«Κοινό νόμισμα» – Part 2

Ακόμα κι αν διαφωνείς με την άλλη πλευρά, είναι καλύτερα να μιλάς μαζί της έχοντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας παρά να έχεις κόψει γέφυρες», αναφέρει μια βασική αρχή της πολιτικής. Νομίζω έχει λογική και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της συζήτησης για την εύρεση ενός κοινά αποδεκτού «νομίσματος» μέτρησης της επισκεψιμότητας των sites, κάτι που επιτακτικά ζητά η διαφημιστική αγορά εδώ και χρόνια.

Η καθιέρωσή του μεταξύ άλλων, θα ξεχωρίσει «την ήρα από το στάχυ», θα επιβραβεύσει τα sites

που κάνουν επαγγελματική δουλειά, διαθέτουν αξιόπιστο περιεχόμενο και ποιοτικό διαφημιστικό περιβάλλον, οδηγώντας εκτός αγοράς όσα δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο κιτρινισμό και διαπλοκή.

Η πρώτη σχετική συνάντηση στην ημερίδα του ΙΑΒ Hellas στο Civitel Attik, αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αν μάλιστα σκεφθεί κανείς τα λόγια του Δημήτρη Μαύρου, Αντιπροέδρου του φορέα, ο οποίος δήλωσε αρχικά ότι «πρέπει να κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις και να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη», εξειδικεύοντας μάλιστα περαιτέρω τους στόχους, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι αν η αγορά θέλει μια πραγματική μέτρηση ή ένα τυπικό εργαλείο». Αν μη τι άλλο, πρόκειται για δηλώσεις που δείχνουν συνειδητοποίηση και αποφασιστικότητα. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι «it takes two to tango».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των θεσμικών οργάνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του DailyFax, με τον Πέτρο Μπελεσάκο, Μέλος της Επιτροπής Media Specialists της ΕΔΕΕ να αναφέρει ότι είναι σημαντική η επανεκκίνηση της συζήτησης και ότι η μέτρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει νέα metrics (όπως δημογραφικά, κατανάλωση περιεχομένου, κ.λπ.) και περισσότερα sites. Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το κόστος του συγκεκριμένου εργαλείου ενδέχεται να μην είναι ευκαταφρόνητο, καταλήγοντας ότι αυτό που θα μπορούσαν να «αντέξουν» τα agencies θα ήταν η απόδοση του 0,25% της διαφημιστικής δαπάνης. Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, Αντιπρόεδρος της ΕΝΕΔ ανέδειξε τη δυσκολία του πράγματος, αναφερόμενος σε προηγούμενη μέτρηση που είχε παρουσιάσει η Ένωση, η οποία τελικά δεν κατάφερε να γίνει «κοινό νόμισμα».

Τόνισε ότι οι λύσεις που προέκυψαν από την προκήρυξη του 2021 δεν ικανοποιήσαν όλα τα ζητούμενα, καταλήγοντας, ωστόσο, στο ότι ο IAB Hellas θα μπορούσε να προχωρήσει με αυτές χωρίς συμμετοχή της ΕΝΕΔ. Σε ενωτικό πνεύμα κινήθηκε από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του ΣΔΕ, Μαριάνα Κορδοπάτη, η οποία τόνισε την επιτακτική ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας που θα φέρει αυτή τη φορά κάποιο αποτέλεσμα. Όπως είπε, ζητούμενα για τους διαφημιζόμενους, πέρα από την επισκεψιμότητα, είναι το unduplicated reach και το frequency, καθώς «επενδύονται χρήματα στα τυφλά».

Πέρα από την συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών για την εύρεση του πολυπόθητου «κοινού νομίσματος» και της διαχείρισης του – ενδεχομένως- υψηλού κόστους του (ο ΙΑΒ Hellas εκτιμά ότι θα κυμαίνεται από 250.000 έως 600.000 ευρώ), η μεγάλη πρόκληση είναι η απαρέγκλιτη υιοθέτησή του από όλους. Διότι έστω και ένας να αποκλίνει από την κοινή γραμμή, το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο και θα είναι η αποτυχία. Είναι θετική ένδειξη πάντως το γεγονός ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε την προηγούμενη φορά -με τις σχετικές επικαιροποιήσεις βέβαια-, ενώ προαναγγέλθηκε και η δημιουργία ομάδας εργασίας για τα επόμενα βήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα