Tobacco Industry: Με διαρκή ανανέωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και μετασχηματισμό 

Αξιοσημείωτες εξελίξεις που επηρέασαν το tobacco industry στην Ελλάδα, τις πρόσφατες κινήσεις που αναπτύσσουν την κατηγορία και τις εκτιμήσεις για την πορεία της έρχεται να καταγράψει το φετινό αφιέρωμα του Marketing Week στην κατηγορία.

Βάσει στοιχείων της Statista, η αξία της αγοράς των προϊόντων καπνού το 2022 υπολογίζεται στα 912 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 25 δισ. δολάρια από το 2021, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 941 δισ. δολάρια το 2023, με ετήσια

ανάπτυξη στο 2,5% (CAGR 2023-2027). Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς καλύπτει το κομμάτι των τσιγάρων, το οποίο υπολογίζεται σε 834,7 δισ. δολάρια το 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι, σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, στην αγορά προϊόντων καπνού το 6,8% των συνολικών εσόδων θα δημιουργηθεί μέσω διαδικτυακών πωλήσεων το 2023. Αναφορικά με την Ευρώπη, η αξία της αγοράς των προϊόντων καπνού το 2023 αναμένεται να φτάσει τα 270 δισ. δολάρια, με τα τσιγάρα να υπολογίζονται σε 228 δισ. δολάρια και το 2,5% των συνολικών εσόδων να προκύπτει από διαδικτυακές πωλήσεις. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η «μερίδα του λέοντος» ανήκει ακόμα στα τσιγάρα, οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε εναλλακτικά προϊόντα.

Μετασχηματισμός της αγοράς
Όπως επισημάνθηκε ήδη η επένδυση στο λανσάρισμα νέων προϊόντων αλλά και ο εσωτερικός μετασχηματισμός χαρακτήρισαν, τη χρονιά που πέρασε, το tobacco industry στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από τις διαδικασίες μετασχηματισμού, η Imperial Tobacco Hellas, η οποία αποτελεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες το Διοικητικό Κέντρο του ομίλου της Imperial στη ΝΑ Ευρώπη – υπεύθυνη για 12 χώρες – μετασχηματίστηκε και μετονομάστηκε σε Imperial Brands Hellas, «πρωταγωνιστώντας στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό του ομίλου και θέλοντας η επωνυμία της να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της παρουσία στα προϊόντα νέας γενιάς», όπως επισημάνθηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, λίγο πριν την εκπνοή του 2022 ανακοινώθηκε ότι η Παπαστράτος μετεξελίσσεται σε διοικητικό κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International (PMI) για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επικεφαλής ανέλαβε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, ως Αντιπρόεδρος Ευρώπης, με τομέα ευθύνης τις 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έδρα την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία μετασχηματισμού της εταιρείας ξεκίνησε το 2015 με τρεις χώρες ευθύνης. Λίγους μήνες αργότερα, η Παπαστράτος ανακοίνωσε, σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expο, μια νέα επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, «η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του εξαγωγικού έργου της, φτάνοντας σε συνολική αξία εξαγωγών τα 300 εκατ. ευρώ, έως το 2025». Παράλληλα, η εταιρεία θα προχωρήσει στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο με τέσσερις νέες γραμμές παραγωγής, όπως έγινε γνωστό.

Διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας
Οι εταιρείες αναγνωρίζουν την αξία της επένδυσης σε νέα προϊόντα, όπως επιβεβαιώνει για τη BAT Hellas ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της, Vitalii Kochenko: «Η BAT επενδύει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών στο κάπνισμα προϊόντων, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα από τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας, όπως το προϊόν θέρμανσης καπνού Glo και το προϊόν ατμίσματος Vuse. Παγκοσμίως, πάνω από 1.500 επιστήμονες και ειδικοί εργάζονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι ενήλικες καπνιστές έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων, υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών».

