Μπίρα: Από καμπάνιες και επενδύσεις «ξεχειλίζει το ποτήρι» της επιτυχίας

Δροσερή, ανάλαφρη, πικάντικη ή φρουτώδης, η μπίρα αυτή την περίοδο έχει την τιμητική της, καθώς αποτελεί την ιδανική επιλογή που μας συντροφεύει στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα παγκόσμιων ερευνών, τονίζοντας πως οι πωλήσεις μπίρας αναμένεται να φθάσουν στα προ-covid επίπεδα, μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της Gitnux, η αγορά μπίρας στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σε έσοδα τα 24,55 δισ. δολάρια, το 2023, ενώ προβλέπεται

ετήσια αύξηση κατά 7,81% έως το 2027, με το 68% των δαπανών και το 45% της κατανάλωσης να είναι out-of-home.
Για ανάπτυξη στην κατηγορία της μπίρας, κάνει λόγο και ο Βασίλης Φιλίππου, Insights & Innovation Manager, Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ. «Το 2022, σημειώθηκε ανάπτυξη της κατηγορίας κατά 10%, λόγω της επανάκαμψης της εστίασης μετά από δύο χρόνια, τόσο από την εγχώρια κατανάλωση όσο και από τη σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού».

Ένα από τα σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν ιδιαίτερα την αγορά, το 2023, ήταν η μεταφορά της παραγωγής της μπίρας Carlsberg στην Ελλάδα, από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, τον Ιανουάριο, για το οποίο μας μίλησε ο Βασίλης Φιλίππου, σχολιάζοντας και άλλες ενέργειες της εταιρείας. «Φέραμε στην Ελλάδα, στο εργοστάσιό μας στη Σίνδο, την παραγωγή της Carlsberg, λανσάροντας και τη συσκευασία κουτιού 330 ml. Επίσης, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν την αγαπημένη τους Φιξ Ελλάς σε νέα συσκευασία, που αντανακλά την ιστορία και την αυθεντικότητα της μάρκας. Αλλά και στο κομμάτι της επικοινωνίας, δημιουργήθηκαν νέες καμπάνιες για όλες τις μεγάλες μάρκες μας, οι οποίες βρίσκονται ήδη στον “αέρα”, με παράδειγμα προς αναφορά, αυτήν της μπίρας Mythos που πάει ένα βήμα παρακάτω τον τρόπο επικοινωνίας συνολικά στην κατηγορία». Όσον αφορά στην μπίρα Carlsberg, σύντομα, θα «τρέξει» online καμπάνια αλλά και μία πολύ δυνατή outdoor, σε creative της Cambo.

Απόλαυση για όλους χωρίς ενοχές
Το 2023, φαίνεται πως είναι η χρονιά της non-alcoholic μπίρας, σύμφωνα με άρθρο του Brew&Hub. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η μη αλκοολούχα μπίρα, φέτος, είχε βαθιά επίδραση στην αγορά της craft μπίρας, ανοίγοντας τον «δρόμο» στην αύξηση κι ενθάρρυνση της παραγωγής non-alcoholic μπίρας υψηλότερης ποιότητας. Σε αυτήν την τάση στηρίχθηκε και η Guinness, η οποία γιόρτασε, φέτος, «νηφάλια» την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Συγκεκριμένα, η AMV BBDO δημιούργησε καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Make it a St Patrick’s Day to remember», στην οποία τονίζεται η χαρά της κατανάλωσης non-alcoholic μπίρας Guinness 0.0, υπό το άκουσμα του τραγουδιού «Holding Out for a Hero» της Bonnie Tyler.

Την παραπάνω τάση επισημαίνει και ο Β. Φιλίππου. «H κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ αναπτύχθηκε στο σύνολο των καναλιών, αποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί ένα πρόσκαιρο trend, αλλά μια κατηγορία που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών, με μεγάλα ακόμη περιθώρια ανάπτυξης. Από την άλλη, τα σούπερ μάρκετ και η μικρή λιανική σημείωσαν αθροιστικά μικρή πτώση, καθώς μέρος της κατανάλωσης επέστρεψε στην εστίαση σε συνδυασμό και με συνολική αύξηση τιμών στο καλάθι του νοικοκυριού. Τις ίδιες τάσεις βλέπουμε να συνεχίζονται και το 2023, με μικρότερη βέβαια ένταση».

