Εταιρείες ανακύκλωσης: Προσπάθειες που «καρποφορούν» με τη στήριξη της επικοινωνίας

Μετεξεταστέα» φαίνεται πως είναι η ανακύκλωση στην Ελλάδα και κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους του 2025 για τα αστικά απόβλητα και όλα τα απορρίμματα συσκευασίας. Σύμφωνα δε με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το πραγματικό ποσοστό της βρίσκεται μόλις στο 16%.

Ωστόσο, το θέμα της βιωσιμότητας βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των εταιρειών, οι οποίες, μάλιστα, προσπαθούν να ακολουθούν τις τάσεις, για τις οποίες κάνει λόγο η Ιωάννα Γαβριελάτου, Διευθύντρια Μarketing, Sunlight

Group. «Οι πρόσφατες τάσεις στον κλάδο της ανακύκλωσης αποσκοπούν στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών και της ενσωμάτωσης ψηφιακών λύσεων. Οι υπεύθυνοι καταναλωτές εστιάζουν στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, στην αξιοποίηση των αποβλήτων μέσω της διαλογής, καθώς και σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής». Και προσθέτει: «H Sunlight Recycling, 100% θυγατρική της Sunlight Group και μία από τις πιο προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στον κόσμο, η οποία έχει πιστοποιηθεί από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ (EMAS), αποτελεί ορόσημο στη δέσμευση του ομίλου να υποστηρίζει διαχρονικά την κυκλική οικονομία με πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην καθετοποιημένη παραγωγική λειτουργία, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και δίκτυα συλλογής χρησιμοποιημένων μπαταριών ανά τον κόσμο».

Καλύτεροι «βαθμοί» για την ανακύκλωση συσκευών
Η ανακύκλωση συσκευών στην Ελλάδα φαίνεται να παίρνει καλύτερους «βαθμούς». Σύμφωνα με έρευνα της Truberries, 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν ανακυκλώσει όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούν πια, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι (39%) έχουν δώσει ένα μέρος αυτών. Ακόμα, περίπου 76% του κοινού έχει ανακυκλώσει τις συσκευές του, τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ το 7% δεν έχει κάνει ποτέ ανακύκλωση. «Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2021), η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της Ε.Ε, αναφορικά με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, γεγονός ενθαρρυντικό για τη μέχρι στιγμής προσπάθειά μας. Στόχος μας, η περαιτέρω αύξηση της συλλογής των αποβλήτων, μέσω ανάπτυξης των σημείων συλλογής και των συνεργασιών μας με τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ, Δήμους, Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, ώστε να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη και εφικτή για όλους», αναφέρει η Χριστιάνα Μπόχαλη, Υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας, Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.

Η περιβαλλοντική συνείδηση αρχίζει να ωριμάζει
Παρά τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης που σημειώνει η Ελλάδα, σταδιακά, φαίνεται να ωριμάζει η περιβαλλοντική συνείδηση, με το 82% των πολιτών στην Ελλάδα να έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, κάποια ενέργεια ανακύκλωσης, όπως επιβεβαιώνει η Τruberries. Την κινητοποίηση των ανθρώπων προς τη βιωσιμότητα εντοπίζει και η Λυδία Αλαϊάδη, Υπεύθυνη Digital Marketing, ΑΦΗΣ: «Στην ΑΦΗΣ, δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα για τοποθετήσεις καινούργιων κάδων και συλλογές μπαταριών από φορείς και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, βλέπουμε, από πρώτο χέρι, την κινητοποίηση ανθρώπων προς τη βιωσιμότητα καθώς και τον θετικό αντίκτυπο που έχει η χρήση της τεχνολογίας στην επικοινωνία μας μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα, η βιωσιμότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις σήμερα και κάθε επιχείρηση επιδιώκει να την κάνει μέρος του brand της – είτε για να ακολουθήσει τις τάσεις ή αντιλαμβανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στο περιβάλλον. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η τεχνολογία, καθώς στην ΑΦΗΣ παρατηρήσαμε μεγάλη αύξηση σε συλλογές και νέα σημεία μετά από τις καμπάνιες μας σε social media, όπως το Instagram και το TikTok».