Αρκετά ήταν όμως και τα νέα λανσαρίσματα των εταιρειών στην ελληνική αγορά, τα οποία εστίασαν στην πρακτικότητα αλλά και στην παροχή διαφορετικών επιλογών στους χρήστες. «Ο σύγχρονος ενήλικας καπνιστής αναζητά περισσότερες και καλύτερες επιλογές σε προσιτές τιμές. Ειδικά για τα προϊόντα νέας γενιάς, χαρακτηριστικά όπως η ευκολία χρήσης, η διάρκεια μπαταρίας και καπνιστικής εμπειρίας, καθώς και η ποικιλία γεύσεων με υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία αξιολογούνται ως εξαιρετικά σημαντικά», εξηγεί ο Κοσμάς Βελιώτης, Head of Consumer Marketing της Imperial Brands, South East Europe Cluster, ο οποίος εστιάζει και στην υποστήριξη του χρήστη: «Η διασφάλιση συνεχούς υποστήριξης από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως αυτό που προσφέρουν οι υπηρεσίες Pulze Care και Blu Care για τις μάρκες Pulze/iD και Myblu αντίστοιχα, διασφαλίζουν υψηλό βαθμό πιστότητας στις μάρκες μας».

Αναλυτικότερα, με την ευκαιρία της παρουσίασης στην Ελλάδα του νέου ονόματος της Imperial Brands Hellas, έγινε και το λανσάρισμα της νέας Συσκευής Θερμαινόμενου Καπνού Pulze 2.0. Η νέα συσκευή θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία, προσφέρει περισσότερες από 25 χρήσεις με 1 φόρτιση, διαθέτει σύστημα επιλογής έντασης της γεύσης, είναι πρακτική (όλα-σε-μία συσκευή), καθαρίζεται εύκολα και κυκλοφορεί σε 3 χρώματα. Η Συσκευή Pulze 2.0 χρησιμοποιείται με τις Ράβδους Θερμαινόμενου Καπνού iD, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε 9 γεύσεις, από τους δημιουργούς των Τσιγάρων Davidoff. Νωρίτερα μέσα στο 2022, η εταιρεία είχε προσθέσει δύο νέες γεύσεις στην γκάμα των ράβδων θερμαινόμενου καπνού iD. Πρόκειται για τις iD Capsule Forest Purple με νότες Berries και iD Capsule Summer Red με γεύση Watermelon. Παράλληλα, το Μyblu, στην κατηγορία των Ηλεκτρονικών Τσιγάρων στο κανάλι των καπνικών (Περίπτερα, Ψιλικά) εξελίχθηκε στη μάρκα με το όνομα Blu, η οποία ενισχύθηκε με την προσθήκη της νέας γκάμας με κάψουλες υγρών Blu 2.0 και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης Blu Bar.

«Ειδικά η ελληνική αγορά, αποτελεί εφαλτήριο νέων προϊόντων και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, ενημερώνοντας τον καταναλωτή και αναπτύσσοντας καινοτόμες και πρακτικές προτάσεις. Έτσι μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο δυνατών μαρκών μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των ενήλικων καπνιστών που αναζητούν περισσότερες και καλύτερες επιλογές τόσο μέσω παραδοσιακών προϊόντων καπνικών όσο και μέσω προϊόντων νέας γενιάς όπως τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», επισημαίνει ο Κοσμάς Βελιώτης.

Από τη μεριά της η Παπαστράτος πραγματοποίησε είσοδο στην αγορά του ατμίσματος, παρουσιάζοντας στην ελληνική αγορά τη συσκευή IQOS VEEV. Μια συσκευή ατμίσματος «κλειστού τύπου», που σχεδιάστηκε στην Ελβετία, και στην οποία το υγρό αναπλήρωσης κυκλοφορεί σε προγεμισμένες, κλειστές κάψουλες. Το λανσάρισμα αυτό εξυπηρέτησε τον στόχο της εταιρείας να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της με μη καιόμενα προϊόντα από διαφορετικές κατηγορίες. Κατόπιν, η εταιρεία παρουσίασε το IQOS Iluma, με την Ελλάδα είναι η 4η χώρα στον κόσμο η οποία υποδέχθηκε την τεχνολογία. Το νέο προϊόν με το σύστημα Smartcore Induction System θερμαίνει επαγωγικά τον καπνό, χωρίς χρήση λεπίδας. Για τη χρήση του δημιουργήθηκαν νέες θερμαινόμενες ράβδοι καπνού, οι οποίες παράγονται στο στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Για την παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS Iluma, η Παπαστράτος ανακοίνωσε το 2021 νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ, η οποία έχει από τότε επεκταθεί και σήμερα φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση για εργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023, αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, η επένδυση σε νέα προϊόντα είναι μια παγκόσμια τάση. Είναι ενδεικτικό ότι ο όμιλος JT προχώρησε στη σύναψη κοινοπραξίας με την Altria Group για την εμπορία προϊόντων θερμαινόμενου καπνού (heated tobacco sticks – HTS) στις ΗΠΑ με συσκευές Ploom. Οι δύο όμιλοι υπέγραψαν ένα μακροπρόθεσμο, μη δεσμευτικό παγκόσμιο μνημόνιο κατανόησης για τη διερεύνηση εμπορικών ευκαιριών για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Αποκλειστικό «όχημα» της κ/ξ, υπεύθυνο για την εμπορευματοποίηση των σημερινών και μελλοντικών προϊόντων θερμαινόμενου καπνού στις ΗΠΑ που ανήκουν και αναπτύσσονται από οποιοδήποτε μέρος, είναι η Horizon Innovations LLC.

Ξεπερασμένη αλλά επιμονή συνήθεια
Η συνήθεια του καπνίσματος αν και θεωρείται ξεπερασμένη δείχνει να επιμένει και να αντέχει στη χώρα μας, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα και την Κύπρο, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της Παπαστράτος η Marc και παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξη Τύπου. Η έρευνα διεξήχθη σε 1.200 νοικοκυριά και βάσει των αποτελεσμάτων της, το 28,5% των Ελλήνων καπνίζει, με το 84% εξ αυτών να ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην υγεία του. Επτά στους 10 Έλληνες (72%) θεωρούν το τσιγάρο ξεπερασμένη συνήθεια, έξι στους 10 καπνιστές (59%) ανέφεραν πως το κάπνισμα ενοχλεί τον σύντροφο-μη καπνιστή, ενώ η πλειονότητα των μη καπνιστών (66%) ενοχλούνται από το γεγονός ότι ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο καπνίζει. Επίσης, το 11% των ερωτηθέντων ενηλίκων δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο για εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

Νέες συνεργασίες σε επίπεδο marketing
Δεδομένου του ρυθμιστικού πλαισίου που οριοθετεί αυστηρούς κανόνες προβολής, τα brands του tobacco industry, σε επίπεδο marketing, επενδύουν στην παρουσία τους στο digital περιβάλλον.

Ενδεικτικά, η Παπαστράτος ξεκίνησε συνεργασία με τη Mediacube, στην οποία ανέθεσε τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας του brand IQOS, με σκοπό την κατάταξη της ιστοσελίδας του σε υψηλότερες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης, μέσω τεχνικών SEO και στρατηγικής link building.

Εστίαση σε CSR ενέργειες
Δραστήρια σε επίπεδο CSR αποδεικνύονται τα brands προϊόντων καπνού ή εναλλακτικών του στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας κυρίως σε δράσεις που αφορούν τη συμπερίληψη αλλά και το περιβάλλον.

Χαρακτηριστική δράση με επίκεντρο το περιβάλλον είναι το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» για την αντιμετώπιση της απόρριψης των πλαστικών μίας χρήσης, το οποίο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των Aegean Rebreath, Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, BAT Hellas και Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και πέτυχε μείωση κατά 62% των αποτσίγαρων που απορρίπτονται στο περιβάλλον, μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απέσπασε βραβείο στο πλαίσιο των Green Awards που απονεμήθηκαν στο Thessaloniki Metropolitan Summit. Ανακοινώθηκε δε ότι μετά τη Ραφήνα το πρόγραμμα επεκτείνεται και στη νησιωτική Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στη Νάξο.