Συνεπώς, οι μπίρες χωρίς αλκοόλ φαίνεται πως αποτελούν ένα νέο «πεδίο μάχης» για τις ζυθοποιίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ εμπλούτισε ακόμη περισσότερο την γκάμα της, με την προσθήκη νέων προϊόντων. «Σταθερά προσανατολισμένοι στην καινοτομία, στην κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ, λανσάραμε τη νέα μας πρόταση, Φιξ Άνευ Λεμόνι. Στην κατηγορία του μηλίτη λανσάραμε κάτω από το εξαιρετικά επιτυχημένο brand Somersby το πρώτο προϊόν της κατηγορίας χωρίς αλκοόλ, με υπέροχη γεύση φράουλα», προσθέτει ο ίδιος.

Premiumization και στην μπύρα
Αύξηση στις πωλήσεις της premium μπίρας (+4%) σημειώθηκε το 2022, στις ΗΠΑ, σύμφωνα την IWSR Drinks Market Analysis. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Brandy Rand, Chief Strategy της εταιρείας, το κοινό φαίνεται πως επιλέγει την κατανάλωση premium μπίρας στο σπίτι, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης του όγκου πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτό το trend υπογραμμίζει και ο Β. Φιλίππου, αναφέροντας: «H άνοδος της εστίασης επηρέασε θετικά τις πιο premium μπίρες, καθώς είναι το “προνομιακό” τους κανάλι».

Απευθυνόμενη σε ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα καταναλωτικών προτιμήσεων, η Coca-Cola Τρία Έψιλον διεύρυνε το 24/7 χαρτοφυλάκιό της με τα προϊόντα της Three Cents και της ζυθοποιίας AB InBev. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε σε μία αποκλειστική, μακροπρόθεσμη συμφωνία με την AB InBev. Η συνεργασία -που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023- περιλαμβάνει πωλήσεις, διανομή, trade marketing και ενεργοποίηση της αγοράς. Παράλληλα, η εταιρεία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των ανθρακούχων προϊόντων για ενήλικες με τα προϊόντα της Three Cents, την ελληνική μάρκα αρτιζανάλ αναψυκτικών και μίξερ.

Ακολουθώντας τις νέες τάσεις, και η ProdDrinks εμπλουτίζει το portfolio ποτών που διαθέτει στην ελληνική αγορά, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό την Birra Viola. Πρόκειται για μια premium μπίρα, που εκφράζει τη χώρα προέλευσής της, την Ιταλία. Στις ετικέτες της περιλαμβάνονται οι Bionda Lager 75cl | Alcohol: 5,6% Vol, Bianca Blanche 75cl | Alcohol: 4,8% Vol και Rossa Red Ale 75cl | Alcohol: 6,6% Vol. Διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία και retailers σε όλη την Ελλάδα.

Επιτακτική η ανάγκη για ασφάλεια
Έχοντας βιώσει συνταρακτικές αλλαγές στην καθημερινότητά του, ο σημερινός καταναλωτής αναζητά ασφάλεια, επιλέγοντας brands που εμπνέουν εμπιστοσύνη. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει πολλές αλλαγές στις ζωές μας: η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας από τη χρήση των μέσων μαζικής δικτύωσης έως την τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή που “δίνει” ζεστούς Δεκέμβρηδες και παγωμένους Απρίληδες, η οικονομική κρίση που συνοδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από πολιτικές αλλαγές, η υγειονομική κρίση με σκληρούς περιορισμούς και επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Προφανώς και δεν βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο τις αλλαγές και η αντίδραση δεν είναι από όλους ίδια. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει την ανάγκη για ασφάλεια και επιλέγει μάρκες που μπορεί να τις εμπιστευτεί. Για αυτό και για τις μάρκες δεν αρκεί να έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά σε προσιτές τιμές, αλλά να τα συνδυάζουν με αυθεντικότητα, συνέπεια, αξίες και έναν σκοπό που να τον υπηρετούν καθημερινά, όπως αντίστοιχα και οι εταιρείες οφείλουν να επιστρέφουν στην κοινωνία μέσα από τις δράσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατηγορία της μπίρας. Οι μάρκες που δείχνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, αναλαμβάνοντας κοινωνική δράση, είναι αυτές που ξεχωρίζουν και ανταμείβονται από τους καταναλωτές», τονίζει ο Β. Φιλίππου.

«Αέρας» ανανέωσης σε εικόνα και website
«Αέρας» ανανέωσης διαπερνά τα brands της κατηγορίας, κυρίως, σε επίπεδο εικόνας, ώστε να μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αξίες, την κουλτούρα και, γενικότερα, το ύφος τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η μπίρα Voreia προχώρησε στην ανανέωση του logo της, το οποίο επιμελήθηκε η Bob Studio. Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη νέα εικόνα της, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Touchpoint Strategies στις 6 Απριλίου, στην μπιραρία Barley Cargo στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τις διακρίσεις που απέσπασε το brand, στον φετινό διεθνή διαγωνισμό Concours International de Lyon. Σημειώνεται πως αποκλειστικός διανομέας της Voreia στην Ελλάδα είναι η Beverage World.

Νέα διαδικτυακή εικόνα και για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία παρουσίασε τον Δεκέμβριο, το νέο της site, με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και καινοτόμο σχεδιασμό, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να ανακαλύψει, εύκολα και γρήγορα, όλα τα μυστικά της καλής μπίρας. Επιπλέον, η νέα online εικόνα της εταιρείας αποτυπώνει απόλυτα την εταιρική της ταυτότητα. Το ανανεωμένο website, «ντυμένο» στα χρώματα της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης είναι φιλικό για όλους τους χρήστες, ενώ είναι fully responsive και προσβάσιμο από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και όλες τις συσκευές. Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να μάθουν για τα προϊόντα της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης αλλά και την ιστορία, τις αξίες και τη φιλοσοφία της εταιρείας.

«Στροφή» σε βιώσιμες επιλογές
Η «στροφή» των brands σε πιο βιώσιμες επιλογές, παρατηρείται και στην παραγωγή μπίρας. Στο πλαίσιο της ESG στρατηγικής της, με βασικό μήνυμα «Together Towards Zero and Beyond» και με στόχο την εκμηδένιση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ολοκληρώνει την υποδομή για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, για την κάλυψη ενεργειακών της αναγκών στο εργοστάσιο της Σίνδου, σε συνεργασία με τη σουηδική εταιρεία Absolicon.

Μέσω της εγκατάστασης ενός συστήματος ηλιακών συλλεκτών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, το πρόγραμμα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια, τροφοδοτώντας με θερμική ενέργεια το ζυθοποιείο για την κάλυψη αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας. Το σύστημα ηλιακών συλλεκτών, με συνολική έκταση 1.900 τ.μ., θα καλύπτει το 2,2% των ετήσιων αναγκών σε θερμική ενέργεια της παραγωγικής μονάδας της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, το καλοκαίρι, το ποσοστό θα ανέρχεται στο 5%. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια καινοτόμα πρακτική και για τον κλάδο της ζυθοποιίας, με στόχο τη σταδιακή απαλλαγή από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα.