Αναγκαίος ο ρόλος της επικοινωνίας
Στον τομέα της ανακύκλωσης, η επικοινωνία αποτελεί τον συνδετικό «κρίκο» μεταξύ δράσεων και αποτελεσμάτων και είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ενημέρωση και στην κινητοποίηση των καταναλωτών, όπως εξηγεί η Λ. Αλαϊάδη. «Μέσω της επικοινωνίας, οι καταναλωτές μπορούν να γνωρίσουν το brand μιας εταιρείας, να μάθουν για το έργο της, και να συμβάλλουν ενεργά σε αυτό. Στην ΑΦΗΣ, δίνοντας βάση στην επικοινωνία -κυρίως μέσω digital marketing- και στρέφοντας την προσοχή μας στις νεότερες γενιές, καταφέραμε να ενημερώσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού γρήγορα, αποτελεσματικά, και με ξεχωριστό τρόπο», προσθέτει.
Από την πλευρά της, η Χ. Μπόχαλη κρίνει απολύτως αναγκαίο τον ρόλο της επικοινωνίας στην προώθηση της ανακύκλωσης συσκευών: «Βάσει ερευνών που διεξάγουμε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα στο μυαλό του ποια είναι τα σημεία σωστής ανακύκλωσης για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να θεωρεί ότι την απόρριψη στους μπλε κάδους (ανακύκλωση συσκευασιών) ή στους κάδους για τα κοινά σκουπίδια, αλλά και την εναπόθεση στην άκρη του δρόμου για περισυλλογή από τους γυρολόγους, ως σωστό τρόπο ανακύκλωσης των παλαιών συσκευών. Με αφορμή αυτό το εύρημα, ενισχύουμε διαρκώς τις ενέργειες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης με ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας, αξιοποιώντας όλα τα κανάλια επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, cinema, Digital Μέσα και OOH). Με ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης/ενημέρωσης, απευθυνόμαστε σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων (πάνω από 30.000 μαθητές και καθηγητές τον χρόνο) ενημερώνοντας τους μελλοντικούς πολίτες και καλλιεργώντας κουλτούρα ανακύκλωσης συσκευών».

Στήριξη και «πράσινες» συνεργασίες
Αντιλαμβανόμενα τη σημασία της βιωσιμότητας, τα brands την ενσωματώνουν στα μηνύματά τους και υλοποιούν πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων. Παράλληλα, προχωρούν σε βιώσιμες πρακτικές, όπως η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών, η υπεύθυνη κατανάλωση και η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, εξηγεί η Ι. Γαβριελάτου. Σύμφωνα με την ίδια, οι συνεργασίες με εταιρείες ανακύκλωσης επιτρέπουν στις εταιρείες και τα brands να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αυξάνοντας την απόδοση της ανακύκλωσης των προϊόντων τους και ενισχύοντας τη φήμη και την εικόνα τους.

Αντίστοιχα, και η Χ. Μπόχαλη εντοπίζει έντονη κινητοποίηση των εταιρειών γύρω από την έννοια της ανακύκλωσης, οργανώνοντας δράσεις ευαισθητοποίησης, στο πλαίσιο της πολιτικής εταιρικής τους βιωσιμότητας. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η κοινή προσπάθεια μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα περιθώρια έχουν μικρύνει και τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανή. Εμείς, ως φορέας ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συνεργαζόμαστε με τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό και super market, παρέχοντας μέσα συλλογής (κάδους) όπου οι πολίτες μπορούν να απορρίπτουν τις παλαιές τους συσκευές». Όπως σημειώνει η ίδια, με ενέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολλές από αυτές τις εταιρείες υπενθυμίζουν στους καταναλωτές την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα της ανακύκλωσης των παλιών συσκευών και λαμπτήρων, είτε μέσα στα καταστήματά τους είτε με την παραλαβή της παλαιάς συσκευής, κατά την αγορά μιας νέας. «Οι καταναλωτές/πολίτες δείχνουν να εκτιμούν πολύ αυτήν την προσπάθεια και τη συνέργεια των εταιρειών με τους φορείς ανακύκλωσης, για ένα καλύτερο περιβάλλον, επιβραβεύοντάς τες με την επιλογή και την εμπιστοσύνη τους», συμπληρώνει.

Στη στήριξη περιβαλλοντικών δράσεων των brands αναφέρθηκε και η Λ. Αλαϊάδη: «Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και με σκοπό να συμβάλλουν στην επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων, πολλά brands στηρίζουν περιβαλλοντικές δράσεις ή ξεκινούν δικές τους. Συνήθως, τέτοιες δράσεις και συνεργασίες βρίσκονται στο επίκεντρο των προωθητικών ενεργειών κάθε brand και, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες στις ιστοσελίδες ή τα social media τους που να αναφέρονται στις συνεισφορές τους». «Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κάποια brands κάνουν greenwashing και χρησιμοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις για να κερδίσουν το κοινό, χωρίς κάποια σημαντική συνεισφορά στο έργο τους», τονίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Recycom προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη NeoTextile, μέλος της Polygreen, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, το οποίο θα καλύπτει τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, η Εθνική Ασφαλιστική είναι ο νέος συνεργάτης του προγράμματος «Just Go Zero» της Polygreen και μέσω της εθελοντικής δράσης «Ώρα προσφοράς για ό,τι δεν φοράς», εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας συλλέγουν ρούχα και παπούτσια προκειμένου να τους «χαρίσουν» μία δεύτερη «ζωή». Στις συνεργασίες της Polygreen προστίθεται και αυτή με την Tadweer, κρατική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων του Άμπου Ντάμπι, αλλά και αυτή με την Johnson & Johnson MedTech, μετατρέποντας τα γραφεία της στην Αττική σε zero waste offices. Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ δε, συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων, αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ημερίδων για την εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενώ διοργανώνονται και εκδηλώσεις με στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ιωάννα Γαβριελάτου, Διευθύντρια Μarketing, Sunlight Group

Δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της επικοινωνίας
«Η επικοινωνία έχει τη δύναμη να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει σχετικά με την υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων και τις ορθές πρακτικές διαλογής και, φυσικά, να ωθήσει τους πολίτες να αναλάβουν δράση, ενσωματώνοντας την ανακύκλωση στις καθημερινές τους συνήθειες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εκστρατείες ανακύκλωσης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μερικά από τα οχήματα που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτόν, προσεγγίζοντας διαφορετικά κοινά μέσω στοχευμένων πρακτικών. Στόχος της επικοινωνίας είναι η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και μιας κοινωνικά υπεύθυνης συμπεριφοράς για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποβλήτων».

Λυδία Αλαϊάδη, Υπεύθυνη Digital Marketing, ΑΦΗΣ

Στις top τάσεις η βιωσιμότητα
«Στην ΑΦΗΣ, δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα για τοποθετήσεις καινούργιων κάδων και συλλογές μπαταριών από φορείς και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, βλέπουμε από πρώτο χέρι την κινητοποίηση ανθρώπων προς τη βιωσιμότητα καθώς και τον θετικό αντίκτυπο που έχει η χρήση της τεχνολογίας στην επικοινωνία μας μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα, η βιωσιμότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις σήμερα και κάθε επιχείρηση επιδιώκει να την κάνει μέρος του brand της – είτε για να ακολουθήσει τις τάσεις ή αντιλαμβανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στο περιβάλλον. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η τεχνολογία καθώς στην ΑΦΗΣ παρατηρήσαμε μεγάλη αύξηση σε συλλογές και νέα σημεία μετά τις καμπάνιες μας σε social media όπως το Instagram και το TikTok».

Χριστιάνα Μπόχαλη, Υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας, Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ

«Στόχος μας να διαμορφώσουμε κουλτούρα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών»
«Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση του κόσμου για ανακύκλωση συσκευών είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στις ποσότητες αποβλήτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, με τους καταναλωτές να δείχνουν ενδιαφέρον για τον σωστό τρόπο απόρριψης των ηλεκτρικών τους συσκευών, καθώς και για τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Σίγουρα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, ούτως ώστε να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες της χώρας μας και κατ’ επέκταση να διαμορφώσουμε κουλτούρα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή σε λάθος σημείο ή στην άκρη του δρόμου, χωρίς τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση».

Καμπάνιες που χαρίζουν… μια δεύτερη ζωή
Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ: Το καλοκαίρι, κυκλοφόρησε καμπάνια της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, σε δημιουργικό της Wunderman Thompson. Με κεντρικό μήνυμα «Ό,τι χάλασε μπορεί να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο!», η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ επιδιώκει να εκπαιδεύσει το κοινό, δείχνοντας τη δύναμη που κρύβει κάθε παλιά χαλασμένη συσκευή. Η καμπάνια περιλαμβάνει 360ο επικοινωνία με μηνύματα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, ψηφιακά Μέσα και outdoor. Την παραγωγή της ταινίας και των ραδιοφωνικών σποτ, επιμελήθηκε η Movielab, σε σκηνοθεσία Στάθη Μουρδουκούτα.

ΑΦΗΣ: Τον Σεπτέμβριο, βγήκε on air καμπάνια της ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών), με την «υπογραφή» της Admine. Στην καμπάνια συμμετέχει ο διεθνής καλαθοσφαιριστής, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος αποκαλύπτει πως το μυστικό για ένα εύστοχο σουτ βρίσκεται στη σωστή γωνία, βάζοντας «καλάθι» στην ανακύκλωση μπαταριών. Η καμπάνια έχει σχεδιαστεί για προβολή σε TV, social media και sites. Την παραγωγή ανέλαβε, επίσης, η Admine, με σκηνοθέτη τον Νικόλαο Δημητρόπουλο.

ΕΔΣΝΑ – Περιφέρεια Αττικής: Awareness καμπάνια 3D animation για το ποια απορρίμματα μπαίνουν στους καφέ κάδους, πώς ανακυκλώνουμε σωστά και πώς να τα διαχωρίζουμε ώστε να τους «δώσουμε τη δεύτερη ζωή που τους αξίζει», δημιούργησε η The Newtons Laboratory για λογαριασμό του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και της Περιφέρειας Αττικής. Η καμπάνια αποτελείται από 3 σποτ και προβάλλεται σε digital Μέσα. Tη δημιουργία των 3D animation ανέλαβε η Abnormal, ενώ το Sound&Music επιμελήθηκε η Bounce.

Πράσινο Λάδι: Νέα πολυθεµατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την εταιρεία Πράσινο Λάδι, σχεδίασε η Out to Lunch, µε στόχο την ενημέρωση για τις συνέπειες της απόρριψης του οικιακού τηγανέλαιου στο περιβάλλον και την ενίσχυση της συνήθειας της ανακύκλωσής του για την παραγωγή «πράσινου» καυσίµου. Η καμπάνια περιλαμβάνει σειρά καταχωρίσεων, social media και digital επικοινωνία.

Keywords
super market, περιφέρεια αττικής, ελλαδα, sunlight, group, recycling, θυγατρική, emas, eurostat, βιωσιμότητα, αφησ, νέα, media, instagram, μπλε, cinema, συμμετοχή, super, market, προσφορες, εταιρεία, Johnson, δραση, top, ηλεκτρονική, καλοκαιρι, outdoor, air, sites, animation, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, νεος παπας, ηλεκτρολογικο υλικο, instagram, περιφέρεια αττικής, ηλεκτρονική, το θεμα, ανακυκλωση, αφησ, γωνια, εθνικη, εθνικη ασφαλιστικη, θεμα, λυδια, οικονομια, οροσημο, πλαισιο, ραδιοφωνο, ρουχα, τηλεοραση, cinema, αγορα, αυξηση, αμπου νταμπι, ατζεντα, αττικη, αφορμη, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γραφεια, δυναμη, δυνατοτητα, δωσει, δικτυα, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εκστρατεια, ενεργεια, ενεργα, ενημερωση, εννοια, επικοινωνια, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, τεχνολογια, ζωη, ιδια, θετικο, θυγατρική, εικονα, ιωαννα, λαδι, λαθος, λειτουργια, λογο, μηνυματα, μυστικο, μειωση, μπλε, μυαλο, οχηματα, παπουτσια, περιβαλλον, προγραμματα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σημαδια, σκηνοθεσια, σουπερ, φυσικα, φημη, χερι, air, group, animation, super, recycling, eurostat, ιδιαιτερα, media, market, outdoor, sites, sunlight, σωστο, top, θεματα, υλικο, super market
Τυχαία Θέματα