Από τη μεριά της η Παπαστράτος δημοσίευσε, στα τέλη του 2022, τη 2η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021. Η Έκθεση υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των προτύπων GRI Universal Standards 2021 και GRI Topic Standards.

Όσον αφορά τα θέματα συμπερίλησης, ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα αποδείχθηκε η JTI Ελλάδας. Έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε Επίσημο μέλος του Diversity Charter Greece, καθώς υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, μια πρωτοβουλία του ΚΕΑΝ και του Diversity Charter Ελλάδας, στα γραφεία του ΚΕΑΝ -Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων. Επίσης, η ίδια εταιρεία συμμετείχε στο 4ο Diversity in Business Conference, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου η Διευθύνουσα Σύμβουλος της JTI Ελλάδας, Lili Zigoslu και η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας, Γεωργία Καρούντζου, ανέπτυξαν τις θέσεις που υιοθετεί και τις πρακτικές που εφαρμόζει η JTI σε θέματα διαφορετικότητας, αποδοχής, ένταξης και ίσων ευκαιριών διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Τέλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην 86η ΔΕΘ, η JTI παρουσίασε την καμπάνια της με τίτλο «Respect.All», προαναγγέλλοντας μια δέσμη δράσεων για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες θα αναπτυχθούν το 2023.

Διακρίσεις στον τομέα του HR
Σταθερά για άλλη μια χρονιά οι καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, απέσπασαν διακρίσεις ως Εργοδότες από το Top Employers Institute. Συγκεκριμένα, η BAT Hellas αναγνωρίστηκε και το 2023, για 10η χρονιά, ως Κορυφαίος Εργοδότης, από τον οργανισμό «Top Employer Institute». Η εταιρεία μέσα στο 2022 πραγματοποίησε συνολικά περίπου 5.000 ώρες προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενώ οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 62% των διευθυντικών θέσεων, όπως επισημαίνεται.

Επιπλέον, για 9η συνεχή χρονιά, το 2023, η Παπαστράτος αναδείχθηκε «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα από το Top Employers Institute, ενώ η PMI αναγνωρίστηκε για άλλη μία χρονιά ως «Κορυφαίος Εργοδότης», στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Τέλος, το 2023 η JTI απέσπασε, για 3η συνεχή χρονιά, τη διάκριση του Νο. 1 «Κορυφαίου Εργοδότη» στην Ελλάδα ενώ τοποθετήθηκε για 11η χρονιά στους «Κορυφαίους Εργοδότες» ανάμεσα στις εταιρείες που αξιολογήθηκαν και αναγνωρίστηκαν από το Top Employers Institute εντός της χώρας.

Μετακινήσεις στελεχών

Έναν ακόμη ρόλο ανέλαβε ο Συμεών Σιδηρόπουλος, ο οποίος, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2023, αποτελεί τον νέο Corporate Affairs Manager της Japan Tobacco International (JTI). Ο Συμεών Σιδηρόπουλος αποτελεί, παράλληλα, Business Partner στην Consensus, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας (LabHEM), καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ).Στο δυναμικό της Παπαστράτος εντάχθηκε η Κατερίνα Χατζοπούλου, αναλαμβάνοντας τη θέση της Διευθύντριας Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, με τομέα ευθύνης τα ΜΜΕ και το εταιρικό περιεχόμενο.Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε η Παπαστράτος τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε μία αλλαγή στη διοίκησή της, με τον Γιώργο Μαργώνη να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και να διαδέχεται τον Χρήστο Χαρπαντίδη, πλέον Αντιπρόεδρο της PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Κοσμάς Βελιώτης, Head of Consumer Marketing, Imperial Brands, South East Europe Cluster

«Πολυ-καναλικό πλάνο επικοινωνίας για μια ολοκληρωμένη εμπειρία»
«Η συνεχής ανάπτυξη των προϊόντων νέας γενιάς, ενίσχυσε την παρουσία των brands μας στο digital περιβάλλον. Μέσω ενός πολυ-καναλικού πλάνου επικοινωνίας, οι ενήλικοι καπνιστές βιώνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν νέα και να συναλλάσσονται με τις αγαπημένες τους μάρκες τόσο στα σημεία πώλησης όσο και μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων μας καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αυτούς που εγγράφονται στη βάση δεδομένων ενήλικων καπνιστών Pulze και Μyblu».

