Κομισιόν: Έγκριση πακέτου 20 εκατ. ευρώ για στήριξη ελληνικών εφημερίδων & περιοδικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το σχέδιο εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων για την Κρίση, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με το καθεστώς, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Σκοπός του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και χαρτιού λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής

κρίσης και των επακόλουθων κυρώσεων και αντικυρώσεων. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση. Ειδικότερα, η ενίσχυση (i) δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ανά εταιρεία και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 (παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα διατεθεί με τον αριθμό SA.104056 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο ανταγωνισμού της Επιτροπής, μόλις επιλυθούν τυχόν ζητήματα εμπιστευτικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Έγκριση,komision, egkrisi