Ευεξία και περιβαλλοντική συνείδηση
Εκτός από τη βιωσιμότητα, τα brands της κατηγορίας εστίασαν στην ευεξία των καταναλωτών και στη δημιουργία πιο «πράσινων» χώρων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Φιξ Άνευ, συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες digital τάσεις, διοργανώνει wellness training sessions, σε συνεργασία με την πλατφόρμα TheCoach.gr, στο πάρκο Φιξ. Συγκεκριμένα, στις 27/4 πραγματοποιήθηκε wellness training event, στο οποίο οι εξειδικευμένοι coaches του TheCoach.gr υποδέχτηκαν το κοινό και όλοι μαζί συμμετείχαν σε pilates, yoga, fitness και dancer size sessions, ενώ στο τέλος, τους «συντρόφευσε» η μπίρα Φιξ Άνευ. Επιπλέον, η Φιξ Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί για πιο «πράσινες» γειτονιές, φέτος, εστίασε στους Αμπελοκήπους, υποστηρίζονταςτην ανάπλαση της πλατείας «Σοφία Βέμπο». Η ανάπλαση εστίασε στον εμπλουτισμό και την ανάταξη του φυτικού της κεφαλαίου, με σεβασμό στην υπάρχουσα βλάστηση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου πάρκου σε μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας. Έτσι, η πλατεία απέκτησε περισσότερο φυσικό «χρώμα», καθώς φυτεύτηκαν πάνω από 1.120 νέα φυτά.

Βασίλης Φιλίππου, Insights & Innovation Manager, Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ

Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον
«Παρακολουθώντας τις τάσεις και με γνώμονα την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια και ευκαιρίες για ανάπτυξη στις κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε. Για αυτό και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις επενδύσεις ως προς τις παραγωγικές μας μονάδες, στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου μας, στις νέες τεχνολογίες, στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας και στην εξωστρέφεια, ως ένας οργανισμός που ατενίζει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον».

Δροσερές καμπάνιες που «ξεδιψούν» την αγορά
Φιξ Ελλάς: Νέα καμπάνια για λογαριασμό της Φιξ, υλοποίησε η BBDO Athens. Με τους στίχους του Νίκου Πορτοκάλογλου, «από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα, γιατί ανήκω εδώ», η Φιξ Ελλάς παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων που κυνηγούν τους στόχους τους ή αγωνίζονται για το πάθος τους χωρίς να ξέρουν απαραίτητα πού θα τους βγάλει, αλλά ακολουθώντας το όραμά τους. Ιστορίες που μας παρασύρουν με κάτι ακαταμάχητο: Τη μεταδοτική τους αισιοδοξία. Την παραγωγή της ταινίας επιμελήθηκε η Picky Productions, σε σκηνοθεσία Ευθύμη Σανίδη. Η νέα καμπάνια, που παρουσιάζει και τις ανανεωμένες συσκευασίες Φιξ Ελλάς, θα αναπτυχθεί και στον digital κόσμο με νέα edits, banners και social assets.

Φιξ Άνευ: Αφιερωμένη σε αυτούς που περίμεναν άνευ λόγου να τελειώσει η δουλειά, η διατροφή, η γυμναστική κ.ά., για να πιούν μία μπίρα, είναι η νέα καμπάνια που δημιούργησε η BBDO Athens για το beer brand Φιξ Άνευ, με tagline «Απόλαυση άνευ προηγουμένου». Η καμπάνια προβάλλεται σε ΤV και digital, ενώ την παραγωγή της ανέλαβε η Stefi Productions, σε σκηνοθεσία Μπάμπη Μακρίδη.

Kaiser: Η Kaiser βρίσκεται στον «αέρα» με νέα διαφημιστική καμπάνια, καταλήγοντας στο ερώτημα «Μπίρα ή Kaiser;», την οποία «υπογράφει» η BBDO Athens. Πρωταγωνιστής, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Βασίλης Μπισμπίκης, για τον οποίο πλέον η Kaiser αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινής του απόλαυσης, όπως παρουσιάζεται στο σποτ. Η νέα καμπάνια συνδυάζει έναν χιουμοριστικό και witty χαρακτήρα, ενώ το χιούμορ είναι το στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις προηγούμενες καμπάνιες του brand. Την παραγωγή της ανέλαβε η Filmiki Productions, σε σκηνοθεσία Θάνου Μήτσιου.