Vitalii Kochenko, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, BAT Hellas

«Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά στρατηγική αγορά για την ΒΑΤ»
«Η ΒΑΤ Hellas, μέλος ενός από τους μεγαλύτερους oμίλους διεθνώς, στηρίζει δυναμικά και σταθερά την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέσα από διαρκείς επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, στήριξη του λιανεμπορίου και πρωτοβουλίες με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η εταιρεία βρίσκεται σε ένα διαρκές ταξίδι μετασχηματισμού που βασίζεται σε τέσσερις κύριους πυλώνες που αφορούν την τεχνολογία, την καινοτομία, την πρόοδο και την επιστήμη. Αυτοί είναι οι άξονες δράσης που ενισχύουν τη δυναμική παρουσία της ΒΑΤ στην Ελλάδα με σκοπό να συνεχίσει να δημιουργεί ένα Καλύτερο Αύριο για τους ενήλικες καταναλωτές, για την κοινωνία και για τους ανθρώπους της εταιρείας. Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά στρατηγική αγορά για την ΒΑΤ. Η εταιρεία πιστεύει στη δυναμική της χώρας, την οποία έχει επιλέξει ως μια από τις κύριες χώρες διεθνώς για επενδύσεις με άξονα την τεχνολογία».

Focus Point

Σύμφωνα με τη Statista, η αξία της αγοράς των προϊόντων καπνού το 2023 αναμένεται να φτάσει τα 941 δισ. δολάρια. Το 2022 υπολογίζεται ότι έφτασε τα 912 δισ. σημειώνοντας αύξηση 25 δισ. δολάρια από το 2021Παρά το γεγονός ότι η «μερίδα του λέοντος» στην αγορά ανήκει ακόμα στα τσιγάρα, οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε εναλλακτικά προϊόνταΗ επένδυση στο λανσάρισμα νέων προϊόντων αλλά και ο εσωτερικός μετασχηματισμός χαρακτήρισαν, τη χρονιά που πέρασε, το tobacco industry στην ΕλλάδαΔραστήρια σε επίπεδο CSR αποδεικνύονται τα brands της ελληνικής αγοράς, εστιάζοντας κυρίως σε δράσεις που αφορούν τη συμπερίληψη αλλά και το περιβάλλον
Keywords
tobacco, tobacco, ηλεκτρονικο τσιγαρο, ελλαδα, imperial, hellas, morris, pmi, metropolitan, νέα, εταιρεία, head, europe, purple, summer, red, system, group, ηπα, μνημονιο, llc, κυπρος, building, csr, δραση, aegean, συγκεκριμένο, green, jti, business, αθηνα, ΔΕΘ, respect, top, japan, εοπε, μμε, focus, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, εσπα 2021, jti, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρες, εδρα, ηπα, μμε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, υγεια, χρωματα, aegean, llc, pmi, αγορα, αυξηση, αξιζει, ανθρωπινα δικαιωματα, αξονες, βρισκεται, γεγονος, γευση, γεωργια, γραφεια, διαστημα, δυνατοτητα, διοικηση, δειχνει, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, εκθεση, ελβετια, εξι, επενδυσεις, επτα, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, μηχανες, θεσεις εργασιας, καπνισμα, κύτταρο, μηνες, μειωση, ναξο, νεες θεσεις εργασιας, νοτες, ομιλος, ονομα, περιβαλλον, ποιοτητα, πωλησεις, ραφηνα, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σιδηροπουλος, ταση, τσιγαρο, τσιγαρα, υψηλη, φτανει, χρηστος, ωρες, green, group, ανηκει, summer, building, business, csr, δικαιωματα, europe, γευσεις, head, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, imperial, υγρο, japan, κομματι, morris, metropolitan, purple, red, system, ταξιδι, top, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα