Wunderman Thompson, «The Future 100: 2023»: Πώς το «Joy-Conomy» επιδρά σε κάθε κλάδο;

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, η Wunderman Thompson δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της με τις 100 τάσεις για το 2023 σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, οι άνθρωποι βρίσκουν την ενέργεια να επιλέγουν τη χαρά. Το «Joy-Conomy» αποτελεί την καινούργια έννοια, επινοημένη από τη Wunderman Thompson Intelligence, η οποία αποτυπώνει την εμφάνιση νέων τάσεων όπως: «Elevated Expressionism», «Feel-Good Feeds» και «Ageless

Play», οι οποίες φανερώνουν την επιθυμία των καταναλωτών για έμπνευση, αισιοδοξία και χαρά, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στις δυσκολίες της εποχής μας.

Το «The Future 100: 2023» συντάχθηκε από την ομάδα αναλυτών του Wunderman Thompson Intelligence, έπειτα από πρωτογενή έρευνα και μία σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων. Σύμφωνα με την έκθεση, το «Joy-Conomy» περιλαμβάνει τις ακόλουθες τάσεις ανά τομέα (ενδεικτικά):

Τεχνολογία & metaverse
Κύρια τάση είναι ο επανασχεδιασμός του ψηφιακού περιβάλλοντος ώστε να ενισχυθεί η πρόσβαση στην τεχνολογία. Με περισσότερα από 1 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως που εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας και πάνω από 5 δισ. χρήστες του διαδικτύου, αναδύεται μια σημαντική ευκαιρία για τα brands να αναβαθμίσουν τις συσκευές, τις πλατφόρμες και τις εμπειρίες που προσφέρουν. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Twitter ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του rollout ενός νέου alt text εργαλείου, σχεδιασμένο για να βοηθήσει όσους χρησιμοποιούν screen readers, να απολαμβάνουν το image content στην πλατφόρμα. Οι καινοτόμες συσκευές συμβάλλουν, επίσης, στη διαμόρφωση πιο προσβάσιμων εμπειριών.

Travel & hospitality
Η κλιματική αλλαγή ωθεί τους ταξιδιώτες στην αναζήτηση νέων προορισμών με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ψυχρότερο κλίμα. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα τον Ιούλιο του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Promote Shetland, εταιρεία marketing που έχει αναλάβει την προώθηση των νησιών Σέτλαντ, έγραψε στο Twitter ότι ήταν «επίσημα το πιο δροσερό μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο». Τα νησιά που βρίσκονται στη μέση της Βόρειας Θάλασσας, έχουν μέσο όρο 58°F τους καλοκαιρινούς μήνες. Το tweet είχε στόχο να δελεάσει τους ταξιδιώτες που δεν τα θεωρούσαν ως έναν must-see καλοκαιρινό προορισμό. Ωστόσο, για τους πιο θερμούς προορισμούς, η «μάχη» που αφορά στη διακράτηση των τουριστών, συνεχίζεται.

Brands & marketing
H αυθεντικότητα πρωταγωνιστεί ως τάση στο marketing και οδηγεί σε συνεργασίες brands με εναλλακτικά, μη συμβατικά και, πολλές φορές, εκκεντρικά δημιουργικά ταλέντα. Η Diversity in Design, μια κοινοπραξία με έδρα τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν μεγάλα brands όπως Herman Miller Group, Gap και Airbnb, ξεκίνησε το 2021, με στόχο να βοηθήσει νέους, μαύρους creators να εισέλθουν στη αγορά του design. Η TripleC, ένας οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει στόχο να αυξήσει την πρόσβαση στη βιομηχανία των τεχνών και των μέσων ενημέρωσης σε καλλιτέχνες με αναπηρία και/ή νευροδιαφορικές διαταραχές, εργάζεται σε μια πρωτοβουλία ώστε να συνδέσει ταλέντα, με πιθανούς εργοδότες. Με παρόμοιο τρόπο, ο δείκτης Ασιατών Δημιουργών (Asian Creators Index) ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 από την Anak, για την ανάδειξη των Ασιατών καλλιτεχνών. Αυτές οι πρακτικές είναι σημαντικές, καθώς οι καταναλωτές τείνουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των brands που προάγουν πραγματικά την ισότητα και τη συμπερίληψη.

Εστίαση
Κυρίαρχη τάση είναι η διάθεση προϊόντων κυτταρικής καλλιέργειας (cell cultured) διατροφής στη λιανική, γεγονός που ευνοεί σημαντικά το luxury dining. Το 2021, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκα δημιούργησαν βόειο κρέας wagyu – συμπληρωμένο με ραβδωτό λίπος, χρησιμοποιώντας 3D εκτύπωση, ενώ Ολλανδοί επιστήμονες πειραματίζονταν με lab-grown χαβιάρι. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η TurtleTree, startup επιχείρηση γάλακτος με βάση τα κύτταρα, προσέλαβε τον σεφ Dominique Crenn, τον πρωταγωνιστή της σειράς Chef’s Table του Netflix, ως σύμβουλο καινοτομίας τροφίμων. Επιπλέον, στις αρχές του 2022, η εταιρεία Upside Foods με έδρα την Καλιφόρνια, γνωστή για το κοτόπουλο κυτταρικής καλλιέργειας, προχώρησε στην αγορά της Cultured Decadence με έδρα το Ουισκόνσιν, η οποία αναπτύσσει cultured θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του αστακού. Η Upside Foods έχει, επίσης, συνεργαστεί με τη Crenn για να προσθέσει το cultivated κοτόπουλό της στο μενού της, μόλις λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ομορφιά
Τα brands τείνουν να επαναφέρουν τη χρήση ξεχασμένων συστατικών. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της Haeckels και του Tetsuo Lin, απόφοιτου του Central Saint Martins, που συνεργάστηκαν σε ένα νέο project αρωμάτων για να αναδημιουργήσουν τις μυρωδιές εξαφανισμένων φυτών, χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες DNA από δείγματα λουλουδιών. Βάσει αυτής της πρακτικής, τα αρώματα που παράγονται στο εργαστήριο παρακάμπτουν τη χρήση της φυσικής χλωρίδας και των αιθέριων ελαίων, οδηγώντας την εταιρεία σε «μονοπάτια» βιωσιμότητας.

Λιανικό εμπόριο
Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται, τα brands υποστηρίζουν εντατικά τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Τεχνολογικοί γίγαντες, όπως Amazon, Apple, Google, Meta και Microsoft, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με το Πρόγραμμα Προσβασιμότητας Ομιλίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, το οποίο έχει στόχο να κάνει την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής πιο αποτελεσματική ώστε να αναγνωρίζει την ομιλία των ατόμων που πάσχουν από πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση (νόσος του Lou Gehrig), Πάρκινσον, εγκεφαλική παράλυση και σύνδρομο Down. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, όπως αυτή, παρέχουν στους λιανοπωλητές αλλά και στους «παίκτες» στο e-commerce, τα εργαλεία για να δημιουργήσουν πιο ολοκληρωμένα και προσβάσιμα κανάλια πώλησης. Η κινεζική πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών Taobao της Alibaba, έχει επεκτείνει τη χρήση της φωνητικής αναζήτησης για να γίνει πιο προσιτή στους ηλικιωμένους χρήστες που μιλούν διαφορετικές διαλέκτους. Σημειώνεται πως προηγουμένως, η πλατφόρμα ήταν προσβάσιμη μόνο σε όσους μιλούν μανδαρινικά.

Ψηφιακοί νομάδες
Ο ψηφιακός νομάς της επόμενης γενιάς προτιμά ξεκάθαρα να ζει κοντά στη θάλασσα. Η startup εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Storylines ανακοίνωσε το ντεμπούτο της στην κρουαζιέρα πολυτελών κατοικιών σε πλοίο. Προγραμματισμένο να λύσει τις άγκυρες το 2025, το 18-deck MV Narrative θα μεταφέρει 1.000 κατοίκους σε όλον τον κόσμο μέσα στις 547 κατοικίες του, σε ένα αέναο ταξίδι που θα μπορούσε να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή. Το πλοίο προσφέρει 11 ημι-προσαρμοζόμενες κατόψεις, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη εξαντληθεί, σύμφωνα με το Insider, και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν διάφορες επιλογές. Για παράδειγμα, ένα στούντιο 237 τ.μ. πωλείται για 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ για 8 εκατομμύρια δολάρια, οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ένα σπίτι 1.970 τ.μ. με 4 κρεβατοκάμαρες και 2 ορόφους. Κάθε μονάδα είναι εξοπλισμένη με αποθηκευτικούς χώρους, ντουλάπες, τηλεοράσεις, κουζίνα και μπάνιο. Οι κάτοικοι που εργάζονται εξ αποστάσεως θα μπορούν, επίσης, να μισθώνουν ιδιωτικά γραφεία.

Υγειά
Τα λεγόμενα «καταφύγια εμμηνόπαυσης» είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, το Amilla Maldives Resort έκανε το ντεμπούτο του με το Menopause Retreat, το καλοκαίρι του 2022. Το εν λόγω πενθήμερο πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ομιλίες για την εξισορρόπηση των ορμονών και ασκήσεις αναπνοής, με στόχο να εκπαιδεύσει, να ενδυναμώσει και να δώσει έμπνευση για νέους τρόπους ζωής.

Εργασία
Το ανθρώπινο δυναμικό προσδοκά όλο και περισσότερα από τους εργοδότες, αναζητώντας ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα της επιστροφής στο γραφείο, το οποίο αποτελεί μία συνεχή διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τη μελέτη «Women in the Workplace 2022» που πραγματοποίησε η McKinsey σε συνεργασία με τη Leanin.Org, διαπιστώνεται ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν τις υφιστάμενες θέσεις τους για καλύτερες ευκαιρίες. Σε αυτό το κλίμα, οι εταιρείες δίνουν όλο και περισσότερο «φωνή» στο ανθρώπινο δυναμικό τους, με τη Microsoft να ανακοινώνει πως αναγνωρίζει επίσημα το δικαίωμα των εργαζομένων να σχηματίζουν και να συμμετέχουν σε συνδικάτα, ενέργεια που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Keywords
future, future, εν λόγω, εμφάνιση, play, twitter, text, screen, image, travel, εταιρεία, tweet, design, ηπα, group, gap, index, σεφ, netflix, κοτοπουλο, central, project, dna, amazon, apple, google, microsoft, alibaba, insider, καλοκαιρι, women, mckinsey, org, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, κρεβατοκαμαρες, συνδρομο down, οικονομικη κριση, mckinsey, εδρα, εργαλεια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θαλασσα, νησια, ντουλαπες, πλαισιο, προγραμμα, πωλειται, σεφ, amazon, apple, dna, microsoft, αγορα, αισιοδοξια, αναπηρια, αρωματα, γεγονος, γινει, γιγαντες, γραφεια, δωσει, δυναμικο, ευκαιρια, εκθεση, εμπνευση, ενεργεια, εν λόγω, εννοια, εμφάνιση, επιθυμια, ερευνα, εταιρεία, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ομιλια, ισορροπια, κουζινα, κλιμα, κρουαζιερα, μηνες, μορφη, μπανιο, ομαδα, οσακα, πλατφορμες, πλοιο, πρισμα, σειρα, σπιτι, ταση, χαβιαρι, χαρα, group, αγκυρες, alibaba, central, design, δικαιωμα, gap, image, project, κρεας, λιπος, μελετη, netflix, org, tweet, screen, ταξιδι, text, τηλεορασεις, θαλασσινα, θεσεις, ξεκινησε, insider
Τυχαία Θέματα