, Google και programmatic συνδυάστηκε με δημιουργία original περιεχομένου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε μέσου.

Στο πλευρό ευάλωτων ομάδων
Προτεραιότητα για τους παρόχους ενέργειας ήταν ανέκαθεν η παρουσία και η επαφή τους με την κοινωνία, η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, η Nrg, στο πλαίσιο των πολλών δράσεών της, κατά τη διάρκεια των γιορτών βρέθηκε ξανά στο πλευρό των παιδιών των Παιδικών Χωριών SOS. Με τη συνδρομή της, τα παιδιά του Κέντρου Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Αθήνας των Παιδικών Χωριών SOS παρακολούθησαν την ταινία «Wonka» στα Village Cinemas στο Mall, όπου άνθρωποι της Νrg και ο Άγιος Βασίλης με το ξωτικό του τούς μοίρασαν δώρα και έβγαλαν φωτογραφίες. Επιπλέον, συμμετείχε σε εκδήλωση του οργανισμού AWomanCanBe.org, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Women For Climate για το πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τις γυναίκες του κόσμου, μια σειρά ντοκιμαντέρ η οποία συντελείται μέσα από αποστολές ευαισθητοποίησης. Από την πλευρά της, η Zeniθ υποστήριξε το 4ο SGS Family and Pet Festival, μια εκδήλωση του συλλόγου Save a Greek Stray, η οποία αφορά στην προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων. Η εταιρεία επεφύλασσε εκπλήξεις σε όσους επισκέπτονταν το περίπτερό της, όπως ένα live show με την Ελένη Φουρέιρα, ενώ παρείχε πληροφορίες για το προϊόν ρεύματος «My Pet My Home».

Φώτης Οικονομίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Nrg

«Το ιδανικό marketing mix περιλαμβάνει εκπαίδευση και διαφάνεια»
«Ο βέλτιστος τρόπος προσέγγισης του κοινού ως πάροχος ενέργειας, προϋποθέτει πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης. Τα παραδοσιακά κανάλια marketing παραμένουν σημαντικά, αλλά ο digital τομέας πλέον κατέχει ισχυρή δυναμική. Η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του content marketing και της online διαφήμισης μας βοηθά να επικοινωνήσουμε με ένα ευρύ κοινό. Ωστόσο, το ιδανικό marketing mix δεν είναι μόνο η προώθηση, αλλά περιλαμβάνει την εκπαίδευση και τη διαφάνεια. Η δημιουργία ενημερωτικού περιεχομένου σχετικά με τα νέα έγχρωμα τιμολόγια ρεύματος, την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές και τις εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο καλλιεργεί μια ενήμερη καταναλωτική βάση. Επιπλέον, η συμμετοχή στην κοινότητα και οι συνεργασίες ενισχύουν την προβολή μας. Η συνεργασία με οργανισμούς και η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας όχι μόνο ενισχύουν την αξιοπιστία του brand αλλά δημιουργούν και μια πραγματική σχέση με την κοινωνία».

Επικοινωνία με απλότητα, συναίσθημα και χιούμορ
Ευφυή και χιουμοριστικό τρόπο επέλεξαν για τη διαφημιστική επικοινωνία τους οι πάροχοι ενέργειας, στοχεύοντας τόσο στην προσέλκυση του κοινού, όσο και στην ανάδειξη του offering τους. Κάποιες από τις καμπάνιες, οι οποίες ξεχώρισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι οι ακόλουθες:

Nrg: «Του παιδιού της η δουλειά, είναι δυο φορές δουλειά» της μαμάς «του κυρίου που δουλεύει στην Nrg», την οποία ενσαρκώνει η ηθοποιός Δάφνη Λαμπρόγιαννη, στην καμπάνια την οποία δημιούργησε για την Nrg η Frank & Fame. Η καμπάνια αναπτύχθηκε σε όλα τα Μέσα επικοινωνίας, σε online και offline περιβάλλον. Την παραγωγή των διαφημιστικών ανέλαβε η TopCut Modiano, τη σκηνοθεσία ο Μπάμπης Μακρίδης, ενώ τη μουσική επένδυση και το sound design επιμελήθηκε η Rabbeats.

ΔΕΗ: Για μια ενέργεια πιο αποδοτική, προσβάσιμη, στα μέτρα του καταναλωτή, καθαρή και βιώσιμη, η οποία προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στην καθημερινότητα, μίλησε η επικοινωνία την οποία δημιούργησε η DDB για λογαριασμό της ΔΕΗ με τίτλο «Νιώθω καλά με τη ΔΕΗ». Η καμπάνια κάλυψε τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπο και digital Μέσα με μουσική επένδυση της διασκευής του τραγουδιού «Don’t ask me why» των Eurythmics. Την καμπάνια δημιούργησε η DDB, σε παραγωγή της Boo Productions, με σκηνοθέτη τον Βασίλη Μπουραντά.

Zeniθ: 360º καμπάνια για την digital πλατφόρμα Zeniθ Power Up, από όπου οι λάτρεις της μουσικής διεκδίκησαν προσκλήσεις για τις συναυλίες του Release Athens Festival δημιούργησε η Ogilvy. Η επικοινωνία εκτός από τηλεοπτικό σποτ, περιελάμβανε digital δράσεις και προωθητικές ενέργειες στην πλατεία Νερού. Το τηλεοπτικό σποτ έγινε σε σκηνοθεσία Μπάμπη Μακρίδη, με Group Creative Director τον Χρήστο Κουμάντο και Creative Director τον Δημήτρη Σβαρνιά.

Ήρων: Καμπάνια για την επικοινωνία του Ήρων Vibes, του πρώτου προγράμματος loyalty για τους πελάτες του, την οποία επιμελήθηκε η Admine, παρουσίασε η Ήρων. Έτσι, οι πελάτες, με την πληρωμή του λογαριασμού τους μέσα από το myHeron app, έχουν τη δυνατότητα να παίζουν και να κερδίσουν δωροεπιταγές, ταξίδια, το ρεύμα της χρονιάς, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς κ.ά. Η καμπάνια αναπτύχθηκε σε τηλεόραση, digital και καταστήματα. Την παραγωγή ανέλαβε η Avion Films, σε 3D της Mascista.

Protergia: Χριστουγεννιάτικη καμπάνια δημιούργησε η The Newtons Laboratory για την Protergia, παρουσιάζοντας μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία, αφιερωμένη σε όσους εργάζονται τις ημέρες των εορτών. Η καμπάνια προβλήθηκε σε τηλεόραση και digital. Την παραγωγή ανέλαβε η Picky Productions, σε σκηνοθεσία Ali Ali.

Φυσικό Αέριο: Η Choose δημιούργησε καμπάνια για τη Φυσικό Αέριο για το νέο προϊόν της Ρεύμα Maxi Home Fixed με μήνυμα: «Το ρεύμα του σπιτιού τώρα μπορεί να είναι μπλε, πράσινο, πορτοκαλί ή κίτρινο. Εσύ τι θα διαλέξεις;». Η καμπάνια αναπτύχθηκε σε τηλεόραση και digital Μέσα σε παραγωγή της Job Athens.

Volton: Καμπάνια για τη Volton και, συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας Volton Energy Free, δημιούργησε η VML, το οποίο έχει στόχο να εξασφαλίζει δωρεάν το ρεύμα του πρώτου μήνα, χαμηλή τιμή kWh και έκπτωση συνέπειας 20%. Η καμπάνια προβλήθηκε σε τηλεόραση, digital και ραδιόφωνο σε παραγωγή της Bezier.

Keywords
βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, παε αεκ, village cinemas, εταιρεία, nrg, drivers, group, απε, νέα, smart, home, hochtief, elpedison, crm, ΑΕΚ, city, med, δεη, vibes, power, online, προσφορες, performance, ogilvy, ηλεκτρικος, fiat, google, original, sos, αθηνα, village, mall, org, women, επηρεάζει, sgs, pet, festival, greek, live, συμμετοχή, fame, offline, design, ddb, athens, creative, films, μπλε, job, energy, free, kwh, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, Στην κορυφή του σπιτιού, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, www.google.gr, κοινωνικη συμφωνια, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, βομβα mall, σχεδιο αθηνα, δεη πληρωμη, ξανα, κοινωνια, kwh, sgs, ξωτικο, ελενη, αγιος βασιλης, υιοθετηση, νικητη, πλατεια νερου, αβαξ, αυτοκινητο, δαφνη, δουλεια, δωρα, δωρεαν, ηθοποιος, μουσικη, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, τα νεα, τηλεοραση, φυσικο αεριο, φωτογραφιες, ωθηση, creative, ddb, fiat, med, nrg, ogilvy, smart, village, village cinemas, αγορα, αναγεννηση, απε, αφοσίωση, βελιγραδι, βρισκεται, διαστημα, δυνατοτητα, δικτυα, δωρο, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, εκπαιδευση, ενεργεια, επικοινωνια, επηρεάζει, εποχη, εταιρεία, εφαρμογες, ζωων, υπηρεσιες, ηρων, η στροφη, λειτουργια, μαμας, μειωση, μπλε, ομαδα, ονομα, οχηματων, παιδια, παε αεκ, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, ποιοτητα, υπογραφη, προγραμματα, ρευμα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σπιτια, σχεδιο, ταξιδια, τιμη, τρια, υλοποιηση, φυσικο, φουρειρα, athens, group, city, crm, design, free, δικαιωματα, drivers, εκπομπες, elpedison, εμφαση, energy, αιολικη, fame, films, festival, greek, hochtief, home, ιδανικο, job, υβριδικα, pet, mall, original, offline, org, πηγες, πληροφοριες, power, sos, online, θεματα, υγειας, vibes, women, performance
Τυχαία Θέματα