Mythos: Την πρώτη, καθολικά προσβάσιμη καμπάνια της Mythos, δημιούργησε η BBDO, Athens, με τίτλο «Παντού υπάρχει ένα είμαι δίπλα σου!», με πρωταγωνιστές τους Κατερίνα Βρανά, Cool Crips, Electric Mama, Αλεξία Κούβελα, WLG Female Stars, Same84 και Νεκτάριο Παπαζαχαριά, (Athens Happy House). Για τη δημιουργία της καμπάνιας, ο Mythos συνεργάστηκε με τον ΣΚΕΠ και την Black Light, προκειμένου να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και τα εργαλεία που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν, ώστε να διασφαλιστεί ο συμπεριληπτικός χαρακτήρας της. Tην παραγωγή της καμπάνιας ανέλαβε η Picky Productions, σε σκηνοθεσία Angel Saft.

Μάμος: Έμπνευση από την πραγματική ιστορία του Πέτρου Μάμου, καθώς και τις φωνές των Τζένης Καρέζη, Θόδωρου Αγγελόπουλου και Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αντλεί η νέα δεύτερη καμπάνια της Soho Square για την μπίρα Μάμος. «Πολλές οι φωνές και ασίγαστες που αντηχούν μες στο κεφάλι όλων μας, λίγο πριν τολμήσουμε το πρώτο βήμα. Άλλες θα λένε “όρμησε” κι άλλες θα λένε “όχι”», σύμφωνα με την επικοινωνία, η οποία καλεί το κοινό να αναρωτηθεί ποια από αυτές τις αντικρουόμενες φωνές πρέπει να ακούσει. Η ταινία δημιουργήθηκε με μεικτή τεχνική γυρίσματος και animation. Την παραγωγή ανέλαβε η Foss Productions, τη σκηνοθεσία ο Fernando Livschitz, τον σχεδιασμό και το animation οι Tigrelab και το post production η Faust, ενώ τη μουσική έγραψε ο Λευτέρης Σαμψών.

Keywords
επενδυσεις, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ηπα, innovation, ελλαδα, φιξ, νέα, mythos, online, outdoor, creative, craft, guinness, bbdo, hero, tyler, drinks, market, εταιρεία, ισχύ, red, δραση, logo, bob, studio, αθηνα, lyon, world, site, θεσσαλονικη, καλοκαιρι, βιωσιμότητα, pilates, yoga, fitness, size, γνώμονα, athens, stars, happy, house, black, light, angel, αγγελοπουλος, soho, square, animation, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, lyon, κοινωνια, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, βημα, διατροφη, δουλεια, εργαλεια, εψιλον, ηθοποιος, ηπα, ιταλια, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, φυτα, χρωματα, creative, square, αγορα, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, αλεξια, αλκοολ, ανοδος, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γευση, γνώμονα, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εμπνευση, ενεργεια, ενθαρρυνση, εξωστρεφεια, επικοινωνια, επρεπε, εστιαση, εταιρεία, ετικετες, ευεξια, ζυθοποιια, ιδια, ιδιο, ηλιακη ενεργεια, υφος, εικονα, λεμονι, λογο, μιξερ, μυστικα, νοημοσυνη, ολυμπιακη, ορυκτα, οραμα, ορυκτα καυσιμα, παθος, πεισμα, πλατφορμες, πρωταγωνιστες, πωλησεις, σαμψων, συγκεκριμενα, συντομα, σουπερ μαρκετ, σκηνοθεσια, σπιτι, σουπερ, ταυτοτητα, ταση, τρια, τρελα, υλοποιηση, ισχύ, φυσικο, φιξ, χιουμορ, χαρα, athens, animation, angel, ασφαλεια, bbdo, black, bob, craft, drinks, fitness, mythos, guinness, happy, home, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, innovation, yoga, κομματι, light, logo, μελετη, market, stars, outdoor, red, studio, site, size, soho, online, tyler, θανου, θετικα, υπεροχη, world
Τυχαία Θέματα